TOKİ'den konut alan vekillere ilişkin açıklama

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Kasım 2008 10:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, 16 Eylül 2008 tarihli yazılı soru önergesinde, RTÜK Başkanı Sayın Zahid Akman ile bazı AKP milletvekillerinin TOKİ'den ?çekilişsiz-kurasız? ev aldığı iddiaları ile ilgili hususları yer vermişti. Aşağıdaki TOKİ'nin verdiği cevap yer almaktadır.

TOKİ BAŞKANI SAYIN ERDOĞAN BAYRAKTAR'IN YANITI:

CEVAP ? ?Dar gelirli vatandaşlar için konut üretme? görevi temel faaliyetlerinden biri haline gelen İdaremiz, Genel Bütçeden bu amaçla ayrılmış ödenek/fon olmaması nedeniyle, Kaynak Edindirme Projeleri geliştirerek, sosyal amaçlı projelerini finanse etmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, Ankara - Etimesgut Erler Mahallesi mevkiinde orta ve üst gelir grubu için, kaynak oluşturma amaçlı 408 adet konut inşa ettirilmiştir.

Kaynak oluşturma amaçlı üretilen Ankara - Etimesgut Erler Mahallesi Toplu Konut Uygulamasındaki konutlar, "Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Satış, Devir İntikal, Kiraya Verme, Trampa, Sınırlı Ayni Hak Tesisi ve Arsa Karşılığı Gelir Paylaşımı İhale Yönetmeliği"nin 24.maddesinin (a) bendinde yer alan "Satım işlerinde, açık satış, ön talepli satış, açık artırma, kapalı teklif, kura ve pazarlık usullerinden bir veya birkaçı uygulanabilir" hükümleri çerçevesinde, en az 100 kişilik başvuruların değerlendirildiği ihale neticesinde, peşin olarak satılmış olup, sosyal amaçlı konutların üretiminde kullanılmak üzere İdare Bütçesine kaynak oluşturulmuştur.

Söz konusu konutlar, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O aracılığı ile peşin olarak satılmıştır.

Konut Alıcıları ile Aracı Banka arasındaki kredi ilişkisi tamamen güncel ekonomik şartlar altında tarafların inisiyatifi ile belirlenmiş olup, İdaremizce konuya (kredi oranları) müdahil olunmamıştır.

31 Ocak 2006 tarihinde gerçekleştirilen ihaleye en az 100'er kişilik grup oluşturabilen her topluluğun katılması sağlanmıştır. Söz konusu proje kapsamında üretilen konutların satışıyla İdare Bütçesine kaynak oluşturulması hedeflendiğinden, katılımcı grupları oluşturan üyelerin sıfatları, maddi varlıkları ve gelir durumları hakkında sınırlandırıcı bir ön koşul belirlenmemiştir.

Ayrıca, Ankara Etimesgut Erler Mahallesi Projesi kapsamında satışa sunulan konutlar, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) onaylı Ekspertiz Şirketine yaptırılan ekspertiz çalışması neticesinde belirlenen rayiç değerlerin üzerinde bir satış fiyatıyla peşin olarak satılmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber