47 yıl başkanlık yaptığı sendikaya giremiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2008 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk-İş'e bağlı Sağlık-İş Sendikasının 47 yıllık Kurucu Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, sendika yönetimine kayyum atanması nedeniyle, olağanüstü genel kurul sonuçlanıncaya kadar sendika genel merkezine giremeyecek.

Alınan bilgiye göre, sendikanın 9-10 Haziran 2007 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurulunu, Başoğlu'nun listesinin kazanmasının ardından, Sivas Şube Başkanı Yusuf Topçu, ''delegeler arasında emeklilerin de bulunduğu'' gerekçesiyle iptal davası açtı.

Ankara 16. İş Mahkemesi, kongrenin iptaline karar verirken, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi de mahkeme kararına yapılan itirazı reddetti. Mahkeme kararının kesinleşmesinin ardından, sendikanın olağanüstü genel kurulunu kanun ve tüzük hükümlerine göre en kısa zamanda toplamak ve yeni yönetim kurulu seçilinceye kadar cari işlemleri yürütmek üzere, 4 Kasımda üç avukattan oluşan kayyum tayin edildi.

Sendika yönetimini 11 Kasımda devralan kayyum heyetinde, başkanlığı Necdet Pakdil, Başkan Yardımcılıklarını Muzaffer Karayel ve Fatih Zengin üstlendi.

Bu arada, olağanüstü genel kurul sonuçlanıncaya kadar, seçimlere herhangi bir etki olmaması için Mustafa Başoğlu genel merkez olanaklarından yararlanamayacak. Genel merkeze gidemeyen Başoğlu'na, talebi üzerine Türk-İş Genel Merkezi'nde bir oda verildi.

-''EN KIDEMLİ SENDİKACIYIM''-

Sendikanın kurulduğu 1961'den bu yana yaklaşık 47 yıldır genel başkanlık yapan Başoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yargı süreci ve yönetimin kayyuma devri sonunda, doğumuna ve büyümesine katkı verdiği, çocuğu gibi gördüğü sendikaya giremediğini söyledi.

Bugüne kadar genel başkanlık görevini rakipsiz sürdürmediğini anlatan Başoğlu, karşısına çıkan iki rakibine karşı seçimleri kazanarak göreve devam ettiğini belirtti.

Olağanüstü genel kurula kadar çalışmalarını Türk-İş Genel Merkezi'nde sürdüreceğini ifade eden Başoğlu, ''Şu anda en kıdemli sendikacıyım. Çalışmak istediğim, işçiler de beni istediği sürece adayım. Olağanüstü genel kurulda da tekrar aday olacağım'' dedi.

Başoğlu, yönetimi kayyuma devretmeden önce sendika teşkilatına yaptığı son duyuruda da şunları kaydetti:

''Bugüne kadar sendikamız daima genel kurulların seçtiği yöneticiler tarafından idare edilmiştir. Genel kurula yapılan bu itiraz, delegelerin hür iradesine bir tepki ve saygısızlıktır. Bu gerçeği hiçbir zaman gözden ırak tutmamalıyız.

Mahkemenin, 'emekliler kongreye katılamaz' gerekçesi dışında, kongrenin iptali için başka hiçbir sebep gösterilmemiştir.

İnanıyorum ki, genel kurula katılacak siz değerli kardeşlerim kendi oyuna itibar etmeyen seçilemediklerinden dolayı kongrenin iptaline sebep olanlara gerekli demokratik dersi verecektir.

Kongreyi iptal ettirmekten amaç, (Mustafa Başoğlu'nu oyla deviremiyoruz bari mahkeme kararıyla devirelim) ise buna gerçekleri çok iyi bilen delege kardeşlerimin izin vermeyeceğine inanıyorum.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber