Doğudaki öğretmenlerin maaşları arttırılacak

Haber Giriş : 25 Kasım 2004 10:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmenlerin çalıştığı mahrumiyet bölgelerine göre teşvik ücretlendirilmesi çalışmasında gözler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çevrildi. Hükümet, taslağı meclise sevk ederek, parlamentodan onay olması halinde öğretmenlerin maaşlarına ilaveten, çalıştıkları mahrumiyet bölgelerinin derecelerine göre 100 milyon ile 400 milyon arasında ek ücret yansıyacak.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, hazırladıkları tasarının yeniden ele alınarak hem Başbakanlığa hem de Maliye Bakanlığı'na gönderdiklerini açıkladı. Öğretmenlere çalıştıkları illerin mahrumiyet özelliklerine göre yeni bir ücretlendirme çalışması yaptıkları bilgisi veren Bakan Çelik, bu çalışmanın hayata geçmesi sonucu öğretmenlerin gitmekte direndiği ve öğrencilerin eğitim öğretimden yoksun kaldığı doğu ve güneydoğudaki iller ile batı bölgelerinde de aynı özellikteki mahrumiyet bölgelerinin rağbet göreceğini ve bu çalışmanın çalışanlar açısından teşvik edici olacağını kaydetti.

Göreve yeni başlayan öğretmenlerin 610, 15 yılın üzerindeki öğretmenlerin ise 740 milyon maaş aldığı ve öğretmenlerin yüzde 80'inin çalışmayan eşle evlendikleri gözönüne alındığında yetkililer, geçim derdi çeken söz konusu öğretmenlerin bu bölgelere gitmek isteyeceklerini belirtiyorlar. Bu sayede öğretmensiz okul ve öğrencinin kalmayacağını ve şehir merkezlerine olan talebin de giderek azalacağını kaydeden MEB yetkilileri, ayrıca il, ilçe ve beldelerinin mahrumiyetlik derecelerinin belirlenmesinde Devlet Planlama Teşkilatı'nın kıstaslarının gözönüne alınacağını belirttiler.

"Bu çalışmamız yakında sonuçlandırılacak. Öğretmenlerimiz iyi ücret alacak. Bu çalışma özendirici olacaktır" diyen Çelik'in verdiği bilgilerin dışında bakanlık, 2004 yılında yaptığı taslağa ilişkin genel bir çalışma sonucunda MEB bütçesine ek maaş getirisi 350 ile 400 trilyon olarak hesaplandı. Ancak tasarının 2005 yılında yasalaşması halinde, bu miktarın belirlenecek il ve ilçelerin sayısına göre ek ücret miktarının bütçeye yansımasının artabileceği gibi düşebileceği kaydediliyor.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber