Müdürün sigara içen öğrencilere anlayışlı tavrı bir projeye ilham oldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Kasım 2008 14:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yasin Çanakçı-Türkiye

ORDU- Üzerlerinde yakalanan sigara paketleri ile odasına gönderilen öğrencilere dayak atmak yerine sigaranın yaptığı zararları anlatan gazete haberlerini gösteren lise müdürü, öğrencilerini sigaradan uzak durma konusunda ikna etti. Bu olaydan ilham alan iki öğrenci, başta sigara olmak üzere zararlı alışkanlıkların önlenmesine yönelik bir proje hazırladı. Proje, Türkiye genelinde uygulanması için Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e gönderilecek.

Ordu'nun Kabataş ilçesine bağlı Alankent beldesindeki Çok Programlı Lise Müdürü İsa Çetin, üzerlerinde yakalanan sigara paketleri ile odasına gönderilen öğrencilere dayak atmak yerine sigaranın yaptığı zararları anlatan gazete haberlerini gösterdi. Sigaranın zararlı olduğuna ikna olan iki öğrenci bir daha sigara içmeme kararı aldı. Alankent Çok Programlı Lisesi'nde öğrenim gören iki kız öğrenci ise bu olaydan yola çıkarak Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'ten ders olarak okutulmasını istedikleri bir proje hazırladı. Yeşim Tepeci ve Ayşe Yıldız isimli iki öğrenci projelerine 'Zaman Kayması Metoduyla Geleceğe Giderek Zaralı Alışkanlıkların Önlenmesi' ismini seçti. Medyaya yansıyan haber-araştırma gibi veriler kullanılarak hazırlanan proje, başta sigara olmak üzere zararlı tüm alışkanlıkların 10-15-20 sene sonra insanda meydana gelecek hasarı ortaya koyuyor.

MÜDÜRÜN ANLAYIŞLI OLMASI PROJEYE İLHAM OLDU

Tepeci ve Çelik'in zihninde böyle bir proje hazırlama fikri, müdürün öğrencilere anlayışlı bir tavır sergilemesi sonucu ortaya çıktı. Okulda yapılan bir arama sonrasında üzerlerinde sigara bulunan öğrenciler, nöbetçi öğretmen tarafından müdür odasına gönderildi. Ellerinde paketler ile müdür odasına giren öğrenciler kendi aralarında ne kadar dayak yiyeceklerinin endişesini paylaşırken başka bir tavır ile karşılaştı. Okul müdürü öğrencilere şiddet uygulamak yerine basına yansıyan zararlı alışkanlıkların sonuçlarına ilişkin haberleri ve görüntüleri gösterdi. Tepeci ve Çelik de, 'arkadaşlarımız bundan etkilendiğine göre neden diğer okullar neden diğer insanlar bundan etkilenmesin' diyerek ilk kez Ordu Bilim Şenliği'ne sunulmak üzere Zaman Kayması Metoduyla Geleceğe Giderek Zaralı Alışkanlıkların Önlenmesi isimli projeyi gerçekleştirdi. Öğretmenleri ile birlikte projelerinin üzerinde çalışmaya devam eden Tepeci ve Çelik, çalışmaları biraz daha olgunlaştırdıktan sonra Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e giderek en az haftada bir çalışmalarının bütün okullara ders olmasını isteyecek.

"Okulumu seviyorum çünkü burada bizim daha iyi yetişmemiz için hep daha fazlasını yapmaya çalışan öğretmenlerime ders dışındaki sorunlarımız bile anlatabiliyoruz." diyen Yeşim Tepeci, "Biz bu projeyi önemsiyoruz, bizim gibi gençler için ailelerimiz içimde önemli olduğunu düşünüyoruz. Onun için kaybolup gitmesini istemiyoruz. Aklın duyuların önüne geçmesi gerekiyor. Biz de gelecek zamanı zamanımıza taşıyıp geri dönüşü olmayan sonuçları göstererek bunu sağlamaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

"Genciz hata yapmaya çok meyilliyiz, doğruyu eğriden ayırmakta çok zorlanıyoruz." diye konuşan Ayşe Yıldız ise "Belki arkadaşlarımızın öğretmenimizin bu tutumdan ne kadar etkilendiklerini gösterebilse idik insanlar bize daha çok ve kolay hak verirlerdi. Biz öğretmenimizle beraber daha az hata yapan bir gençlik için bir şeyler yapmaya çalıştık. Belki zor ama mutlaka Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile görüşüp, 'geleceğe giderek zararlı alışkanlıkların sonuçlarını gösterilmesi ders olsun' diyeceğiz." dedi.

Bünyesinde endüstri ve kız meslek lisesi gibi birimleri bulunan Alankent Çok Programlı Lisesi Müdürü İsa Çetin, "Öğrenciler karşıma getirilince şaşırdım. O an yapabileceğim iki şey vardı biri tutanak tutmak. Ama bunu, onlar üzerinde bu davranışları ile ilgili bir etki bırakmayacağını düşürerek ikinci yolu seçtim, onları anlamaya çalıştım. Gördüm ki kimi arkadaşlarından kimi daha büyük görünme arzusundan bu paketleri almışlar. O zaman ben de hem çaylarını söyledim, çikolatalarını ikram ettim hem de basından topladığım arşivimden bunun sonuçlarını gösterdim. Daha sonrasında başka öğrencilerimiz bunu bir proje haline getirdi." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber