MEB, ek ödeme konusunda Maliye'yi iknaya uğraşıyor

Haber Giriş : 26 Kasım 2004 06:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından zor koşullarda çalışan öğretmenlere ek ödenek sağlanması amacıyla hazırlanan taslak tartışma yarattı. En az 100 bin öğretmeni kapsayacak taslağa göre mahrumiyet bölgelerindeki öğretmenlere 100 ile 400 milyon liralık ek imkan sağlanması planlanıyor.

Taslak, Başbakanlık'a ve bütçeyle ilgili bölümü olması nedeniyle görüş alınması için Maliye Bakanlığı'na gönderildi. Ancak, Maliye Bakanlığı ?bütçe dengelerini bozar' gerekçesi ile tasarıya olumsuz cevap verdi. Bunun üzerine MEB, taslağı revize ederek, tekrar Maliye Bakanlığı'na sundu. Gerekçeler kısmında, ?Taslağın az sayıda öğretmeni kapsadığı ve talep edilen miktarın bütçe dengelerini sarsmayacak boyutta olduğu' belirtildi. İki bakanlık arasında yürütülen yazışmaların yanısıra, taslağa onay çıkması için Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan arasında da sözlü istişareler yapıldı.

Coğrafi sınırlar

MEB tarafından hazırlanan taslak, ?mahrumiyet bölgeleri'nde görev yapan öğretmenlere yönelik düzenlemeleri içeriyor. Ancak, mahrumiyet bölgeleri, coğrafi sınırlara göre değil, görev yapılan yerin merkeze uzaklığı ve ekonomik durumuna göre belirlenecek. Buna göre, merkezden uzakta bulunan ilçe, köy ve nahiyelerin ulaşım şartları, elektrik, su ve teknolojik imkanları da gözönünde bulundurulacak.

Taslağın, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne gitmek istemeyen öğretmenleri teşvik edebileceği belirtiliyor. Bununla birlikte, Türkiye'de öğretmen azlığından dolayı yaşanan eğitim-öğretim sorununun azaltılması planlanıyor.

Taslak, zor koşullarda görev yapan en az 100 bin öğretmeni kapsıyor. Taslağa, Maliye'den vize çıkması durumunda, bu öğretmenlere 100 ile 400 milyon lira arasında ek ödeme yapılacak. Ek ödemelerin miktarı ise görev yapılan bölgenin ekonomik ve sosyal şartları çerçevesinde belirlenecek. Ayrıca, taslağın onaylanmasının ardından MEB tarafından teknik çalışmalar başlatılarak ekonomik ve sosyal durumu içeren farklı kategoriler oluşturulacak. Kategoriler oluşturulurken, en zor şartlarda çalışan öğretmenin en iyi ekonomik düzeye çekilmesi öngörülüyor. Bu arada Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bakanlığının yaptığı okul ihaleleri ile ilgili bazı çevrelerin haksız değerlendirmeler ve yorumlarda bulunduğunu belirterek, ?Bakanlığımızın yaptığı okul ihalelerinde kanuna aykırılık varsa bütün dosyaları milletvekillerinin önüne sererek tartışmaya hazırım'' dedi.

H.O.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber