Vekilin çorbası 50 kuruş vatandaş 2.5 liraya içiyor

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 02 Aralık 2008 08:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Esnaf lokantalarındaki fiyatlar bile meclis lokantasımdan kat kat pahalı

Milletvekilleri TBMM'deki lokantada kuş sütü eksik sofra donatsa maksimum 10 YTL'ye patlıyor. Vatandaş ise en ucuz esnaf lokantasında bile 3 katı hesap ödüyor. Üstelik vekilin maaşı 8 bin 600, asgari ücret ise 503 YTL...

Meclis lokantasında sudan ucuz fiyatlara yemek yiyen milletvekilleri, sokağı da aynı zannediyor. Bu yüzden de vatandaşın halinden anlamıyor. Vekillerin kendilerini ziyaret eden seçmenlerini de ağırladıkları Meclis'teki 3 lokanta, en pahalı yemeklerle azami 10 YTL'ye doyma imkanı sağlıyor. Vekiller, seçim bölgelerinden kendilerini ziyarete gelen seçmenlerinin çoğunu, öğle yemeğinde ağırlamak zorunda kalıyor. bu yüzden de yemek ısmarlamak için dışarıdaki lokantalar yerine fiyatları daha ucuz olduğu için Meclis'teki üyeler lokantasını tercih ediyor.

Meclis'teki merkez binada 2, halkla ilişkiler binasında da 1 lokanta bulunuyor. Merkez binadaki lokantalardan birine sadece milletvekilleri gidebiliyor, basın mensupları ve Meclis personeli giremiyor. Merkez binadaki ikinci lokantaya milletvekilleriyle birlikte danışmanları, konukları, üst düzey Meclis bürokratları ve basın mensupları da gidebiliyor. Halkla ilişkiler binasındaki lokantadan ise milletvekillerinin dışında basın mensupları ve Meclis personeli de faydalanabiliyor.

'O fiyatlara batarız'

Vekiller Meclis'te neredeyse bedavaya yemek yerken, sokaktaki fiyatlar el yakıyor. Bırakın lüks ve orta kalite restoranları esnaf lokantaları bile Meclis'ten 3 kat pahalı. İstanbul'daki uygun fiyatları nedeniyle özellikle dar gelirlilerin tercih ettiği esnaf lokantalarına gidip fiyat karşılaştırması yaptık. Meclis lokantasında 50 kuruş olan çorbanın fiyatı, esnaf lokantasında 2-2.5 YTL. Meclis'te 2.5 YTL olan etli yemekler ise esnaf lokantalarında en az 6 YTL. İstanbul'un en uygun fiyatlı esnaf lokantalarından Pehlivan Lokantası kasiyeri Mehmet Başer, Meclis'teki fiyatları kendilerinin yapamayacağını söylüyor: ?Maliyeti karşılamaz. Mercimeğin kilosu 3.25 YTL. 1 kilo mercimekten kaç çorba çıkar? Çıksın 20 tane. Etin kilosunu bilen var mı? Kilosu 17 YTL. Köfteyi 3 -3.5 YTL'ye nasıl vereceksin??

Bizde su 50 kuruş

Yine rağbet gören esnaf lokantalarından 'Çok Çok İyi'nin Müdürü Murat Üzrek de, kendilerinin en uygun fiyatı koyduklarını, daha fazla düşüremeyeceklerini söylüyor: ?Çorbayı 50 kuruşa, ızgarayı 3-4 YTL'ye veremeyiz. 5 YTL'den aşağıya kurtarmaz. Biz suyu 50 kuruşa satıyoruz. Piyasada bu fiyata olacağını da zannetmiyorum. Şartlar, kiralar, ödemeler ağır. O fiyatlara olmaz. Çorbaya karın doyuran çok fazla insan görüyorum. Buraya gelen en fazla 14-15 YTL'lik yemek yiyor. ?

MECLİS LOKANTASI

Çorba 50 Kuruş

Tas Kebap 2,5 YTL

Pilav 1 YTL

Tatlı 1 YTL

TOPLAM: 5 YTL

PEHLİVAN LOKANTASI

Çorba 2,5 YTL

Tas Kebap 7 YTL

Pilav 2,5 YTL

Tatlı 2,5 YTL

TOPLAM: 14,5 YTL

ÇOK ÇOK İYİ LOKANTASI

Çorba 2 YTL

Tas Kebap 6 YTL

Pilav 2 YTL

Tatlı 3 YTL

TOPLAM: 13 YTL

IZGARA LEVREK SADECE 4 YTL!

Mecliste fiyatlar uygun, mönü ise bir hayli zengin. İşte mönüden, dışarıda 5-6 katına ancak yiyebileceğiniz yemeklere birkaç örnek.

ET YEMEKLERİ

Kemikli kuzu kavurma 3

Kağıt kebap 3

Köfte-Patates tava 2,5

Ispanaklı tavuk sarma 2,5

Tavuk söğüş 2

SEBZE YEMEKLERİ

Kabak dolma 1

Sebze sote 1

Taze fasulye 1

Tavuklu bezelye 1

Yeşil mercimek 1

Kuru fasulye 1

IZGARALAR

Levrek ızgara 4

Kuzu şiş 3

Izgara köfte 2,5

Tavuk şiş 2,5

İÇECEKLER

Nar suyu 1,25

Kola 1,25

Üzüm suyu 1

Hazır meyve suları 1

Soda 50

Ayran 50

Bira 1,75

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber