Polis: CMUK böyle çıkarsa kimseyi yakalamayız, görmemişiz der geçeriz

Haber Giriş : 27 Kasım 2004 07:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ceza Muhakemeleri Usulü Kanun Tasarısı'nın görüşüldüğü komisyonda emniyet ve jandarma yetkilileri, tasarıya sert sözlerle karşı çıktı... Keyfi uygulamaları daraltan yasa tasarısı için bir polis şefi "Üstümüze gelirseniz gözlerimizi kapar vazifemizi yaparız"diye konuştu.

Emniyet ve Jandarma Ceza Muhakemeleri Usulü Kanun (CMUK) Tasarısı'na itirazları TBMM Adalet Komisyonu'nu üçe böldü. Emniyet ve Jandarma, acil durumlarda aramalarla ilgili daha çok yetki isteyince Komisyon üçe bölündü. Emniyet ve Jandarma bir tarafta, vekiller diğer tarafta yer alınca, Adalet Bakanı Cemil Çiçek orta yol bulmaya çalıştı. Ancak, sert tartışmalar sonrasında milletvekilleri galip geldi. Komisyonun dünkü toplantısında tartışma konusu arama ve belgelerin incelenmesiydi. "Ancak savcı veya hakim izniyle arama yapılabilir" hükmüne itiraz eden Emniyet ve Jandarmanın, "savcıya ulaşamadığı durumlarda" kolluk amirine arama ya da elde edilen belgeleri inceleme yetkisi verilmesini istedi. Bazı üyeler Emniyet ve Jandarmaya destek verdi. AKP ve CHP'li üyelerin yanı sıra, Barolar Birliği ile uzman olarak toplantıya katılan öğretim üyeleri de bu talebe karşı çıktı.

ARA ÇÖZÜM ARANDI
Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile Komisyon Başkanı Köksal Toptan ara çözüm aradı. Çiçek, savcıya ulaşılamadığı durumlarda, daha öncesavcıdan alınan yazılı izne dayanarak güvenlik güçlerinin arama yapmasına izin verilmesini önerdi. Ancak Bakanlığın önergeleri de reddedildi. Maddenin yeniden düzenlenmesi için görüşmeler ertelendi.

SIKINTI KAPIDA
Komisyonda iki konuda istekleri reddedilen Emniyet ve Jandarma adli kolluk düzenlemelerine de karşı çıkıyor. Emniyetçiler, "Polis pasifize edilmek isteniyor. Bu yasa suçluya yarar. Türkiye suçlu cenneti olur" diye tepki gösteriyor. Adli polis uygulamasına ise tamamen karşı çıkıyor. Bir polis şefi, "Adli polis uygulaması AB ülkelerinde bile terk edildi" derken, "Fazla üzerimize gelinirse, gözlerimizi kaparız, vazifemizi yaparız. Sorulduğunda, 'Biz onu görmedik. Sonradan vakıf olduk' der geçeriz" dedi. Emniyet telefon dinleme süresi ile silahlı çetelerin takibinde gizli izleme kararının hakim kararıyla üçer ayı aşmayacak şekilde yenilenmesini istiyor. Yer gösterme yetkisinin poliste de bulunması, organize suçlarda gözaltı süresinin 4 gün olmasını, savcının yanı sıra polise de tanık dinleme yetkisi verilmesini istiyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber