Gökçek, düzenli işi olağanüstü gibi göstererek ihaleyi ANFA'ya verdi

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 02 Aralık 2008 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gökçek, Kamu İhalesi Kurulu'nun iptal ettiği güvenlik ihalesini, "ani ve beklenmeyen veya önceden öngörülemeyen olaylar" istisnasına sokarak yine belediye şirketine verdi.

Kamu İhale Kurulu'nun, Ankara Anakent Belediyesi'ne ait ANFA firmasının kazandiğı Ankara'daki tüm parkların ve mezarlıkların güvenliğine ilişkin ihaleyi iptal ettiği ortaya çıktı. Buna karşın Melih GÖkçek'e bağlı belediyenin, her yıl düzenli olarak çıktığı işi, "Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olaylar" kapsamına sokup ihalesiz olarak yine ANFA'ya verdiği anlaşıldı.

Kamu İhale Kurumu ihale kayıtlarına göre, Gökçek'in Ankara'daki tüm güvenlik işlerini belediye şirketine ihale ettiği süreç şöyle gelişti:

* Ankara Anakent Belediyesi, 25 Aralık 2007 tarihinde Ankara parkları, yeşil alanları, piknik alanları, mezarlıkları, barajları koruma ve güvenlik ihalesine çıktı.

* İhale "7 adet baraj, 80 adet park, mezarlık, piknik alanında toplam 1725 güvenlik personeli ile 21 adet binek araç, 11 adet ATV motor, 11 adet motosiklet ve 8 adet golf aracının" görev yapmasını içerdi. (Uzmanlar işin, 1600 YTL ortalama aylık brüt maaş üzerinden 35 milyon YTL civarında olduğunu tahmin ediyor.)

* İhaleyi belediyeye ait ANFA Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti. kazandı.

? Ancak Piramit Özel Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti, ihaleyi 11 Şubat 2008 tarihinde Kamu ihale Kurulu'na şikâyet etti.

? Kamu İhale Kurulu, 3 Mart 2008'de"İdare tarafından gönderilen ihale işlem dosyasının incelenmesinden; 4734 sayılı kanunun 56. maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi gereğince ihale işlemlerinin ve ihale kararının iptaline" karar verdi.

? 28854 sayı ve 21 Nisan 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kurul kararında, iptale gerekçe olarak "bayramlarda çalışılacak gün ve çalıştırılacak personel sayısının sıhhatli olmaması, vardiya Üstesinin tüm personelin her gün fiilen çalışacağına göre düzenlenmesinin mevzuata aykırı olması, binek araç-iarına ilişkin idarece yapılan düzenlemelerin araç maliyetlerinin hesaplanması için yeterli olmaması" gösterildi.

* Kurulun bu kararma karşın, Ankara Anakent Belediyesi, her yıl çıktığı bu ihaleyi, Kamu İhale Yasası'nın 21. maddesinin (b) fıkrasında yer alan "Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması" hükmüne göre, Belediye Genel Sekreter Yardımcısı'nm 30 Temmuz 2008 tarihli onayıyla yine ANFA'ya verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber