Başbakanlık, tebdil-i kıyafetle bürokrasinin röntgenini çekti

Haber Giriş : 27 Kasım 2004 07:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık uzmanları, vatandaş gibi hastanelerde ve tapu kadastro müdürlüklerinde kuyruğa girdi; sıra gelene kadar geçen süreyi ve gereksiz işlemleri tespit etti.

Hükümetin vaatleri arasında ilk sıralarda yer alan ?bürokrasiyi azaltma' için çalışmalara başlayan Başbakanlık ilginç bir yöntem buldu. Kamudaki bürokratik işlemlerin süresini kısaltmayı amaçlayan Başbakanlık, uzmanlarını dilekçe kuyruğuna gönderdi. İlk etapta tapu kadastro müdürlüğü ve hastanelerdeki bürokrasiyi mercek altına alan Başbakanlık uzmanları, iki kurumun bir nevi röntgenini çekti. ?Sıradan vatandaş kimliğiyle' kuyruğa giren uzmanlar, sıra kendilerine gelene kadar geçen süreyi rapor etti. Her birimde vatandaştan istenenleri kayda geçiren uzmanlar, bunlardan hangilerinin gereksiz olduğunu tespit etti. Tapu kadastroda vatandaştan istenen işlemlerin yarısının gereksiz olduğu ortaya çıktı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan raporda çok sayıda şube müdürlüğünün kapatılması da önerildi.

Başbakan Erdoğan'ın en çok önem verdiği konulardan biri ?bürokrasinin azaltılması projesi'. Önceki akşam Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer ve İdareyi Geliştirme Başkanlığı uzmanları tarafından Erdoğan'a konuyla ilgili brifing verildi. Edinilen bilgilere göre Başbakan tespitleri çok beğendi ve projenin bir an önce bitirilmesini istedi. Başbakan Erdoğan, proje tamamlandığında duyurusunun bizzat kendisi tarafından yapılmasını istiyor.

Bürokrasiyi tespit için iki aşamalı bir komisyon çalışması yürütülüyor. 5 kişiden oluşan komisyon ilk etapta çözüm için ?reçete' hazırlıyor. Komisyonda İdareyi Geliştirme Başkanlığı'ndan üç uzman, ilgili kuruluştan bir görevli ve ele alınan kurumun ilgi sahasında olan sivil toplum kuruluşlarından bir görevli yer alıyor. Üç aylık bir çalışma yürüten komisyondaki görevliler bir vatandaş olarak karşılaştıkları güçlükleri ve sonuca kadar geçirilen aşamaları rapor haline getiriyor.

Daha sonra bunların hangilerinin gereksiz olduğu belirleniyor. Her bir kalemin kuruma ait bir tasarruf mu, yoksa yasadan kaynaklanan bir zorunluluk mu olduğu araştırılıyor. Bu tespitin ardından neler yapılması gerektiğine dair öneriler sıralanıyor. Kurum içi genelge ile son verilebilecek işlemler ile kanun değişikliğiyle kaldırılabilecek gereksiz işlemler bir bir belirleniyor.

Komisyon, ikinci aşamada öngörülen tedbirlerin hayata geçirilmesi için gerekli yazışmaları ve konunun takip edilmesini üstleniyor. Çalışma esnasında anında çözüm bulunan konular da oldu. Hastanelerle ilgili çalışma sürdürülürken polikliniklerde her doktora bir oda tahsis edilmesinin kuyrukları azaltacağı tespiti yapıldı. Sağlık Bakanlığı öneriyi hemen değerlendirmeye aldı.

Tapu Kadastro Müdürlüğü ve hastanelerle ilgili ilk etap çalışmaları tamamlayan komisyonlar, ikinci aşamaya geçerken, buna eşzamanlı olarak İdareyi Geliştirme Başkanlığı'nın diğer uzmanları başka kurumları yakın markaja alacak. Başbakanlık'ın, belediyelerdeki ruhsat ve vergi işlemleri, pasaport ve ehliyet alma süresi ile gümrük işlemlerini sıraya aldığı öğrenildi. Başbakanlık aynı çalışmayı 1 yıl içinde yaklaşık 20 kuruluş üzerinde yapmayı planlıyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan, bugüne kadar bürokrasiden duyduğu rahatsızlığı sık sık dışa vurdu. Başbakan, bu konudaki en net açıklamalarından birini 8 Ağustos 2003'te Carrefoursa'nın İstanbul Bayrampaşa'daki mağazasının açılış töreninde ifade etmişti. Bürokrasinin Türkiye'de yönetimi elinde tuttuğunu belirten Başbakan, şu görüşü dile getirmişti: ?Türkiye'de bürokratik bir oligarşi var ve siyaseti parmağının ucunda döndürüp duruyor. Siyaseti kötülemek, karalamak hep kolaydır. 4-5 yılda yapılacak seçimle sandığa gömersin ya da devam ettirirsin; ama bürokratı indiremiyorsun. Geldiği zaman 30-35 yıl orada. Siyasetin böyle bir dezavantajı var.?

Başbakan Erdoğan geçtiğimiz pazar günü de Türkiye'de zihniyet devri yaşandığını; ancak bazı çevrelerin buna direndiğini ifade etti. Erdoğan, ?Bürokratik oligarşi hâlâ mücadelesini sürdürüyor, sivil oligarşi de buna katkı sağlıyor.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber