Kamu kurumları avukatlara yardımcı olmak zorunda

Haber Giriş : 28 Kasım 2004 19:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kırıkkale Barosu avukatlarından Mustafa Kıvanç, Avukatlık Kanunu'nda açıkça yazılı olmasına rağmen yargı organları ve emniyet makamları başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının avukatlara yardımcı olmadıklarını öne sürerek, bu konuda bir genelge yayınlanması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım istediğini bildirdi.

Avukat Kıvanç, bürosunda düzenlediği basın toplantısında, Avukatlık Kanunu'nda 2001 yılında yapılan bir değişiklikle uluslararası hukuka uygun kuralların getirildiğini belirterek, ''Bu konuda 4667 Sayılı yasanın 2. maddesinin uygulanması için Başbakanımız'a mektup yazarak yardım istedim ve bir genelge yayınlamasını talep ettim'' dedi. Söz konusu kanun hükümlerinin İçişleri Bakanlığı dışında hiçbir kurumda uygulanmadığını söyleyen Avukat Kıvanç, ''Maalesef bilerek veya bilmeyerek idareciler bu kanunun uygulamasını engellemektedirler.

Başbakan'ın ülkemizde hukukun üstünlüğünün hakim kılınması için hassasiyetini biliyoruz. Bu nedenle konuya eğileceğini sanıyorum" şeklinde konuştu.

Avukat Kıvanç'ın verdiği bilgiye göre 02.05.2001 tarihinde TBMM'de kabul edilen 4667 sayılı yasanın 2. maddesinin 3. fıkrası aynen şöyle: "Yargı organları, emniyet makamları, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüsleri, özel ve kamuya ait bankalar, noterler, sigorta şirketleri ve vakıflar avukatlara yardımcı olmak zorundadır. Kanunlardaki özel hükümler saklı kalmak kaydıyla bu kurumlar avukatın ihtiyaç duyduğu bilgi ve belgeleri incelemesine sunmakla yükümlüdür.''

Avukat Kıvanç, daha sonra Başbakan Erdoğan'a yazdığı mektubu PTT'ye giderek postaladı.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber