İsteğe bağlı program izlemeyi sağlayan IPTV, 2009'da yayında

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 13 Aralık 2008 10:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Televizyonların internet üstünden yayınları almasını sağlayan ve isteğe bağlı program izlemeyi mümkün kılan IPTV, 2009'da yayına başlıyor.

İnternet Protocol Television (IPTV), televizyona bağlanacak küçük bir cihaz sayesinde, binlerce kilometre uzaktaki kişilerle görüntülü konuşmak mümkün kılıyor.

IPTV, İngiltere ve Fransa'nın ardından 2009 yılında Türkiye'de de hizmete girecek. Söz konusu hizmet, set top box (STB) isimli cihaz üzerinden yürütülüyor. Bir ucu telefon hattına diğeri TV'ye bağlanan cihaz, internet tabanlı çalışıyor. IPTV platformu, TV yayını, isteğe bağlı içerik yayını, kişisel içerik kaydı, canlı yayını durdurma, gecikmeli yayın izleme, izle-öde sistemi, interaktif servisler, internet ve görüntülü iletişim gibi hizmetlerde tüketicilere çok çeşitli seçenekler sunacak. Müşteriler, IPTV üzerinden bankacılık işlemlerini gerçekleştirebilecekleri gibi online oyunlar da oynayabilecek. Türk Telekom'un IPTV projesini, bir Türk Telekom şirketi olan Argela, SeaChange ile birlikte geliştirdi.

Sistemin orta katmanı olarak ifade edilen 'Middleware Platformu', Argela mühendislerinin emeklerinin ürünü. HHHKullanıcı sayısı 8 milyonu aştıBerlin'de yapılan Genişbant Dünya Forumu'nda (Broadband World Forum Europe) açıklanan rapora göre dünyada IPTV servislerini kullanan kişi sayısı 2007 sonu itibariyle 7,9 milyona ulaşmış durumda. IDC'ye göre 2011 yılında bu rakamın 65 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Geçmişi daha 3 yıl olan IPTV'de kullanıcı sayısındaki artış hızı çok yüksek. IPTV'de geçtiğimiz bir yıl içindeki en büyük artış yüzde 231 ile Avrupa'da yaşandı; abone sayısı Fransa'da 2 milyon kişiye ulaştı.

Ali KUŞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber