Liseyi erken bitirme yolu

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 16 Aralık 2008 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı öğrencileri teşvik edici bir uygulama getiriyor. Bundan böyle başarılı olan öğrenciler üst sınıftan ders alıp, erken mezun olabilecek. Talim ve Terbiye Kurulu komisyonunda olan taslakta, 4 yıl yerine 3 yılda mezuniyetin, puana göre belirlenmesi öngörülüyor. Lise 9 ve 10. sınıflardaki tüm derslerin not ortalaması 90 ve üzerinde olan öğrenciler, 11. sınıfta öğrenim gördükleri sınıfta 12. sınıftan ders alabilecekler. 12. sınıfta da aynı başarıyı yakalayabilen öğrenci mezun olabilecek.

2009'DA BAŞLAYACAK

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, ilgili birimlerin ortak bir görüşte birleşerek 90 not sınırlamasının yapılacak değişiklikle 85 ya da 95 olabileceğinin de altını çizdi. Projenin 2009-2010 eğitim-öğretim yılında uygulamaya konulması planlanıyor.

ÖĞRENCİ OKULA GELECEK

Erken mezuniyetle birlikte son sınıfta okula gelen öğrenci sayısının da artacağı düşünülüyor. Bir üst sınıfa da borçlu geçen öğrencilerin tek sınav hakları da üçe çıkarılacak. Bir üst sınıfa halen 2 dersten borçlu geçirilirken, bu sayı 3-4 derse çıkarılacak.

SINIFTA KALMAK YOK

Borçlu geçen öğrenciler, borçlu geçtikleri derslerden eylül ayında "sorumluluk" sınavına girerken, yeni düzenlemede sorumluluk sınavı eylül, şubat ve haziran olmak üzere aynı öğretim yılında üç kez yapılacak. Öğrenci, şubat ayında tüm derslerini verirse de liseyi 3,5 yılda bitirmiş olacak. Uygulama sayesinde sınıfta kalmak zorlaşıyor. Bir yıl önce mezun olabilen öğrenciler üniversiteye bir yıl erken başlayabileceği gibi ÖSS'ye daha rahat hazırlanabilecek. Lise sondaki 50 bine yakın başarılı öğrenciyi ilgilendiren taslak, Bakan Hüseyin Çelik'in onayının ardından yürürlüğe girecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber