Bedensel zararlarda hakimin takdir yetkisi kalkıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Aralık 2008 15:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Hakim, haksız fiilden doğan destekten yoksun kalma zararları ile bedensel zararlarda, hesaplanan tazminat miktarını hakkaniyet düşüncesiyle artıramayacak veya azaltamayacak.

TBMM Adalet Komisyonu, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı üzerindeki çalışmalarına devam etti.

Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya'nın verdiği önergeyle, haksız fiillerden doğan bedensel zararlarda tazminat miktarının belirlenmesi konusunda tasarıya yeni madde eklendi.

Kabul edilen maddeye göre, destekten yoksun kalma zararları ile bedensel zararlar, Borçlar Kanunu hükümleri ve sorumluluk hukuku ilkelerine göre hesaplanacak.

Kısmen veya tamamen rücu edilmeyen sosyal güvenlik ödemeleri ile ifa amacını taşımayan ödemeler, bu zararların belirlenmesinde gözetilmeyecek, zarar veya tazminattan indirilmeyecek. Hakim, hesaplanan tazminat miktarını, hakkaniyet düşüncesiyle arttıramayacak veya azaltamayacak.

Bu hüküm, her türlü idari eylem ve işlemler ile idarenin sorumlu olduğu diğer sebeplerin yol açtığı bedensel bütünlüğünün kısmen veya tamamen yitirilmesine veya kişinin ölümüne bağlı zararlara ilişkin talep ve davalarda da uygulanacak.

Kabul edilen madde, komisyonda tartışmaya da neden oldu.

Önerge sahibi İyimaya, düzenlemenin reform niteliği taşıdığını savundu. İyimaya, Emekli Sandığı, Malullük ve Ölüm Sigortası aylığı gibi rücu edilmeyen sosyal güvenlik ödemelerinin de bu tazminatlardan indirilemeyeceğini anlattı. Ahmet İyimaya, adli ve idari yargıda benzer olaylarla ilgili farklı kararlar verildiğini belirterek, yargının içtihatlarla çözemediği bir sorunun da çözüleceğini savundu.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, düzenlemenin yargıcın takdir yetkisini ortadan kaldırdığını ve yargıya müdahale anlamı taşıdığını iddia ederek, bu hükmün, maddeden çıkarılmasının yerinde olacağını belirtti.

AK Parti Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen ise hesaplanan tazminat miktarının indirilemeyecek olmasını olumlu bulduğunu söyledi.

Tasarının hazırlanması için Adalet Bakanlığında oluşturulan bilim komisyonuna başkanlık eden ve Adalet Komisyonundaki çalışmalara da katılan İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevzat Koç, düzenlemenin ilk defa gündeme geldiğini ve yerinde olduğunu kaydetti.

Komisyonda, haksız fiillerden doğan zararlarda müteselsil sorumluluğu düzenleyen madde üzerinde de tartışma oldu. Komisyon üyeleri ve tasarıyı hazırlayan bilim adamlarının ortak bir noktada uzlaşma sağlayamadığı madde, daha sonra görüşülecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber