Çocuk Esirgese Kurumu hakkında suç duyurusu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Aralık 2008 20:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul - Kartal'daki Özel Aydos Huzurevinde kalan yaşlılara "eziyet ettikleri" iddiasıyla yargılanan 4 sanıktan 2'si 5'er ay, diğer 2'si de 2.5'ar ay "kamuya yararlı bir dernekte çalıştırılma" cezasına çarptırıldı. Çocuk Esirgeme Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü hakkında da Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verildiği belirtildi.

Kartal 3. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan Gönül Anras katılırken, Nami Cengiz, Yasemin Ünal ile Nuran Sanin gelmedi.

Esas hakkındaki savunması sorulan Gönül Anras, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini belirterek, "Asla kötü bir niyetle kimseye eziyetimiz olmadı. Beraatıma karar verilmesini istiyorum" dedi.

Söz alan Anras ve diğer sanıkların avukatları da müvekkilleri üzerine atılı suçun unsurlarının oluşmadığını savunarak, beraatlerine karar verilmesini talep etti.

Duruşmayı sonlandıran Mahkeme Hakimi Servet Kartal, olay tarihinde huzurevini çalıştıran Nami Cengiz ile Gönül Anras'ın, hasta ve yaşlılara karşı eziyet derecesinde davranış içerisinde bulunduklarının iddia edildiğini ve bunun tespiti amacıyla "Nilay" adlı tanığın kuruma görevli olarak girdiğini anlattı.

Hakim Kartal, sanıkların, çoğu hasta ve şizofren olan huzurevi sakinlerine, teknik imkanların eksikliği, yeterli personel bulunmaması sebebiyle, "ilaç içirme, banyo yaptırma, yataklarına yatırma" sırasında uygulanan davranışların, insan onuruna yakışmayacak "kötü muamele" suçu olarak kabul edilmesi gerektiğini bildirdi.

Cengiz ve Arnas'a bu suçtan önce birer yıl hapis cezası veren, suçtan pişmanlık duymaları nedeniyle daha sonra bunu 10'ar ay hapse indiren hakim, bu cezayı da TCK'nın 50/f maddesinde öngörülen "gönüllü olmaları halinde 5'er ay süreyle kamuya yararlı bir dernekte çalıştırılma" cezasına çevirdi.

Hakim, huzurevi çalışanları Yasemin Ünal ile Nuran Sanin'e de önce huzurevinde yapılan kötü muameleyi yetkili birimlere bildirmedikleri gerekçesiyle 6 ay hapis cezası verdi.

Bu ceza da yine TCK'nın 50/f maddesi uyarınca 2.5 ay kamu görevi gören bir insan hakları derneğinde çalıştırılmaya çevrildi.

Mahkeme Hakimi Kartal, görevi bu tip yerlerin denetimi olan Çocuk Esirgeme Kurumunun, "bu şekilde eksik personel ve teknik donanımı olmayan yere ruhsat verip, bu kurumu denetleme görevlerini yerine getirmeyerek, oluşan kötü muamele ortamını bir noktada denetlememesinden ötürü görevi ihmal suçunu" işlediğine dikkati çekti.

Hakim Kartal bu nedenle, Çocuk Esirgeme Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verildiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber