Öğrenim ve Katkı Kredi Borçlarına İlişkin Üç Soru-Üç Cevap

Kredi ve Yurtlar Kurumunun bu yıl içinde kararlı bir şekilde başlatmış olduğu uygulama gereğince öğrenim ve katkı kredi borçlarını ödemeyenlere haciz gelmeye başlamıştır. Sitemizde daha önce hem öğrenim hem de katkı kredisine ilişkin iki ayrıntılı özel dosya hazırlamıştık. Ancak hala sitemize öğrenim ve harç kredilerinin geri ödemesine ilişkin sorular ulaşmaktadır. Bu çerçevede seçtiğimiz üç soru ve bu sorulara site uzmanlarınca verilen cevabı görmek için tıklayın.

Haber Giriş : 01 Aralık 2004 00:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sorularınız için sadece [email protected] mailini kullanınız.

SORU 1- 2000 ilahiyat mezunu olduğum halde 3 yıl boş gezdim. Şükür şimdi .. ilinin bir köyünde imamım. Okurken devletin bize verdiği harç ve öğrenim kredisini şartlarımız elvermediği için ödeyemedik ve ben borcumu ödemek için taksit yapılmasını istediğim için KYK'daki memurlar azarladılar. İlle haciz gelecekmiş. Hepsini bir ödemeliymişim. Benim gibi binlerce öğrenci aynı durumda çevremden biliyorum. Eminimki borç taksitlendirilse çoğu ödeyebilir. Üstelik enflasyonun düşüyor dendiği bir ortamda işletin faiz yüzde 100 gibi bir rakam. KYK'nın sitesinden aldığım borç tablosu aşağıda bu adaletsizlik giderilsin. Lütfen borcumuzu taksitlendirsinler. Selam ve saygılarımla

KREDİ TÜRÜ : Öğrenim Kredisi
ÖĞRENİM TÜRÜ : Önlisans/Lisans
İŞLEM TARİHİ : 20/11/2004

TAKSİT TUTARI ÖDEME TARİHİ GECİKME ZAMMI
31/12/2002 97.151.984 121.439.980
31/03/2003 48.575.993 50.519.033

TOPLAM : 145.727.977 171.959.013
ÖDENEN : 0 0
ÖDENECEK : 145.727.977 171.959.013
TOPLAM BORÇ :317.686.990

CEVAP 1- Kredi Yurtlar Kurumu Katkı Kredisi ve Öğrenim Kredisi Yönetmeliği gereğince; alınan katkı kredisi, öğrencinin devam ettiği öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonra başlamak üzere bu krediyi aldığı sürenin yarısı kadar zamanda ve üçer aylık dönemler halinde, öğrenim kredisi ise önlisans ve lisans öğrencileri için öğrenim gördüğü öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren iki yıl sonraki aydan başlamak üzere üçer aylık dönemler halinde krediyi aldığı sürenin yarısı kadar sürede ödenmesi zorunludur. 351 sayılı kanun gereğince ise taksitlerden herhangi birisi zamanında ödenmediği takdirde bir seferinde kredi borcunun bir yıllığı muaccel olur (yani ödenmesi gerekir.). Tekrarında ise borcun tamamı muaccel olur ve ödenmediği takdirde Maliye Bakanlığı bünyesinde yer alan mal sandıklarınca tahsili yapılır. Yani devlet alacağı haline dönüşür ve haciz gelir. Burada önemli olan husus Kredi Yurtlar Kurumunun personelinin taksitlendirme hususunda yapacağı herhangi bir uygulamanın olmamasıdır. Yönetmelik ve 351 sayılı kanun gereğince süresinde ödenmeyen borçların mal sandıkları tarafından tahsilini sağlamaktır.

Bir diğer hususta kredilere uygulanan faizdir. Faiz soruda bahsedilen şekliyle % 100 değildir. Bunun hesaplaması TEFE'ye göre yapılmaktadır. Katkı kredisi borcu Endeks uygulanmasına, kredi borçlarının geri ödenmesine ve taksitlendirilmesine ilişkin esas ve usulleri belirlemeye, öğrencilerin borçlarından hesaplanan endeks artışından ilave edilen miktarın % 50'sine kadar indirim yapmaya KYK Yönetim Kurulu yetkilidir. İndirim uygulandıktan sonra öğrencilerin ödeyecekleri bakiye kredi borcu, öğrencinin normal öğrenim süresince Kurumun öğrenci adına üniversitesi hesaplarına ödediği miktarın 3 katını, öğrenim kredisi Endeks uygulanmasına, kredi borçlarının geri ödenmesine ve taksitlendirilmesine ilişkin esas ve usulleri belirlemeye, öğrencilerin borçlarına hesaplanan endeks artışından ilave edilen miktarın % 50 sine kadar indirim yapmaya Yönetim Kurulu yetkilidir. İndirim uygulandıktan sonra öğrencilerin ödeyecekleri bakiye kredi borcu, öğrencilerin eğitimi süresince Kurumdan aldığı toplam kredi miktarının 3 katını geçemez.


SORU 2- Merhaba. Ben İsmail E... Meslek yüksek okulu mezunuyum. Harç ve öğrenim kredisi aldım. Bana okul bittikten sonra ödeme çizelgesi geldi ama ben şu an herhangi bir işten çalışmıyorum ve ödeme zamanında askerde olacagım, benim borcumu yatıracak kimsemde yok. Borcumu askerden gelene kadar erteletmem mümkün mü?

CEVAP 2- Kredi Yurtlar Kurumuna ait Öğrenim ve Katkı Kredisi Yönetmeliği gereğince askerlik kredi borcunu ertelenmesi için geçerli bir sebep değildir. Katkı ve kredi borcunu mezun olduğunuz okulun normal bitim süresinden başlayarak iki yıl içerisinde ve kredi aldığın sürenin yarısı kadar sürede üçer aylık taksitler halinde ödemediğiniz takdirde (yada size gelen ödeme planı içerisinde ödemediğiniz takdirde) haciz gelecektir. KYK bu konuda ciddi olup ödemelerinize dikkat etmenizi ve bir şekilde ödemenizin yollarını bulmanızı tavsiye ederim.


SORU 3- Üniversite sınavını kazanıpta üniversiteye kayıt yaptırdıktan sonra Kredi ve Yurtlar Kurumu'na başvuruda bulunarak öğrenim ve katkı kredisi almaya hak kazandım. 1997-2002 yılları arasında 5 yılı boyunca iki krediyi de kullandıktan sonra 2002 kasım ayında geri ödeme planı adresime geldi ve tam anlamıyla şok oldum. Ödemem gereken net miktar 3.128.000.000 TL olarak görünüyordu. 2004 aralık ayından itibaren ödemeye başlayacağım ve 3 aylık dönemler halinde 328.000.000TL ödeyeceğim belirtilmişti. Sonra KYK internet sitesine girip bu dönem boyunca aldığım kredi miktarlarını kontrol ettim. 283.000.000 TL katkı ve 1.113.000.000TL. Sonra belki yanlışlık yapılmıştır diye KYK'na gidip araştırmak istedim yazdığım kontrol dilekçesinin üzerinden tam 1 buçuk yıl geçti. Benim bilmek istediğim şey şu: Nasıl olduda bu borç bir anda 3 katına çıkıverdi? Eşim ve ben ikimizde öğretmeniz ve 3 ayda bir yaklaşık 700.000.000 TL borç ödememiz lazım. Benim en yüksek aldığım burs miktarı 3 ayda 90 milyonken hangi zihniyet ve faiz oranına göre ayda 100 milyondan fazla ödeme yapacağım.

CEVAP 3- Öğrenim ve Katkı Kredisi borçlarının KYK tarafından tespiti 351 Sayılı Kanun ve katkı ve öğrenim kredisi yönetmelikler gereğince yapılmaktadır. Buna göre Katkı Kredisi borcunuzun tespiti; katkı kredilerinin verildiği tarihten itibaren öğrenim süresi bitimine kadar geçen sürede veya herhangi bir sebeple kredisinin kesildiği tarihe kadar; Kurumca öğrenci adına üniversitesi hesaplarına ödenen miktarlara, katkı kredisi verilen öğretim yılının Ocak ayından başlamak üzere en son kredi aldığı yılın Aralık ayındaki Devlet İstatistik Enstitüsü Toptan Eşya Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi suretiyle, Öğrenim kredisinin tespiti; öğrenim kredilerinin verildiği tarihten öğrenim süresinin bitimine kadar geçen sürede veya herhangi bir sebeple kredisinin kesildiği tarihe kadar öğrenim kredisi olarak verilen miktarlara, Devlet İstatistik Enstitüsünün toptan eşya fiyat endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi suretiyle tespit edilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus TEFE'nin yüksekliğidir. Kredi aldığınız dönemde TEFE'nin yüksek olması sizin kredi borcunu öderken daha yüksek bir miktarla karşılaşmanız anlamına gelir. Ama şuna dikkat etmeniz lazım. Ödeyeceğiniz toplam kredi borcu size öğrenim kredisi olarak ödenen yada okulunuza katkı kredisi olarak ödenen miktarın 3 katını aşamaz. Eğer burada bir sorun varsa KYK ya müracaat etmeniz gerekir .

Dosyayı Hazırlayan: Bilal Saygın

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber