Memur adayları için KPSS tercih rehberi (5)

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Aralık 2008 00:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur adaylardan gelen sorular ve cevaplar

KPSS Tercih rehberi dosyasının bugünkü bölümünde kimlerin memur olamayacağı, memuriyete engel cezalar, askerlik sorunu, atamanın dondurulması, bilgisayar sertifikası, özürlülerin durumlarıyla ilgili bilgiler yer alıyor. Sizlerden gelen sorulara memurlar.net'in verdiği cevaplar şu şekilde?

MEMURİYETE ENGEL DURUMLAR

Kimler memur olamaz?

Ağır ceza mahkemelerince, haklarında "kamu haklarından mahrum edilme" cezası verilenler memur olamıyor. Kişi hakkında verilen mahkûmiyet kararında ayrıca hak ve yetkilerin infazdan sonra da kullanılmasının yasaklanmasına karar verilmemişse alınan mahkûmiyetin memuriyete engel bir durumu yok.

Üniversite öğrenimi sırasındaki cezalar memur olmaya engel midir?

Yüksek öğrenim veya ortaöğrenim sırasında alınan disiplin cezaları, okuldan uzaklaştırmalar gibi cezalar memur olmaya engel oluşturmaz.

Güvenlik soruşturması olumsuz çıkan adaylar ne yapmalı?

Güvenlik soruşturması her kadro için yapılmıyor. Güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması genel olarak tüm KPSS-A kadrolar, ceza infaz kurumları, tutukevlerinde çalışacak personel ile MİT ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kadro ve kuruluşlarında çalışacak personel için yapılıyor. Yargı organlarının kararlarına göre, herhangi bir mahkûmiyeti olmamasına rağmen, güvenlik soruşturması olumsuz olan adayların atamasının yapılması gerekiyor. Yerleşme sonrası bu nedenden dolayı ataması yapılmayan adayların, belirtmiş olduğumuz çerçevede haklarını aramaları uygun olur.

ASKERLİK DURUMU SORULARI

Bakaya kalanlar başvuru yapabilir mi?

Başvuru şartları arasında yer alan "askerlikle ilişiğin olmadığına dair belgeye" tercih formunun ÖSYM'ye teslimi tarihi itibariyle sahip olunması gerekir.

Çürük raporu alan, memur olabilir mi?

657 sayılı kanunda yapılan son düzenlemeye göre, memur olabilmek için sadece görevin devamlı olarak yapılmasına engel olabilecek akıl hastalığı ile özürlü olmak gerekiyor. "Askerlik yapamaz raporu" verilmesinin adayları fazla endişelendirmesine gerek yok. Zira, önemli olan memuriyet görevini devamlı surette yapmaya engel olabilecek bir akıl hastalığıyla özürlü olunmaması.

Atanma sırasında askerde olanların durumu ne olacak?

Yerleştirme sonrasında adayların atanmak üzere, gerekli belgeleri yerleştikleri kuruma vermesi gerekiyor. 657 sayılı kanunda, aynı yerdeki bir kadroya atanması halinde tebligat tarihinin ertesi günü, başka bir yerdeki kadroya atananların ise tebligat tarihinden itibaren 15 gün içinde göreve başlaması gerektiği belirtiliyor.

Eğer belge ile ispatı mümkün bir hal var ise bu süre iki aya kadar uzayabiliyor. Kamu kurumları, askerlik mazereti dahi olsa, belirtilen bu süreler içinde göreve başlamayanların atamalarını iptal ediyor. Askerde olması nedeniyle göreve başlayamayan ve ataması yapılmayan bir adayın dava açma süreleri içerisinde yargı yoluna başvurması halinde lehine karar çıkması yüksek bir ihtimal.

Burada şu hususu adaylar bilmelidir. Yerleşen ancak askerlik nedeniyle göreve başlayaman aday 2010'a kadar başvuramayacak.

Ne zamana kadar tecilli olmalıyım?

Bu konuda belirlenmiş olan bir süre yok. Kurumun atayacağı vakitte asker olmamak yeterlidir. Göreve başladıktan 2 ay sonra dahi askerliğe gidilse memurluk hakkı kaybolmaz, aday askerliğini yapıp, kaldığı yerden görevine devam eder.

YAŞ ŞARTI SORULARI

Sınavdan önce yapılan yaş düzeltmesi geçerli midir?

KPSS kılavuzunda, yaş şartının sınav tarihi itibariyle aranacağı belirtiliyor. Buna göre, sınavdan önce yapılacak yaş düzeltmeleri geçerli, sınavdan sonra yapılacak yaş düzeltmeleri ise geçerli olmayacaktır.

Yaş şartı, askerliğini yapanlar için ayrıca belirlenmekte midir?

KPSS tercih kılavuzunda, "askerliğini yapmış" olan erkek adaylar için, askerlik süresini dengeleyecek yeni bir yaş şartı düzenlemesi yer almıyor. Bu adaylar da diğer adaylar gibi aynı şartlara tabi. Ancak, bu uygulama adaletsizlik içermekte olup zaman içinde değiştirilmesi uygun olacaktır.

İHL MEZUNLARI DİKKAT

ÖSYM tarafından yürütülen KPSS tercih işlemlerinde en sık rastlanan sorun, imam hatip lisesi mezunlarının alan sorunudur. Bu liselerden mezun olan bazı adaylar alanlarını "Edebiyat" "Sosyal Bilimler ve Edebiyat" şeklinde işaretlemiştir. Ancak bu adayların alanlarını mezun olduğu lise şeklinde değiştirmelidir. Aksi halde bilgisayar tercihlerini direkt eleyecektir. Kılavuzda yer alan açıklamaya göre dilekçe ile 2 Ocak 2008 tarihine kadar ÖSYM'ye başvurulmalıdır.

SERTİFİKLARA DİKKAT EDİN

Diyanet kadrolarını tercih edecek adaylara ne öneride bulunmak istersiniz?

Kılavuzda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kadroları yer almakta olup adayların mağdur olmamaları açısından kadroların yanında yer alan kodlara dikkat etmeleri gerekir. Örneğin, yanında 7233 kodu bulunan kadrolarda hafızlık belgesi istenmekte olup bu belgeye sahip olmayan adayların bu kadroyu tercih etmemesi uygun olur. Lise mezunlarına buna dikkat etmeli.

Bilgisayar dersi alanlar ayrıca sertifika almalı mı?

Bazı kadrolarda "MEB'den onaylı bilgisayar işletmeni sertifikasına sahip olmak" şartı aranıyor. Ancak, örgün eğitim yoluyla zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar, "MEB'den Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikasına Sahip Olmak" niteliğine sahip olarak değerlendirilir. Bu husus kılavuzda yazmakta olup bu durumdaki adayların ayrıca sertifika almasına gerek yok.

İstenen belgelere hangi tarih itibariyle sahip olunmalıdır?

ÖSYM tarafından yürütülen KPSS yerleştirmelerinde; mezun olunduğuna dair belge, askerlik hizmetinin yapıldığına, muaf olunduğuna veya tecilli olunduğuna dair belge, bonservis belgesi, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan onaylı sertifika, sürücü belgesi, ustalık-kalfalık belgesi, "Hafızlık, stajyer vaizlik, stajyer Kuran kursu öğreticiliği, imam-hatiplik veya müezzin-kayyumluk" belgesi gibi birçok belge isteniyor. İstenen tüm bu belgelere internet üzerinden başvuru yapıldığı tarih itibarıyla sahip olunması gerekir.

ÖSYM'ye başvururken belge isteniyor mu?

Gerek yapılan KPSS'de gerekse de yapılan yerleştirme işleminde yukarıda yer verilen belgeler isteniyor. Bu belgelerin yerleştirmenin yapıldığı kamu kurumuna verilmesi gerekir. Tercih kılavuzunda yer alan kadronun karşısında yer alan belgelere sahip olmayanların atama işlemleri yapılmaz.

ÖZÜRLÜ ADAYLAR NE YAPACAK?

Özürlü ilanlarını kim yayımlıyor?

657 sayılı kanundaki düzenlemeye göre kamu kurumları, kadrolarının yüzde 3'ünü özürlülere ayırmak zorunda. Kamu kurumları, bu kanuni zorunluluğu karşılayabilmek amacıyla yılda üç kez ilana çıkıyor. Kamu kurumlarının ilanları, Devlet Personel Başkanlığı tarafından merkezi olarak yayımlanıyor. Ancak özürlüler uygulamada KPSS işlemlerine de katılmaktadır. Bu durum özürlü ihitiyacını yılda 3 kez ilan eden kamu kurumlarını sıkıntıya sokmaktadır.

ATAMA İŞLEMİ SAKLI KALIR MI?

Bir kadroya yerleştirilen aday atamasını dondurabilir mi?

Kanuna göre başka bir yerdeki göreve atanılması halinde 15 gün içinde göreve başlanılması gerekir. Eğitim, eş durumu gibi mazeretlerden dolayı atamanın dondurulması işlemi uygulanmıyor.

Bu 15 günlük süre hangi halde uzar?

657 sayılı kanuna göre sadece "belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler" halinde 15 günlük süre uzuyor. Belge ile ispatlanacak hallerden dolayı göreve başlamama halinin içine, sağlık sorunları ve askerlik durumu sokulabilir. Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen atamalarını yaparken, askerde olan öğretmenlere münhasır olmak üzere, atama hakkını mali yıl sonuna kadar saklı tutuyor.

MEMUR OLAN KİŞİ DAHA SONRA NASIL UNVAN DEĞİŞTİRİR

Memur olan daha sonra nasıl mühendis olacak?

Memur adaylarının KPSS yerleştirmelerine başvururken yanıldıkları en önemli noktalardan birisi daha sonra istediği unvana bir şekilde geçiş yapabileceğini düşünerek, çalışmak istemediği bir kadroyu tercihleri arasına yazmasıdır.

Ancak kamuda unvan değişimi, kurumun açacağı sınava bağlıdır. Buna göre kişinin mezuniyetine uygun bir kadroya atanabilmesi için kamu kurumunun unvan değişikliği sınavı açması, memurun da bu sınavda başarılı olması gerekir. Kamu kurumu, unvan değişikliği sınavı açsa dahi, adayın mezun olduğu bölüme kamu kurumunda ihtiyaç duyulmalıdır. Aksi halde bu kişilere unvan değişikliği sınavına başvuru hakkı verilmeyecektir.

Bu hususlar özellikle 2001, 3001, 4001 gibi kodları tercih edecek adaylar için önemlidir. Zira bu adaylar ?memuriyete bir gireyim de, sonrasına bakarım? şeklinde bir algıya sahiptir.

DERECE YÜKSEK OLUNCA MAAŞ DA YÜKSEK Mİ OLUYOR?

Kılavuzdaki derece ve kademeler ne anlama geliyor?

Kılavuzda, bazı kadroların yanında GİH, THS, SHS gibi kısaltmalar ve dereceler bulunmaktadır. Adayların tercihlerini yaparken bu ayrıntıya hiç dikkat etmemesi gerekmektedir. Sınıf belirtilmeyen pozisyonlar KİT'leri ifade etmektedir; GİH Genel İdare Hizmetleri Sınıfını, TH Teknik Hizmetler Sınıfını, SH Sağlık Hizmetlerini ifade etmektedir.

Dereceler: Derece, memuriyete giriş derecesidir. Bu detay, tamamıyla teknik bir düzenleme olup, adayları ilgilendirmemektedir. Bu nedenle tercih yapılırken derece hususuna hiç dikkat edilmemelidir.

Taşra ve merkez ne demektir?

Kılavuzdaki her kadro veya pozisyonun yanında ?taşra? ve ?merkez? gibi kelimeler yer almaktadır. Yanında ?merkez? kelimesi olan kadrolar Bakanlık, Müsteşarlık, Başkanlık, Rektörlük gibi kuruluşların bulunduğu yeri ifade etmektedir. Bunların dışında yer alan diğer yerler taşradır. Ankara özelinde örnek verecek olursak: Çevre ve Orman Bakanlığı için merkez sadece Çevre ve Orman Bakanlığının bulunduğu yerdir. Ancak, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Ankara'da olmasına rağmen taşradır.

DİĞER HUSUSLAR

Yerleştirmelerde nokta atama mı yapılıyor?

Yerleştirmelerde nokta atama yapılmamaktadır. Adaylar yerleştikleri kadro ve pozisyon için il emrine atanacak, daha sonra ayrıca il müdürlüğünce bir kez daha yerleri belirlenecektir. Örneğin Bayındırlık ve İskan Bakanlığının Mersin'deki kadrosuna yerleşemeye hak kazanan bir aday, Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca Mersin il emrine atanacak, daha sonrada valilik ve il müdürlüğünün ortak kararıyla il veya il'e bağlı ilçe içindeki ihtiyacı olan yere atanacaktır.

Yüksek lisans öğrenimine göre kadrolara başvuru yapabilir miyim?

Kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak atamalarda lisans mezuniyeti dikkate alınıyor. Yüksek lisans öğrenimine dayanarak bir kadroya başvurulamıyor.

Kılavuzu satın almak zorunlu mu?

ÖSYM tarafından basılan ve sınav merkezi yöneticiliklerinden dağıtılan kılavuzun alınması zorunluluğu bulunmamaktadır. İşlemler internet üzerinden yürütülecektir. Kılavuz ÖSYM tarafından internetten de yayımlanacağı için adaylar kılavuza internetten bakabilirler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber