Baca ve şofben uyarısı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Aralık 2008 19:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Mersin Şube Başkanı Naci Erçolak, kış aylarında bacaların, kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullanıldığı takdirde 2 ayda bir, sıvı ve gaz gibi yakıtlar kullandığı takdirde de 3 ayda bir temizlettirilmesi gerektiğini söyledi.

Bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal nedeniyle her yıl binlerce insanın soba, şofben, kombi ve bacalardan dolayı karbon monoksit zehirlenmesine maruz kaldığına dikkat çeken Naci Erçolak, söz konusu zehirlenmelerin birçoğunun da ölümle sonuçlandığını vurguladı. Erçolak, hidrokarbon içeren kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtların, sobayla baca veya şofben ile baca bağlantısı içindeki yanlış kullanımının, özellikle alçak basınçlı-lodoslu havaların sık yaşandığı kış aylarında arttığını kaydetti. Erçolak,

"Bu konuda başta yerel yönetimler ve müteahhitler olmak üzere herkese önemli görev ve sorumluluklar düşüyor. Kokusuz, renksiz, tatsız bir gaz olan karbon monoksitten kaynaklanan zehirlenmelerin, özellikle uykudayken farkına varılmasının güçlüğü bu zehirlenmeye karşı önlemler konusunda daha bilinçli olunmalı" dedi.

Alınması gereken önlemler hakkında bilgiler de veren Erçolak, yatmadan önce sobaya kesinlikle yeni yakıt konulmaması, alçak basınçlı havalarda ölüm olaylarının arttığını, bu nedenle de bacaların standartlara uygun değilse alçak basınçlı ve çok rüzgarlı havalarda soba ve şofben kullanılmaması uyarısında bulundu.

Erçolak, uyarıları ve önerilerini şu şekilde sıraladı:

"Baca bakımları ve temizlikleri sonbahar aylarında mutlaka yaptırılmalıdır. Tekniğine uygun yapılmamış, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar zehirlenmelere ve yangınlara neden olur. Bacalar, kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullanıldığı takdirde 2 ayda bir, sıvı ve gaz gibi yakıtlar kullandığı takdirdeyse 3 ayda bir temizlettirilmelidir. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kaçak yakıt alınmamalıdır. Kaçak yakıtlar zehirlenmelere ve

ekipmanların bozulmasına neden olabilir."

Bacaların standartlara uygun yapılması, bunun yanında baca çekişinin arttırılması için de baca yalıtımı yapılması gerektiğini dile getiren Erçolak, pencere veya duvar delinerek yapılan bacada delinen kısımda sızdırmazlık sağlanması konusuna dikkat edilmesini istedi. Dumanın geri tepmesini önlenmesi için bacaların en üst noktasının, çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksek olması sağlanmalı ve baca şapkası takılması ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Erçolak, kullanılan her türlü ısıtma cihaz

ve ekipmanlarının kalite belgesine haiz olup olmadığına, garanti koşullarına ve garanti sürelerine dikkat edilmesini istedi.

Kalitesiz, garanti belgesi ve yetkili servisi olmayan ucuz ve kalitesiz ithal ekipmanların satın alınmaması gerektiğine dikkat çeken Erçolak, "Banyoya şofben ve kombi kesinlikle takılmamalıdır. Soba, kat kaloriferi, şofben ve kombi alırken, mutlaka yetkili servislerine montaj yaptırılarak çalışır halde teslim alınmalıdır. Alınacak soba, kat kaloriferi, şofben, kombi ve klima kapasitesinin kullanılacak mekana uygunluğu yetkili servis ve mühendislerce incelenerek ve projelendirilerek karar verilmelidir"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber