Ergenkon üyesinden, örgüt üyeliği suçundan yırtmak için darbe itirafı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 31 Aralık 2008 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Darbe ortamı yaratmak için kaos eylemleri yapmakla' suçlanan Ergenekon'a üyelikle yargılanan Doç. Dr. Sayın ?TSK'nın AK Parti'ye müdahalesi anayasal ve kanuni bir haktır' iddiasında bulundu.

ERGENEKON terör örgütü davasının 35. oturumunda savunmasını yapan Doç. Dr. Ümit Sayın savunmasını da askeri darbe teşvikçiliği üzerine kurdu. Ergenekon terör örgütüne yönelik suçlamalar arasında ?darbeye zemin hazırlamak için kaos eylemleri planlamak ve yapmak' ile ?halkı hükümete karşı silahlı isyana teşvik' suçlamaları varken Doç. Dr. Sayın'ın mahkeme heyeti önünde darbe teşvikçiliği yapması dikkat çekti. Sayın, AK Parti'ye karşı TSK'nın müdahale etmesinin anayasal ve kanuni bir zorunluluk olduğunu savundu.

TSK, AK PARTİ'YE MÜDAHALE ETMELİ

ÜMİT Sayın, yaptığı telefon konuşmalarında darbe beklentileriyle ilgili savunma yaparken ?AK Parti'nin Anayasa'nın laiklik ilkesine karşı olduğu Anayasa Mahkemesi kararı ile tescillidir. AK Parti'nin ülkeyi açmazlara ve yeni sorunlara götüreceği aşikardır. Bu koşullarda TSK'nın müdahale etmesi Anayasal ve kanuni bir haktır' iddiasında bulundu. Kemal Alemdaroğlu ile yaptığı telefon konuşmasındaki darbe sohbetlerini savunan Ümit Sayın, ?'Hiçbir şey olmuyor hocam, asker satıyor ülkeyi' sözleri için de ?TSK ülkeyi kollama ve koruma görevini yapmadığı zaman ihanet etmiş olur. Yalnız yorumlarımın tümünde ülkenin durumu hakkında o anki duygusallığa ait bir abartı mevcuttur' dedi.

GÖREVİNİ YAPMAZSA İHANET EDER

KENDİLERİNİN AK Parti'nin Türkiye'yi şeriat sistemine götürmek istediğini düşündüklerini savunan Sayın ?Eğer bu gerçekse askerin konuya müdahale etmesi gerekir. BOP ve federasyon fikirlerinin savunulması Türkiye'nin bölünmez bütünlüğüne aykırıdır. Bu tehditler karşısında, TSK hiçbir şey yapmıyorsa, görevini yapmıyor demektir. Bu durumda da ?Türkiye'yi satıyor' görünümüne düşmektedir. Tabii ki TSK Güneydoğu'da kahramanca mücadele etmektedir. Fakat ülkenin yönetimine de gerektiğinde müdahale edebilmelidir, çünkü TSK bu devletin sigortasıdır' diye konuştu.

DARBE İSTEMEK FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜ

YAPTIĞI telefon konuşmaları ve yazışmalarda darbe vurgusunun çokça geçiyor olmasının bir düşünce özgürlüğü olduğunu savunan Doç. Dr. Sayın ?İnsanlar bazen bu fikirleri gerçekte savunmuyor olabilirler. Örneğin, ben tapeleri okurken sarf ettiğim sözlere şaşırdım. Çünkü böylesine darbe veya askeri müdahale heveslisi değilim. Son yaşadıklarımdan sonra ise kesinlikle askeri darbeye karşıyım' dedi. HABER MERKEZİ

Garih belgelerini gazeteciden almış

DOÇ. Dr. Ümit Sayın'a çapraz sorgusu sırasında Üzeyir Garih cinayeti de soruldu. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in ?Üzeyir Garih cinayetine ilişkin birçok belge büronuzda ele geçirildi. Ele geçirilen belgelerden bir kısmı dava dosyasında yoktur. Bu belgeleri nereden temin ettiniz' sorusuna Sayın ?Kim verdiğini hatırlamıyorum. Bir gazeteci bana vermişti. bir kitap çıkartmak istiyordu. Konuyla ilgili görüşümü almak istemişti. Ancak ben incelemedim' dedi.

YERMEZ'LE GÖRÜŞMEDİM

SAVCI Pekgüzel daha sonra Sayın'a Garih cinayetini işleyen Yener Yenmez'i tanıyıp tanımadığını sordu. Soruya Sayın'ın avukatı itiraz etti ama mahkeme itirazı reddetti. Sayın da ?Yener Yenmez'i tanımıyorum. Basında Yener Yenmez ile görüştüğüm çıktı. Yenmez Adli Tıp Kurumu'nda biriyle görüşmüş. Ancak ben Adli Tıp'ta görevli değildim. Benim birimimden Adli Tıp'a geçişimiz kolay değildi. Ben kendisi ile görüşmedim. Zaten 2001 yılı Haziran ayına kadarda ABD'deydim' dedi.

HAKARETLER HAVADA UÇTU

CUMHURİYET Savcısı Nihat Taşkın'ın Danıştay katili Alparslan Arslan'ı tanıyıp tanımadığı sorusuna Sayın tanımadığı karşılığını verdi. Savcı Taşkın ?Cezaevinde tehdit edildiğinize dair dilekçenizden savunmanızda bahsetmediniz. Anlatmak ister misiniz' diye sorunca Sayın, ?Daha öncede belirttiğim üzere verdiğim dilekçe kendisini koğuş ağası ilan eden Hayrettin Ertekin tarafından dikte ettirilerek yazılmıştı' diye yanıt verdi. Bu sırada Hayrettin Ertekin ?Ümit Sayın hasta, ne olduğunu bilmiyor. Kendisi pis, bakımsız uyuşuk biridir. Koca kaşar tekerini alıp yatağında yiyen biridir' dedi. Sayın da ?Bana hakaret ediyor' diye itiraz etti. Savcı Taşkın'ın Kuvayi Milli Derneği ile ilgili sözleri üzerine sanıklar Taşkın'a hakaret etti.

?Habmit gidici' dedim ama şimdi pişmanım

ÜMİT Sayın, iddianamede ?Habmit korkuyor. Çünkü arkasında ne MİT ne emniyet ne de Genelkurmay var. Şu anda birinci adam listede', ?Habmit bir yıla kadar gidici', ?Belki iyi olur', ?Bir solucan ayıklanır' şeklindeki sözlerinin kendisine ait olduğunu doğruladı. Sayın ?Necip Hablemitoğlu ile bir ara aram bozulmuştu, daha sonra düzeldi. Bu olumsuz sözler günlük duygusal ve mantıksız laflardır. Şimdi bu şekilde hitap ettiğime pişmanım' dedi.

Yaptığım fişlemeler devlete bir hizmetim

ADLİ Tıp Uzmanı Şebnem Korur Fincancı başta olmak üzere birçok kişi hakkında hazırladığı fişleme dosyalarını savunan Ümit Sayın, ?Çevremde gördüğüm milletin zararına olabilecek kimi eylem ve uygulamaları, ilgili kurumlara haber verdim. Özellikle Adli Tıp ve Adli Tıp Uzmanları Derneği üzerinden ülkemize yönelebilecek tehlike doğurucu sonuçları 1. Ordu Komutanlığı da dahil olmak üzere vatandaş sorumluluğu içinde pek çok kişi ve kuruma bildirdim' dedi.

Dedim ama fantaziydi!

DARBE platformu gibi hizmet veren ?Kemalist Türkbirlik'in (KTB) kendisi ve Y. Ziya Günaydın tarafından kurulan bir mail grubu olduğunu belirten Sayın, KTB üzerinden yapılan konuşmalardaki ?KTB'nin masonik tören düzenleyeceği', ?KTB'nin masonik yapısı' tanımları için de ?Bunların hepsi o anlık hayal ve fantezilerdir' savunması yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber