Asgari ücretin iptali için dava

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ocak 2009 15:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Asgari Ücret Tespit Komisyonunca belirlenen ve 1 Ocak 2009'da yürürlüğe giren "asgari ücret" kararı ile Asgari Ücret Yönetmeliği'nin bazı maddelerinin iptali istemiyle Danıştayda dava açıldı.

Halkın Kurtuluş Partisi tarafından açılan davanın dilekçesinde, Anayasa'nın 2, 10, 17, 18, 49. ve 55. maddelerindeki hükümler doğrultusunda, asgari ücretin, devlet tarafından "insan onuruna yaraşır" biçimde belirlenmesinin öngörüldüğü hatırlatılarak, şunlar kaydedildi:

"Asgari Ücret Tespit Komisyonu ise devlet adına yapılması gereken görevini, anayasal ve yasal direktiflere aykırı şekilde yerine getirmiş, Anayasa ve yasa hükmüne aykırı şekilde yürürlüğe sokulmuş Asgari Ücret Yönetmeliği'ne göre asgari ücret tespiti yapmıştır. Daha doğrusu Komisyon bir tespit yapmamıştır. Hükümet tarafından 2009 programında önceden belirlenmiş olan asgari ücret, Komisyon kararı diye ilan edilmiştir."

Dilekçede, "Sonuç olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nca açıklanan asgari ücret tutarı, insan onurunu ayaklar altına alan düzeyde, 'Açlık Sınırının Altında' olup, hukuka aykırıdır. Keza Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantı, bilgi alma, ücret belirleme yöntemleri de hakkaniyete ve hukuka aykırılık teşkil etmektedir" denildi.

Dava dilekçesinde, Asgari Ücret Komisyonu kararı ile Asgari Ücret Yönetmeliğinin 1, 5, 6, 7. ve 9. maddelerinin iptali istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber