MEB, kurumlar arası öğretmen alımına da çözüm bulsun

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Ocak 2009 23:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLERİ KADROYA ALMAK İÇİN ADIM ATAN MEB, KURUMLAR ARASI SIKINTISINA DA BİR ÇÖZÜM BULSUN...

MEB Bakanı Hüseyin Çelik attığı son adım ile sözleşmeli olarak öğretmenlik yapan onbinlerce genci bulundukları bölgelerine göre 3-4-5 yıl çalışma şartı haricinde bir şart aramadan kadrolu öğretmen olarak atayacaklarını duyurmuş ve ülkemizde var olan önemli bir eğitim sorununu çözmek için büyük bir adım atmıştır.

Ancak ülkemizdeki eğitim sisteminin tek sıkıntısı sözleşmeli öğretmenlik değildir. Kurumlar arası geçişi bekleyen 2000-3000 civarında memur bulunmaktadır. Bu memurlar ailelerinin ekonomik durumu yetersiz olduğundan hem okumak hem de çalışmak zorunda kalmış okullarını bitirmiş oldukları halde MEB'in kurumlar arası atama için ayırdığı kontenjanın yetersiz olması nedeniyle halen kurumlarında hizmetli, şoför, mübaşir, memur, VHKİ v.s. olarak çalışmaktadırlar.

2003 yılında kurumlar arası öğretmenliğe ilk defa geçiş için başvuru yapan bütün adayların öğretmenliğe ataması yapıldı.

2004 yılından itibaren kurumlar arası geçiş ve açıktan atama için bütün öğretmen alımının %10'u kadar bir kontenjan ayrıldı. Daha sonrakı yıllarda %10'luk kontenjan %2'ye düşürüldü.

2007-2 öğretmen atamaları için Milli Eğitim Bakanlığı tüm branşlarda kurumlar arası atamaya toplam 100 kişilik kontenjan ayırdı. Kurumlararası atamaya 1605 kişi başvurdu. 1135 öğretmen adayının başvurusu kabul edildi.

Kurumlar arası atama bekleyenlerin memur olarak geçirmeleri gereken süreler aşağıya yazılmıştır.

BRANŞ EN SON ATAMA YILI
Felsefe Öğretmenliği 18,5 Yıl
Din Kültürü Ahlak Bilgisi Öğretmenliği 17,5 Yıl
Sınıf Öğretmenliği 14,5 Yıl
Okul Öncesi Öğretmenliği 14,5 Yıl
Edebiyat Öğretmenliği 14 Yıl
Resim Öğretmenliği 12,5 Yıl
Kimya Öğretmenliği 10,5 Yıl
Biyoloji Öğretmenliği 9 Yıl
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 7 Yıl
Zihinsel Engelliler Öğretmenliği 7 Yıl

MEB Kurumlar arası atamaya bir çözüm getirmezse halen kamu kurum ve kuruluşlarında memur olarak çalışan ve eğitim fakültesini bitirmiş olan memurların bir çoğunun öğretmen olmaları mümkün değildir. Çünkü kurumlar arası geçişte yaş sınırı 40 olarak belirlenmiştir. Bir kişinin 25 yaşında memur olması durumunda 17-18 yıl sonra atamanın kendisine gelmesi mümkün değildir. Çünkü 40 yaşını tamamlamış olmaktadır.

Herhangi bir devlet kurumunda memur olarak çalışmakta olan bir öğretmen adayı KPSS'den 100 puan dahi alsa KPSS puanıyla öğretmenliğe başvuru yapamamaktadır. Zira Milli Eğitim Bakanlığı'nın kurumlar arası alımlardaki kriteri memuriyette geçen hizmet süresinin fazla olması ya da daha önce öğretmenlik yapanlara öncelik verilmesi esasına dayalı olarak yapılmaktadır.

2008 yılı itibariyle Milli Eğitim Bakanılığı kurumlar arası kontenjanında bir artırımda bulunmamıştır. Şubat ayında kurumlar arası öğretmenliğe kontenjan ayırmayan Milli Eğitim Bakanlığı Ağustos alımlarında bütün branşlardan yine 100 kişilik kontenjan ayrılmıştır.

BRANŞ Kontenjan
Beden Eğitimi 4
Bilişim Teknolojileri 6
Biyoloji Öğretmenliği 1
Coğrafya Öğretmenliği 1
Din Kültürü Ahlak Bilgisi Öğretmenliği 4
Fen Bilgisi 6
İlköğretim Matematik Öğretmenliği 5
İngilizce Öğretmenliği 8
Matematik Öğretmenliği 1
Müzik Öğretmenliği 3
Okul Öncesi Öğretmenliği 5
Rehber Öğretmen 6
Resim İş Öğretmenliği 2
Sınıf Öğretmeni 39
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 2
Teknoloji ve Tasarım Öğretmenliği 1
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğı 3
Türkçe Öğretmenliği 3

TOPLAM 100

MEB, 100 kişilik kurumlar arası kontenjanıyla birikmiş 2000 kişiyi bitirmesi mümkün değildir.

2003 yılında Milli Eğitim Bakanlığının ilk ve son kez yaptığı gibi 2009 yılı ŞUBAT atamasında da kurumlar arası başvuran herkesi öğretmen olarak ataması, kurumlar arası öğretmenliğe geçişin kontenjanını artırması ve böylece eğitimin önündeki bir engeli daha kaldırması gerekmeKtedir.

Çeşitli devlet kurumlarında memur olarak çalışan Eğitim Fakültesi mezunu öğretmenlerin biran önce Eğitim camiasına kazandırılması toplumun yararına olacaktır.

Bu ülkede, üniversitelerden çeşitli sebeplerde ilişiği kesinelere ve cezaevlerindeki mahkumlara sık sık aflar çıkıyor son olarak sözleşmeli öğretmenlere af çıkması gündemde ancak neden kurumlar arası atama bekleyen ÖĞRETMENELERE AF ÇIKMIYOR?

MUSTAFA KIZILOVA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber