Hesap Uzmanları'na eleştiri yasağı

Haber Giriş : 02 Aralık 2004 05:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdal SAĞLAM/Hürriyet

GELİR İdaresi'nin yeniden yapılandırılması için hazırlanan taslak tartışmaya açıldı. IMF'nin itirazları doğrultusunda taslakta değişikliklerin yapılıp, Başbakanlığa gelmesi bekleniyor.

Elimize ulaşan bir e-mail, Hesap Uzmanları'nın taslağı eleştirmesinin yasaklandığını gösteriyor. Hesap Uzmanları Vakfı tarafından hesap uzmanlarına gönderilen mesaj şöyle:

?Vakıf Mütevvelli Heyet Başkanı olarak Kurul başkanımız başkanlığında görev yapan İstişare Kurulu'nda Kamu Yönetimi Temel Kanunu ve Gelir İdaresi'nin Yeniden Yapılandırılması Hakkındaki Kanun tasarıları detaylı olarak incelenmiş ve tartışılmış ve alınan kararlar doğrultusunda Kurul Başkanlığı ve yönetim kurulu olarak ilgili mercilerle gerekli temaslar yapılmıştır.

Gelir İdaresi'nin yeniden yapılandırılması ile ilgili kanun tasarısı taslağı geçtiğimiz günlerde Başbakanlığın resmi sitesinde açıklanmış bulunmaktadır. Kurulumuzun mevcut konumunu değiştiren herhangi bir hususa yer verilmemiş olup, bu durum İstişare Kurulumuzda oluşan camiamız görüşüne tamamen uygundur. Mensuplarımızın söz konusu tasarıya destek vererek sahip çıkmaları, farklı görüşü olanların camiamızın bütünlüğüne zarar vermemek amacıyla bu görüşlerini kamuoyuna açıklamadan önce vakıf yönetimiyle paylaşmada gereken hassasiyeti göstermelerinin, camia bilincine uygun düşen bir yaklaşım olacağı düşünülmektedir. Maliye Hesap Uzmanları Vakfı Yönetim Kurulu.'

Bilmeyenler için söyleyelim; Müfettişler, Hesap Uzmanları, Bankalar Yeminli Murakıpları, Kontrolörler, bazı uzmanlar, ?Vakıf' adı altında örgütleniyor. Vakıfta aynı kurulun hem kamuda çalışanları hem de özel sektörde çalışanları buluşuyor, kurul menfaatlerini nasıl tepe noktasına ulaştırırlar, bunu konuşuyorlar. Bu vakıflar kanalıyla özel sektördeki meslektaşların kamudaki işlerini çözmelerine yardımcı olunabiliyor, hazırlanacak yasal metinlerde özel sektördeki meslektaşlar kanalıyla, bunlar etkili olabiliyor. Böylece bazı menfaatler kamunun karar alma ve denetim sürecini etkilediği gibi, kamudan ayrılanların da özel sektörde rahat iş bulmaları da, yine bu vakıflar kanalıyla sağlanabiliyor.

Yani Vakıf, kanalıyla Hesap Uzmanları'na ?taslağı eleştirmeyin' deniyor. Bürokrasiyi bilmeyenler için bazı şifreleri kırmak gerekirse; ?kamuoyuna açıklamadan eleştirileri vakıf yönetimine bildirme', ?Siz bizi arayın, taslakta yazılı olmayan ama uygulanacak esasları size anlatalım' anlamına geliyor. Eleştiri yasağı getirilirken, ?Hem bakan, hem müsteşar, hem gelirler genel müdürü ve örgütü, hepsi hesap uzmanı üstadlarımız. Eleştiri yaparsınız zor durumda kalırlar. Eleştirileri bize iletin biz onlara iletip kurul için gerekli düzeltmeleri yaptırırız' denmeye çalışılıyor....

BÖYLE REFORM YAPILMAZ

Bu sadece Hesap Uzmanları için geçerli değil. Şu anda Hesap Uzmanları Maliye'yi tümüyle ele geçirdi, onlar bunu yapıyor. Zamanında maliye müfettişleri de aynı şeyleri yapıyorlardı. Bankacılık Yasası'nda da Bankalar Yeminli Murakıpları aynı mantıkla çalışıyor.

Yapılan şey ne derseniz; açık: Kurul menfaatleri atılan her adımda en önde tutuluyor...

Bu mantıkla reform yapmanın imkanı var mı? Kimin borusu ötüyorsa onun dediği oluyor. Taslak hazırlanıp sözde tartışılsın diye ortaya konuyor ama Hesap Uzmanları'na yasak getiriliyor müfettişler de zaten ?varolma' kaygısındalar. Peki nasıl tartışma kim eleştirecek?

Biz bunları yazınca tepki alıyoruz ama yanlış mı dediğimizde herkes hak veriyor. Bu da bazı şeylerin tabu haline getirilip konuşulmaması sonucunu getiriyor ve genelde buna uyuluyor.

Bizce reformun başlaması gereken yer bu anlayış yani ?denetim sistemi'. Başka yolu yok...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber