İlaçta krize doğru

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 04 Ocak 2009 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milyonlarca sigortalı ve yeşil kartlıya devlet adına ilaç veren serbest eczacılarla Sağlık Bakanlığı arasında ipler gittikçe geriliyor

Serbest eczacılar adına TEB devletle yaptığı ilaç protokolünü feshetti. Sağlık Bakanlığı ?Biz de tek tek eczacılarla anlaşırız' diyor

BETÜL KOTAN

ANKARA - Eczacılarla Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında yaşanan ilaç krizi her geçen gün tırmanıyor.

Muayene ücretlerinin eczanelerde tahsil edilmesine ilişkin düzenlemenin kaldırılması için uzun süredir tepki gösteren ve çeşitli platformlarda seslerini duyurmaya çalışan Türk Eczacılar Birliği (TEB), uzlaşma sağlanamayınca, çareyi sigortalıların serbest eczanelerden ilaç almasını sağlayan sözleşmeyi feshetmekte bulmuştu.

TEB'in 1 Şubat tarihinden itibaren sözleşmesiz döneme girileceğini ve vatandaşın bu tarihten itibaren ilacının parasını cebinden ödeyeceğini açıklaması üzerine, SGK, rest çekerek, birliği devreden çıkaracak ve tek tek eczacılarla anlaşma yapılmasını sağlayacak bir düzenleme üzerinde çalıştığını duyurdu.

TEB Başkanı Erdoğan Çolak ise SGK'nın düzenlemesinin mevzuata aykırı olduğunu savunarak, uygulanması halinde hukuki zeminde haklarını arayacaklarını söyledi.

SGK yetkilileri, TEB ile protokol hazırlama konusunda çalışmalarının devam ettiğini, önemli olanın vatandaşın ilaca ulaşmasını sağlamak olduğunu, anlamsız gerginliklerden kaçındıklarını belirtiyor. Bu arada SGK yetkililerinin, TEB ile anlaşamama durumunda geçmişte gündemde gelen e-sözleşme benzeri bir uygulamayla eczanelerle tek tek anlaşma seçeneğini de masada tuttukları öğrenildi.

TEB: Bizi saf dışı edemezler

TEB Başkanı Çolak ise, SGK'nın TEB'i devreden çıkaracak düzenlemeye ilişkin çalışmasının mevzuata göre mümkün olmadığını belirterek, ?Herkesi bağlayan 6643 sayılı bir yasamız var. Buna göre, eczacılar adına sözleşme yapma yetkisi TEB'e aittir. SGK'nın muhatabı TEB'in kendisidir? dedi. ?Biz eczacının sesiyiz? diyen Çolak, ?TEB şimdiye kadar tüm mücadelesini, kendi üyelerinin takdirine göre yapmıştır. 21 Aralık'ta geniş katılımlı mitingimiz de TEB'in üyelerinin görüşlerine göre hareket ettiğinin en iyi göstergesidir.

Örgütsüz ?eczacılar' mı geliyor?

TEB'in devre dışı bırakılması, demokrasi dışı bir tavırdır? diye konuştu. 24 bin eczacının SGK ile bugüne kadar yaşadıkları sorunu görmezden gelmeyeceğine inandığını anlatan Çolak, şöyle konuştu:

?Şimdi eczacılara lütuf sunuyorlarmış gibi ek sözleşme yapacaklarını, bizi baypas edeceklerini söylüyorlar. Bizim için öncelikle meslektaşlarımızın bu konudaki tavrı önemli. Ancak TEB'in üyeleri çağdaş, aydın, okumuş insanlardır. Bu nedenle bu düzenlemeyle önlerine çıkabilecek tehlikelerin de farkındadırlar. Bu yüzden üyelerimiz SGK'ya gereken cevabı verecektir. Düzenlemenin uygulamaya konulması halinde biz de hukuki zeminde gerekeni yaparız.?

SGK yetkilileri 2008 yılına ilişkin Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'nde daha önce yer alan ?TEB ile anlaşmalar yapılır' ifadesinin çıkarıldığını belirtiyor. Bu yüzden eczacılarla tek tek anlaşma yapılmasının mümkün olduğunu savunuyor.

TEB Başkanı Çolak'a göre SGK'nın bu iddiası yersiz. Çolak, ?Tebliğ yasayı bağlamaz. Yasa çok açıktır, eczacılar adına sözleşme yapma yetkisi TEB'e aittir. O iş SGK'nın düşündüğü kadar kolay değil? dedi.

SGK'nın, tek tek eczacılarla internet üzerinden anlaşma sağlamaya olanak sağlayacak düzenlemeyle, eczacıların TEB'e yapılan her sözleşme için maliyetin üzerinde 250-500 YTL arasında ücret ödemekten de kurtulacağına ilişkin görüşleriniyse, Çolak, şöyle değerlendirdi: ?Parasal bir konu üzerinden eczacılarımızın mücadeleye ilişkin motivasyonunu azaltmaya çalışıyorlar. TEB'in tek gelir kalemi vardır, o da sözleşmelerdir. Bu örgütlerin yaşama şansı maddi olanaklarına bağlıdır, bu yüzden bu sözleşmeler imalat bedelinden ekstra bir ücrete tabi olmaktadır.?

Eczacıların devletten ilaç parasını tahsil edemediğini, devlet adına ?katkı payı' tahsilatı yapmaya zorlandığını, iskontolar yüzünden zarar ettiğini söyleyen TEB, sigortalılara ilaç satış protokolünü feshetmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber