BOTAŞ'ta 'inanılmaz' gelişmeler

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 06 Ocak 2009 09:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Yiğit Bulut'un yazısı

Değerli dostlar, daha önce Nabucco Projesi'nden sizlere bahsetmiş ve "BOTAŞ'ın üzerine yıkılan kredi-maliyet" detaylarından bahsederek, inanılmaz gelişmelere dikkat çekmiştim. Bu yazıyı yazdığım dakikalarda internet sitelerine inanılmaz bir haber düştü. Aynen aktarıyorum; "Özelleştirme İdaresi Başkanı (ÖİB) Metin Kilci, önümüzdeki dönemde BOTAŞ, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) gibi kamu varlıklarının özelleştirilebileceğini bildirdi." Evet, yanlış okumadınız, BOTAŞ özelleştirilecek.

Borçlar Hazine'nin üzerine

Tam beklediğim gibi. BOTAŞ "yükü" çekecek, maliyete katlanacak, borçlar Hazine'ye aktarılacak ve Türkiye'nin petrol boru hatlarının ana damarı BOTAŞ yabancılara satılacak. Bu noktada "Nabucco'ya geri dönmek ve bazı hatırlatmalar yapmak istiyorum. İşte Nabucco sorularım ve iddialarım. Yalnız lütfen dikkat, bunları "BOTAŞ satılacak" demelerinden önce yazdım. Sonrası "Bingo"! İşte sorular:

1- 6 milyar dolarlık bir proje olan Nabucco Projesi ile ilgili olarak, Avrupa ülkeleri tarafından Hükümete ve Bakanlığımıza "Karar mekanizmalarında yer almayacaksınız" yönünde bir baskı var mı? Bu baskıya karşılık olarak ne gibi cevaplar, hangi tarihteki belgeyle verilmiştir?

2- Nabucco Projesi'nde, inşa edilecek münhasır boru hattının en büyük bölümü Türkiye'den geçecek olmasına rağmen, Avrupa ülkelerinden gelen bu baskının nedeni nedir?

3- Bu proje kapsamında en büyük yatırımı BOTAŞ yapacak olup, yüzde 30 özkaynak, yüzde 70 kredi kullanacağı planlanmaktadır. Ancak 6 ortaktan oluşan Nabucco Projesi'nde her ülke tüm haklarını, Avusturya merkezinde kurulu Nabucco Gas Pipeline International GMBH'ye kayıtsız şartsız devretmeyi kabul etmiş durumdadır. Kabul edilen bu duruma göre Türkiye bu anlaşmadan hangi kazançları sağlayacaktır?

İletim bedeli mi ödenecek

4- Nabucco Projesi'nde yer alan bu 6 ortağın, Nabucco Gas pipeline International GMBH'ye ortaklık hissesi ülke bazında nedir?

5- Nabucco Gas Pipeline International GMBH'nin Avusturya'ya ödeyeceği vergilerden bu 6 ortak nasıl faydalanacaktır?

6- Nabucco Gas Pipeline International GMBH'nin ilgili ortaklara sadece taşıma tarifesinden iletim bedeli ödeyeceği doğru mudur?

7- Nabucco Gas Pipeline International GMBH, boru hatlarındaki tasarruflarda tek yetkili olacağı ifade edilmektedir. Türkiye'nin bu tasarruflarda ne kadar payı ve yetkisi olacaktır?

8- Bu konuda, hükümetlerarası anlaşma imzalanması, Avrupa ülkeleri tarafından ısrarla istenmekte olup, Türkiye'nin atacağı adım ne olacaktır?

Oyuna dur denmeli

Tespitlerim: Değerli dostlar, bu proje kapsamında en büyük yatırımı BOTAŞ yapacak olup, yüzde 30 özkaynak, yüzde 70 kredi kullanacak. Ancak 6 ortaktan oluşan Nabucco Projesi'nde her ülke tüm haklarını, Avusturya merkezinde kurulu Nabucco Gas Pipeline International GMBH'ye kayıtsız şartsız devretmeyi kabul etmiş durumda. Böyle bir yapı içinde diğerlerine göre kat kat fazla yatırım yapacak BOTAŞ ve binlerce kilometre toprağını kullandıracak Türkiye.

Sonuç: Bugün "Finans Piyasalarında Saklı Düzen" yazıma devam edecektim ama bu haber çok çok önemli. Birşeyler yapmalıyız, mutlaka!

Son söz: Bu oyuna "dur" demek hepimizin görevi. Elinde imkân olan herkesi göreve çağırıyorum.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber