Ergenekon tutuklusu Ergün Poyraz, hakim ve savcıyı tarikatçılıkla suçladı, mahkeme başkanı azarladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ocak 2009 17:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İSTANBUL - Ergenekon duruşmasında, tutuklu sanıklardan Prof.Dr. Emin Gürses'in emniyet, savcılık nöbetçi mahkemede verdiği ifadeler okunduktan sonra çapraz sorgusuna geçildi. Cumhuriyet Savcısı Nihat Taşkın'ın İşçi Partisi ile ilgili sorular yöneltmesi üzerine duruşma salonunda sık sık gergin anlar yaşandı.

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel Emin Gürses'e, Ümit Sayın'ın mahkemeye gönderdiği ve kendisine Hayrettin Ertekin tarafından dikte ettirildiğini öne sürdüğü dilekçeyle ilgili bilgisini sordu. Gürses, "Bu konuyu en iyi bilen cezaevi müdürüdür. Ben bahçede Sayın ve Ertekin'in bir masa üzerinde dilekçe yazdıklarını gördüm. Dikte konusuyla ilgili bilgim yok" dedi.

Veli Küçük'ü ne zamandır tanıdığı yönünde farklı ifadeleri bulunduğu hatırlatılınca Gürses, "Tanışıklığımız konusunda 2-3 yıl, bazen de 5 yıl diyebilirim. İnsanları ne zamandan beri tanıdığım benim için önemli değil. Allah'tan ne zaman tanıdığıma ilişkin notlar tutmamışım. Çünkü bu notları tutanların hepsi burada" diye konuştu.

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, "Kaymakam Kemal Bey'i anma toplantılarından sonra buraya katılan kişiler bir yerlerde oturup konuşuyormuş, bu konuda bilgin var mı?" diye sordu. Gürses, "Toplantıdan sonra biz Üsküdar'a gideriz, bizim teşkilata. Rize, Trabzon, Of bunlar sizin bildiğimiz teşkilatlar değil, bizim bildiğimiz teşkilat. İmamlar teşkilatı. Oturur çay içer, simit yeriz" ifadelerini kullandı. Pekgüzel, Veli Küçük'e kefil olmayacağı sözlerini hatırlatarak sebebini sordu. Gürses ise, "Küçükler büyüklere kefil olmaz. Bizim usulde böyledir. Bunun için böyle dedim. Ben Veli Paşa'yı her gördüğüm yerde elini öperim. Bunun için suç diyorlar. Kimse benim kimin elini öpeceğime karışmasın" dedi.

Pekgüzel, Veli Küçük'ün büyük işler yaptığı şeklindeki beyanlarını açıklamasını isteyince Gürses, Bakü'den kaçkınlar adı verilen ve Ermeniler nedeniyle kendi yerlerinden kaçmış olan 1 milyon kişinin çok zor şartlarda yaşadığını, Küçük'ün bu kişilere yardım etmek için de çalıştığını belirterek, "Hayır işlerini büyük işler olarak gördüğümden öyle söyledim" diye konşutu.

Emin Gürses; Küçük'ün ayrıca dünya Azerilerinin başkanı olduğunu, Amerika'nın Azerileri ayaklandırmak istediğini, bunun için Veli Küçük ile irtibat kurmak istediklerini ancak Küçük'ün bunu reddetmesi üzerine üzerinin çizildiğini de söyledi.

Öte yandan, duruşma sırasında söz alan tutuklu sanıklardan emekli yüzbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk ile Emin Gürses arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı. Öztürk ve Gürses, karşılıklı olarak birbirlerini yalancılıkla suçladı.

Tutuklu sanık yazar Ergün Poyraz da söz alarak, "Neden Hablemitoğlu takip ettiriliyordu. Neden Hablemitoğlu'nun evinin önünü tutmak için bir araç kiralanmıştı. Bunlar sorulmalı. İstenilirse konuyla ilgili tüm bilgileri veririm. Tetiği çekenin adını da açıklarım. Bir tarafta tarikatçı hakim, bir tarafta tarikatçı savcılar" dedi. Araya giren Mahkeme Başkanı Köksal Şengün Poyraz'ı "Konuşmalarına dikkat et" diyerek uyardı.

Duruşmaya saat 14.00'e kadar ara verilirken, verilen aranın ardından Gürses'in avukatları savunma yapacak. YUSUF MELİKOĞLU


İstanbul - Ergenekon davasının 37'nci duruşması başladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda görülen davanın bugünkü duruşmasına, 38 tutuklu sanık ile tutuksuz yargılanan Güler Kömürcü Öztürk ve İbrahim Benli katıldı.

Duruşma, Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün'ün, dün savunmasını tamamlayan Doç. Dr. Emin Gürses'in daha önceki ifadelerini okumasıyla sürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber