Güler'den Doğalgazla ilgili iki farklı açıklama...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ocak 2009 14:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güler: "Aldığımız gaz tamamen kesildi"

Rusya, Türkiye'ye verdiği gazı kesti

Ankara - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Rusya'nın batı hattından alınan doğal gazın tamamen kesildiğini bildirdi. Güler, buna karşın mavi akım hattından alınan gaz miktarını günlük 40 milyon metreküpten 48 milyon metreküpe çıkardıklarını belirtti.

Güler, bakanlığa gelişi sırasında gazetecilerin, Ukrayna üzerinden gelen Rus doğal gaz arzına ilişkin sorularını yanıtladı.

Bakan Güler, Rusya'nın batı hattından gelen gazın önce 32 milyon metreküpe, ardından 17 milyon metreküpe düşürüldüğünü ifade ederek, Ukrayna üzerinden gelen söz konusu gaz akışının şu an itibariyle tamamen kesildiğini bildirdi.

Konuya ilişkin gereken önlemleri aldıklarını kaydeden Güler, şöyle konuştu:

"Başka önlemler de var. Ukrayna Büyükelçisini çağırdım. Gazprom ile de görüşeceğim. Rusya'nın mavi akım hattından aldığımız gazı 40 milyon metreküpten 48 milyon metreküpe çıkardık. Doğal gazda yeraltı deposu ve LNG kaynaklarını kullanmaya başladık. Santrallerde ikinci yakıtlara geçtik."

Güler, başka bir soru üzerine de, İran'dan gelen doğal gazın günlük şu anda 15 milyon mektreküp düzeyinde olduğunu belirterek, "Onda da bir sorun yok" dedi.


Güler: Doğal gazda şu anda bir sorun yok

Ankara - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, doğal gaz konusunda şu anda bir sorun bulunmadığını belirterek, "ama bunun çok uzun sürmemesi lazım. Zaten gerek AB, gerekse ilgili geçiş ülkelerin bakanları da devrede. Onun için bir sorun olacağını düşünmüyorum" dedi.

Güler, doğal gazda yaşanan sıkıntıya ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna ile Rusya arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklanan durumdan Bulgaristan, Moldova, Macaristan ve diğer Avrupa ülkelerini de etkilediğini söyledi.

Bu gibi projelerin sadece kaynak ülkeleri ve tüketicileri değil, geçiş ülkelerini de ilgilendirdiğini ifade eden Güler, "Bu bakımdan bunu çözmek için görüşmelerimiz devam ediyor. Bir yandan diplomatik görüşmeleri büyükelçiler ve bakanlar seviyesinde sürdürüyoruz. Diğer taraftan da daha evvel aldığımız tedbirleri programlı olarak devreye alıyoruz" diye konuştu.

Yer altı depoları ile LNG terminallerinin çalıştığını vurgulayan Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu noktada gayet tabi bu olay bizi etkileyecek. Ancak bu etkiyi en aza indirecek şekilde, tecrübeli ekiplerimizle bu işi yönetiyoruz. Bu sorunun iki ülke arasında çözülmesini bir an önce arzuluyoruz. Bu sorunun bir parçası olmak da istemiyoruz. Neticede bu iki ülke arasındaki mesele, ama diğer ülkeleri de ilgilendirdiği için onlar da bu çözüme bizlerle beraber katkı koymak istiyorlar. Bu çalışmaları birlikte sürdürüyoruz."

"Halkımızı üşütmeyeceğiz"

Mevcut durum karşısında bazı tedbirler aldıklarını ifade eden Güler, şunları kaydetti:

"Birinci olarak LNG terminallerimiz tam kapasite çalışacak. Yer altı depomuzun kapasitesini artırmıştık, gayet güzel çalışıyor. Termik santrallarla ilgili ikincil yakıtlara geçme direktifini verdik. İkili yakıt kullananlar bu direktifi aldı. Barajlarımızda tekrar kullanmadığımız kapasiteleri devreye sokuyoruz.

İnşallah halkımızı üşütmeyeceğiz. Bu sorunun en kısa zamanda çözülmesi için gayret ediyoruz. Sayın başbakanımıza durumu arz ettim. O da kendi muhataplarıyla görüşecek. İnşallah bu sorunu en kısa zamanda çözeriz. Bununla ilgili diğer ülkelerin bakanları da devrede. Sorunun bir an önce çözülmesi en büyük arzumuz."

"Şu anda bir sorun yok"

Türkiye'de doğal gaz konusunda "şu anda bir sorun olmadığını" vurgulayan Güler, "ama gayet tabi ki bunun çok uzun sürmemesi lazım. Zaten gerek AB, gerekse ilgili geçiş ülkelerin bakanları da devrede. Onun için bir sorun olacağını düşünmüyorum" diye konuştu.

Konuya ilişkin Gazprom'dan da bilgi geldiğini ifade eden Güler, şunları söyledi:

"Onlar da bu işin çözümünü arzu ediyorlar. Zaten Mavi Akım'dan geçen miktarı 8 milyon metreküp daha artırdılar. İran'dan da aynı şeklide gelen bilgiler, onların da miktarı artıracakları yönünde. Zaten biz LNG terminallerimizi kullanıyoruz, onun miktarlarını artırdık. Bu ay 6 gemi birden gelecek. Onların bağlantıları yapıldı. Gerekirse daha da artırırız."

İran'dan halihazırda 15 milyon metreküp gaz geldiğini ifade eden Güler, İran'ın miktarı ne kadar artıracağının henüz belli olmadığını söyledi. Güler, "İran'dan şu anda gelen miktar bize yetiyor. Daha fazlasını talep etmedik, gerekirse alırız" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber