İlaç'da, muhtemel senaryo ve en kötü ihtimal!
Sadettin ORHAN'nın yazısı
Panik yok, ilaç parası devletten!
Son günlerde kamuoyunu meşgul eden gündem maddelerinden birisi de ilaç polemiği. Bilindiği üzere Türk Eczacıları Birliği (TEB), 31.12.2008 tarihinde sona eren ilaç alım protokolünü aynı şartlarla yenilemeyeceğini duyurdu.
Bunun üzerine basına yansıyan pek çok haberde, 1 Şubat 2009'dan sonra hastaların, ilaç paralarını ceplerinden ödeyecekleri değerlendirmesi yer aldı. Söz konusu haberler, başta kronik hastaları olmak üzere vatandaşı fazlasıyla tedirgin etmiş durumda.
İşin aslı...
Aslında sigortalıların (işçi, memur, esnaf, çiftçi, isteğe bağlı sigortalı) çok fazla endişelenmelerine gerek yok. Bir kere kesin olarak belirtelim ki, vatandaşlarımızın ilaç paralarını kendilerinin karşılaması gibi bir durum söz konusu olamaz. Zira 5510 sayılı Kanunun 63. maddesiyle, tüm genel sağlık sigortalılarının ilaç giderlerinin devlet tarafından karşılanması garanti altına alınmıştır.
Dolayısıyla TEB ile SGK'nın (ve Maliye Bakanlığı) ilaç alım protokolünü yenilemesi veya yenilememesi işin usul kısmıdır ve sigortalıları doğrudan ilgilendirmez. Buradaki sorun, devletin vatandaşa garanti ettiği ilacı hangi yolla sağlayacağıdır. Şimdiye kadar ilaçlar, TEB ile yapılan bir protokol kapsamında hastanın eczaneye müracaatı, eczanenin ilacı hastaya vermesi ve bedelini SGK'dan alması şeklinde yürüdü.
Muhtemel senaryo ve en kötü ihtimal!
Şimdi merak konusu olansa SGK'nın daha önce olduğu gibi TEB ile protokol imzalayıp imzalamayacağı. Burada üç muhtemel senaryo var. Birincisi SGK, yine TEB ile masaya oturup protokolü tazeleyebilir ve sorun aşılmış olur. İkincisi, SGK sözleşmeyi TEB yerine her bir eczane ile ayrı ayrı imzalayabilir. Nitekim SGK, örneğin özel sağlık kurumları ile ayrı ayrı sözleşme yapıyor. Bu uygulamayı eczanelere de teşmil etmesi hiç de zor olmayacaktır.
Kurumun sahip olduğu bilişim altyapısı, buna fazlasıyla müsait. Diyelim ki üçüncü ve en kötü senaryo gerçekleşti ve TEB ile SGK, Ocak ayı içerisinde herhangi bir anlaşmaya varamadı ve eczanelerle de sözleşmeler yetişmedi. Bu durumda vatandaş ilaç parasını cebinden mi karşılayacak? Hayır, sigortalıların ilaç giderleri yine devlete ait olacak. Ancak belki geçiş süreci için, kişiler eczanelerden ilaçları parayla alıp, faturasını SGK'ya verir ve ödediği parayı geri alır.
Yani her halükarda kişiler ilaç giderlerini ceplerinden ödemeyip, SGK'ya fatura etmiş olacaklar. Ancak bu geçiş sürecinde, kronik rahatsızlığı sebebiyle sürekli ilaç kullanmak zorunda olan hastalar mağdur olabilir. Zira öyle rahatsızlıklar var ki aylık ilaç gideri 2000-3000 TL'yi aşabiliyor. Bu durumdaki hastalar, parasını SGK'dan tahsil edecek olsa da ilacını kendi cebinden alamayabilir. Bu yüzden, ilaç polemiğinin en kötü senaryoya dönüşmeden çözülmesini temenni ediyoruz.