Sentetik ayakkabılar tümör yapıyor
İzmir Ayakkabıcılar Odası'nın Ege Üniversitesi'nde (EÜ) yaptırdığı analiz, deri görünümlü sentetik ayakkabıların akciğer, karaciğer ve böbrekte tümör, kanser yaptığını ortaya çıkardı.
Ayakkabıcılar Odası, İzmir'deki 'hiper', 'gross' ve önde gelen mağazalarda deri niyetine satılan ayakkabıları EÜ Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü'nde giyim hijyeni ve konforu açısından analiz ettirdi. Geniş bir pazar yelpazesine sahip kurumlardan alınan ayakkabıların tüm parçalarının sentetik materyallerden üretildiği ve bazılarında ise PVC kullanıldığı tespit edildi. Ayakkabıların analizini yapan Deri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özcan Sarı, raporunda şu çarpıcı sonucu yazdı: "Bu kimyasalların çoğunun nihai sonucu akciğer, karaciğer ve böbrek gibi hayati organlarda tümör oluşumu ve kanserdir."
Ayak sağlığının en az kalp, böbrek, karaciğer kadar önemli olduğunun yaptırdıkları analiz ile bir kez daha ortaya çıktığını söyleyen İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel, Türkiye'de insanların yüzde 80'inin 10 yıl sonra mantar sorunuyla karşılaşacağını iddia etti. Büyük kuruluşlardan aldıkları ayakkabıları Ege Üniversitesi'nde tahlil ettirdiklerini hatırlatan Güzel, malzemelerin kontrol dışı kullanıldığının görüldüğünü belirtti. Tahlile gider ayakkabıların tamamının ithal ve imitasyon olduğuna dikkat çeken Güzel, neden yapıldığı belli olmayan ayakkabıların ayak yoluyla vücudu çürüttüğünü vurguladı. Hava almayan, ayağı terleten bu ayakkabıların Türkiye'de deri niyetine satıldığını hatırlatan Güzel, "Şehir merkezlerinde, büyük kuruluşlarda, hiper ve gross marketlerde satılıyor. Vatandaş aldatılıyor. Vatandaşın sağlığıyla oynanıyor. 'Deri ayakkabı 30-40 lira' diye yazıyorlar ama tamamı imitasyon." dedi. Güzel, özellikle çocuklara hiç giydirilmemesi gereken bu tür renkli ayakkabıların ucuza satıldığını ifade etti.
Vatandaşın deri olmayan ayakkabıyı ayırt etmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Oda Başkanı, insanların ayakkabı alırken etiket sormasını önerdi. Etiket gösterme zorunluluğu bulunduğuna dikkat çeken Güzel, "Deri çocuk ayakkabısı 25 liradan aşağı mal edilemez ve bu ayakkabı 40-50'den aşağı da alınamaz. Bayan ve erkek deri ayakkabı 40-45 liradan aşağıya yapılamaz. Vatandaş yılda 10 çift sağlıksız ayakkabı giyeceğine 2 çift sağlıklı ayakkabı giysin." diye konuştu.
İncelettirdikleri ayakkabıların sentetik saya, astar ve destek malzemeler ile taban ve diğer yardımcı parçalardan oluştuğunu ifade eden Güzel, bundan dolayı ayakkabıların performans beklentilerini karşılayamayacak düzeyde olduğunu ifade etti. Kısa bir dönemden sonra kullanım özelliklerini de kaybedeceğinin anlaşıldığını kaydeden Güzel, şöyle devam etti: "Ayakkabıların ucuzluğunun aslında çabuk yıpranması sonucu avantaj meydana getirmeyeceği, form bozukluğu sebebiyle kullanımda rahatlık sağlamayacağı ve kısa dönem içerisinde kullanım ömrünü tamamlayacağı anlaşıldı. Ayakkabıların malzeme kalitesizliği, kimyasal zararlılıkları, ortopedik uyumsuzlukları ile giyim hijyeni ve performans yetersizlikleri bakımından kalitesiz ve ayağa zararlı olduğu belgelendi."
Güzel, daha çok Çin, Hindistan, Endonezya, Vietnam, Tayland ve Pakistan gibi ülkelerden getirilen ayakkabıların sağlıksız olduğuna dikkat çekti.