Bademcik enfeksiyonları tedavi edilmezse, kalp hastalıklarına yol açıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Ocak 2009 16:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Denizli Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Gültekin Övet, romatizmal kalp hastalıklarının büyük kısmının tedavi edilmemiş bademcik enfeksiyonları sonrasında geliştiğini söyledi.

Denizli Devlet Hastanesi'nde 'Thermal Welding Sistem' (TWS) teknolojisi ile bademcik ameliyatlarında "kansız ve ağrısız" dönem başladı.

Halk arasında en basit ameliyatlardan biri olarak kabul edilen ve çocukluk çağında sık yapılan bademcik ameliyatları, artık klasik yöntemle yapılmıyor. TWS adı verilen cihaz sayesinde bademcikler çevre dokulara zarar vermeden kolaylıkla ayrılabiliyor. Böylece kanama ve ağrı gibi ciddi komplikasyonlar olmuyor. Hastanın boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü şikâyetleri varsa birkaç gün içinde geçiyor.

Uzm. Dr. Gültekin Övet, yaptığı açıklamada, "Klasik bademcik ameliyatında bademcik çevre dokulardan disektör adı verdiğimiz bir aletle ayrılır. Bu sırada olan kanamalar değişik bağlama teknikleri ile veya elektro koterle yakılarak kontrol altına alınır. Bu yöntemler de güvenilirdir ve yaygın olarak kullanılmaktadır ancak ameliyat zamanını uzatır ve ameliyat sonrası ağrı daha fazla olur. Cerrahi yöntem ameliyat sırasında aşırı kanamaya ya da durdurulamayan kanamaya sebep olabilir. Bu durum zaman zaman hayatı tehdit edici hale bile gelebilir." diye konuştu.

Kansız bademcik ameliyatında TWS sistemiyle bademcikler çevre dokulara zarar vermeden kolaylıkla ayrılabildiğini belirten Övet, "Dokuların ayrılması aşaması ile yara yüzeylerinin ısı ve basınç ile kaynaması aynı anda gerçekleşiyor. Bu sayede kanama hiç olmuyor. Klasik bademcik ameliyatlarında 2-3 haftayı bulan yara iyileşmesi yeni yöntemle bir haftaya indi. Boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü şikâyetleri varsa birkaç gün içinde geçiyor. Ameliyat sonrası hastaların en çok şikâyet ettiği boğaz ağrısı azalıyor. Bu sayede yeme alışkanlığının normale dönmesi de daha kısa bir sürede gerçekleşiyor." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber