Emine Erdoğan'ın gözyaşları içinde okuduğu Nazım şiiri/ Video

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Ocak 2009 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emine Erdoğan'ın okuduğu Nâzım şiiri...

?Kız Çocuğu'

Kapıları çalan benim

Kapıları birer birer

Gözünüze görünemem

Göze görünmez ölüler

Saçlarım tutuştu önce

Gözlerim yandı kavruldu

Bir avuç kül oluverdim

Külüm havaya savruldu

Benim sizden kendim için

Hiçbir şey istediğim yok

Şeker bile yiyemez ki

Kağıt gibi yanan çocuk

Çalıyorum kapınızı

Teyze, amca bir imza ver

Çocuklar öldürülmesin

Şeker de yiyebilsinler



Başbakan'ın eşi Emine Erdoğan'ın daveti üzerine İstanbul'da bir araya gelen Ortadoğulu liderlerin eşleri, Gazze'ye destek çağrısı yaptı. Konuşması sırasında ağlayan Erdoğan, Nâzım'ın Hiroşima için yazdığı 'Kız Çocuğu' şiirini okudu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın davetiyle İstanbul'da bir araya gelen Ortadoğulu liderlerin eşleri, Gazze'ye destek çağrısında bulundu. Bir anne olarak konuştuğunu belirten Erdoğan, gözyaşları içinde, "Çocukların ölümü, masumiyetin ölümüdür. Masumiyetin ölümü ise insanlığın çöküşüdür" dedi ve Nâzım Hikmet'in Hiroşima için yazdığı "Kız Çocuğu" şiirini okudu.

Kimler katıldı?

İsrail'in Gazze'ye dönük saldırıları devam ederken Ortadoğulu liderlerin eşleri ve bakanlardan oluşan bir heyet, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın davetiyle İstanbul'da toplandı.

"Uzat Elini Ey İnsanlık" sloganıyla, Fourseasons Bosphorus Otel'de gerçekleştirilen "Gazze'ye Destek İçin İstanbul Buluşması"na Ürdün Kralı Abdullah'ın eşi Rania, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın eşi Esma Esad, Katar Emiri'nin eşi Şeyha Mozah, Libya Devlet Başkanı Kaddafi'nin kızı Ayşe Kaddafi, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın eşi Vefa Süleyman, Pakistan Başbakanı Yusuf Ziya Gilani'nin eşi Begüm Gilani, Azerbaycan Parlamento Başkan Yardımcısı Bahar Muradova ile Pakistan, Suriye ve Ürdün'den bazı bakanlar katıldı.

Toplantıya katılan davetlilere üzerinde zeytin dalı ile güvercin işlemeli ve Türkçe, Arapça, İngilizce olarak barış yazılı eşarp dağıtıldı. Emine Erdoğan da bu eşarbı omzuna attı. Bazı katılımcıların da boyunlarına Filistin kefiyesi sardığı gözlendi.

'Masumiyeti öldürüyorlar'

'First lady'lerin aile fotoğrafı çektirmesinin ardından kürsüye çıkan Emine Erdoğan, "Çocukların ölümü, masumiyetin ölümüdür. Masumiyetin ölümü ise insanlığın çöküşüdür" dedi. Erdoğan, Gazze'de sivil ve masum insanların üzerine fosfor bombaları yağdırıldığını savundu. Emine Erdoğan, Gazze'deki çocuklardan bahsederken ise ağlamaya başladı. Erdoğan şöyle konuştu:

"Gazzeli çocuklar dünyanın tüm çocukları gibi, bizim çocuklarımız gibi süt istiyorlardı. Ekmek istiyorlardı. Oyun ve oyuncak istiyorlardı. O masum yavrular okula gitmek, parka gitmek, öğrenmek ve oynamak istiyorlardı. Ancak ne hazindir ki oyun oynadıkları parklarda, bisikletlerin üzerinde öldürüldüler. Okullara sığındılar, orada da öldürüldüler. Camilere sığındılar, yine öldürüldüler. Hastanelere götürüldüler orada da ölüm makinelerinden kaçamadılar. Onlar için en sıcak, güvenlikli yer annelerinin kucağıydı, kundaklarıydı ancak ölüm annelerinin kucağında, kundaklarda dahi buldu onları."

Aile fotoğrafı çektirdiler

Ortadoğulu lider eşleri, Emine Erdoğan'ın çağrısı üzerine İstanbul'da düzenlenen ?Gazze'ye Destek İçin İstanbul Buluşması? konulu toplantıda bir araya geldi. Erdoğan ve konuk lider eşleri toplantı öncesinde aile fotoğrafı çektirdi.

Üç kutsal kitaptan alıntı

Konuşmasında insan öldürmenin kötülüğü üzerine Tevrat, İncil ve Kuran'dan alıntılar yapan Erdoğan, Gazze'de yaşayanlara "Asla yalnız ve kimsesiz değilsiniz. Bizler hep yanınızda olduk ve olmaya da devam edeceğiz" diye seslendi.

Erdoğan konuşmasında geçtiğimiz günlerde vatandaşlığa geri alınan Nazım Hikmet'in Hiroşima için yazdığı "Kız Çocuğu" adlı şiirini de okudu. Daha sonra hazırlanan "Gazze'ye Destek İçin İstanbul Çağrısı" adlı metni okudu. Çağrıda şu talepler yer aldı:

- Uluslararası toplum İsrail'in saldırılarını durdurmasını ısrarla talep etmeli.

- Masum sivillerin ölümüne son verilmeli.

- Gazze'ye yönelik ambargo kaldırılmalı.

- İsrail askeri güçleri derhal Gazze'den çekilmeli.

- Acil tıbbi yardım, gıda ve temel ihtiyaçların karşılanabilmesi için Gazze'ye geçiş noktaları açılmalı.

- Uluslararası kuruluşların, Gazze'deki sivillere serbest erişimi sağlanmalı.

- İsrail, uluslararası hukuk kurallarına riayet etmeli.

- Uluslararası toplum saldırıların masum kurbanları ile dayanışma sergilemeli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber