Çolak: Ödemeler ve günü birlik tedavide gelişme sağlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ocak 2009 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara ? Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, serbest eczanelerden ilaç alımına ilişkin protokolle ödemeler, günü birlik tedavi ve eczacı istihdamıyla ilgili gelişmeler sağlandığını bildirdi.

Çolak, dün gece geç saatlerde imzalanan serbest eczanelerden ilaç alım protokolü ile ilgili değerlendirmede bulunurken, sağlık alanında değişimler yaşandığını, bunların zaman zaman sancılı olduğunu belirtti.

Eczacıların birinci basamak sağlık hizmetinde yer alması noktasında dünyadaki evrensel kuralın Türkiye'de de uygulanması için çok çaba gösterdiklerini hatırlatan Çolak, "Eczacıların artık tedarikçi olmaktan çıkıp, birinci basamak sağlık hizmeti sunucusu olmaları konusunda uzlaşmaya varıldı" diye konuştu.

Türk Eczacıları Birliği'nin eczacıların örgütlü gücü olduğunun da kabul gördüğünü belirten Çolak, "Böylece, bu süreçte hem eczacıların örgütlü gücü ayakta durdu hem de birlik daha da güçlendi. Bu da bizim açımızdan önemli bir kazanım" dedi.

Çolak, geri ödemelerle ilgili daha önce 45 günlük sürede yüzde 75-90'lık, sonraki 45 günde ise geri kalan kısmın ödenmesinin öngörüldüğünü hatırlatarak, "Ancak 60 günde incelenmek şartıyla tamamının ödenmesi karara bağlandı" ifadesini kullandı.

Muayene katkı paylarının eczanelerden tahsiline uzun zamandır karşı çıktıklarını ifade eden Çolak, protokolde "şimdilik" sadece özel hastanelerdeki muayene katkı paylarının eczanelerden tahsiline son verildiğini, devlet ve üniversite hastanelerin muayene katkı paylarının eczanelerden tahsilinin ise süreç içerisinde kaldırılmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

Günübirlik ilaç tedavisine de karşı çıktıklarını hatırlatan Çolak, bu uygulamanın özel hastaneler için kaldırıldığını, bunu önemli bir kazanım olarak gördüklerini belirtti.

Çolak, yaptıkları görüşmeler sonucunda, Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 500, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) reçete kontrol biriminde de 500 olmak üzere toplam bin eczacının istihdam edileceğini bildirdi.

Bunun eczacı istihdamı açısından önemli olduğunu belirten Çolak, Sağlık Bakanlığı'nın ileride 500 eczacı daha istihdam etmeyi planladığını kaydetti.

Yapılan değişiklikle eczacı kar oranlarının da artırıldığını hatırlatan Çolak, "Eczacı karlılığı ilk 3 dilimde yüzde 25 olarak belirlendi. Bu değişiklikle eczanelere 70-80 milyon liralık bir katkı sağlandı" dedi.

Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) eczacılarla ilgili değişikliklerin kendi görüşlerinin de alınarak yapılacağını, ayrıca protokole aykırı değişiklik yapılmayacağını ifade eden Çolak, "Eskiden SUT'ta gece yarısı değişiklik yapılıp sabah yürürlüğe girerdi. Şimdi bunun için 15 gün süre verilecek. Bu da önemli bir kazanım" şeklinde konuştu.

Çolak, "Özellikle yeşil kartta 200 milyon liralık bir ödeme yapıldı. 100 milyon liralık bir başka ödemenin de Şubat ayında yapılmasını bekliyoruz" dedi.

Alt gruptaki 8 bin eczane için iskonto oranının sıfıra indirildiğini, üst gruptaki 3 bin eczane için de yarım puan artırıldığını kaydeden Çolak, bununla alt dilimdeki eczanelerin 8 milyon liralık kazanç elde edeceğini, üst dilimdekilerin ise 24 milyon liralık kaybının olacağını söyledi.

Protokolün daha iyi şartlarla imzalanabileceğini ancak bunun bir müzakere süreci olduğunu kaydeden Çolak, "İstediklerinizin hepsini alma şansınız yoktur. Özellikle kamu kurum iskontolarının üzerimizden kalkmasıyla ilgili çok mücadele veriyoruz. Ancak bunu kaldıramıyorlar. Onların da kendilerine özgü gerekçeleri var. Önümüzdeki süreçte bu yeniden gündeme gelebilir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber