HSYK'da üç grup var

Haber Giriş : 21 Ocak 2009 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HSYK'dan bazı kesimlerin bekledikleri gibi Ergenekon soruşturmasını kilitleyecek yönde karar çıkıp çıkmayacağının ipuçları biraz da bu kurulun yapısıyla ilgili görülüyor. HSYK, yedi asıl beş yedek üyeden oluşuyor. Kurulda üç ana gruptan üye bulunuyor. Hükümetten iki üye var; Aynı zamanda HSYK'nın Başkanı olan Adalet Bakanı ve bakanlık müsteşarı Ahmet Kahraman. Yedi asıl üyeden üçü ise Yargıtay kontenjanından. Bunlar HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ile üyeler Ali Suat Ertosun ve Musa Tekin. Asıl üyelerin ikisi de Danıştay kontenjanından; Suna Türkoğlu ve Orhan Cem Erbük.

HSYK üyelerinin geldikleri yargı organı dışında kim tarafından seçildikleri de önemli olabiliyor. HSYK'da Adalet Bakanı ve Müsteşar dışında kalan beş asil üyeden üçünü Cumhurbaşkanı Gül seçmişti. Bu üyeler Yargıtay'dan Ali Suat Ertosun ve Danıştay'dan Suna Türkoğlu ile Orhan Cem Erbük. Başkanvekili Özbek ile üye Musa Tekin ise Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından seçilmişti.

Formül Kanadoğlu ve YARSAV'dan

YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu geçen hafta yaptığı açıklamalarda Savcı Zekeriya Öz'ü etkisizleştirmek içim Ergenekon soruşturmasının "yeni, deneyimli ve saygın savcılarla yetkilendirilmesi" formülünü önermişti. Ayrıca son yapılan Ergenekon operasyonunda evi aranan Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu da işi daha ileri götürüp "40 yeni savcının görevlendirilmesini' istemişti. Savcı Öz'e yaptırım taktiklerinin bu kadar açıkça yapılması HSYK'yı da zor durumda bırakmıştı. Geçen perşembe günü yapılan HSYK toplantısında Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin yurtdışında olduğu için Öz konusu ele alınamamıştı. Öte yandan HSYK, Savcı Öz'ün 1. sınıfa ayrılma işlemini geciktirilmesinin Ergenekon soruşturmasıyla ilişkili olduğu yönünde basında çıkan haberleri yalanlamamıştı.

TARAF

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber