Vekil İmamlara İlişkin Genelge

Açıktan vekil olarak atananlara mazeret izni, hastalık izni ve aylıksız izin verilir mi veya naklen başka yerlere atanabilir mi veyahut askere gidenler, askerlik süresince aylıksız izinli sayılır mı? Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuları, 23.09.2004 tarihinde uygulamaya esas görüşler veren Devlet Personel Başkanlığına sormuştur. Devlet Personel Başkanlığı 11.11.2004 bu sorulara cevap vermiştir. Başkanlığın verdiği mütalaalar çerçevesinde Diyanet İşleri Başkanlığı 3.12.2004 tarihinde bir genelge yayımlamıştır. Tüm vekil memurlar hakkında geçerli olan bu genelgeyi görmek için tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Aralık 2004 07:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
BAŞBAKANLIK
DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI

Sayı :
Konu:Vekil İmam-Hatiplerin İzin Genelgesi/03.12.2004

İLGİ : a) Devlet Bakanlığının (Sn. Prof Dr. Mehmet AYDIN) Diyanet İşleri Başkanlığı ifadeli 23.09.2004 tarih ve B.02.1.DİB.0.71.00.02-3775 sayılı yazısı.
b) Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığının (Sn. Mehmet Ali Şahin) Devlet Personel Başkanlığı ifadeli 11.11.2004 tarih ve B.02.1.DPB.0.12.01/19597 sayılı yazısı.

Açıktan vekil olarak atananlara mazeret izni, hastalık izni ve aylıksız izin verilip verilemeyeceği, naklen başka yerlere atanıp atanamayacakları, askere gidenlerin askerlik süresince aylıksız izinli sayılıp sayılamayacağına dair Devlet Bakanlığının ilgi (a) yazısı ile Devlet Personel Başkanlığından görüşü talep edilmiştir.

Bunun üzerine Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığından alınan ilgi (b) mütalaa yazılarında;

?1- 657 sayılı Kanunun 83'ncü maddesine istinaden askerlik hizmetini yapmak üzere görevinden ayrılan personelin terhisini müteakip 30 gün içinde göreve başlatılmasına ilişkin hükmün, açıktan vekil olarak atanan kişiye uygulanması mümkün bulunmamakta olup, açıktan atanan vekilin askerlik hizmetini yapmak üzere vekalet ettiği görevden ayrılması ile kadro ve görevle ilişiği kesilmiş olacaktır. Bu kadroya açıktan vekil olarak atanmış olması, onun için kadroya yeniden atamada bir hak teşkil etmediği ve bu çerçevede ilgililere aylıksız izin verilemeyeceği,

2- Açıktan vekil olarak atananların sosyal haklardan yararlanacak olmaları diğer haklardan faydalanamayacağı anlamına gelmediğinden, 657 sayılı Kanuna göre yıllık izin verilebilmesi, personelin Devlet Memuru olması ve yeterli hizmet süresi şartlarının birlikte gerçekleşmesi halinde mümkün olmakla birlikte en az kesintisiz bir yıl çalışmış süreler için, açıktan vekil olarak atanan personele 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun yıllık izin verilmesine ilişkin hükümlerin uygulanabileceği, mazeret izni ve hastalık izni verilebileceği,

3- Açıktan vekil olarak atanan personelin, kadrolu olmaması sebebiyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarına naklen atanamayacağı? belirtilmiştir.

Buna göre,

a. Kesintisiz bir yıl çalışma (hizmet) süresi olan ve açıktan atanan vekil imam-hatiplere 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 102'nci maddesinde belirtilen süreler kadar yıllık izin verilecektir.

b. Açıktan vekil olarak atanan imam-hatiplere mazeretleri ve hastalıkları sebebiyle tabiplerce verilen istirahat süresince 657 sayılı Kanununun değişik 104 ve 105'nci maddelerinde belirtilen süreler kadar mazeret ve hastalık izinleri verilecektir.

c. Kesintisiz bir yıl hizmet süresi olmadığı için izin hakkı kazanamayan vekil imam-hatiplere en çok on (10) güne kadar mazeret izni verilecektir. Ancak bunlara mahsup edilecek yıllık izin hakları olmadığından ikinci on günlük mazeret izni verilmeyecektir.

d. Açıktan atanan vekil imam-hatiplerin askerlik hizmetini yapmak üzere vekalet ettiği görevden ayrılması ile kadro ve görevle ilişiği kesilmiş olacaktır. Bu kadroya açıktan vekil olarak atanmış olması, onun için kadroya yeniden atamada bir hak teşkil etmez. Bu çerçevede ilgililere aylıksız izin verilmeyecek ve görevi ile ilişiği kesilecektir.

e. Açıktan vekil olarak atanan imam-hatipler, asli memurluğa atanmamış olmaları sebebiyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarına naklen atanamayacaktır.

f. Açıktan vekil olarak atanan imam-hatipler, Başkanlığımız teşkilatında veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında asli devlet memuru olarak atanmaları durumunda; 657 sayılı Kanunun değişik 74'üncü maddesi uyarınca muvafakat alınmasına gerek bulunmamaktadır. Ayrıca bunların her hangi bir sebeple görevinden ayrılmaları halinde aynı Kanunun değişik 92'nci maddesinde belirtilen bekleme süresi de aranmayacaktır.

g. Asli memur olup daha önce vekalet hizmeti bulunanların bu hizmet süreleri, aynı Kanunun değişik 102'nci maddesinde belirtilen hizmet yılının hesabında dikkate alınacaktır.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Prof. Dr. Ali BARDAKOĞLU
Diyanet İşleri Başkanı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber