Sınav stresine karşı ders çalışma formülü

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Ocak 2009 17:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Eğitimci-yazar Süleyman Beledioğlu, sınav heyecanını başarılı öğrencilerin yaşadığı bir duygu olarak nitelendirerek, sınav stresinin ise başarısız olma korkusunun bir göstergesi olduğunu ve bu durumun aşılabilmesi için öğrencinin ders çalışması gerektiğini vurguladı.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Mersin Şubesi ile Başarım Dershanesi tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Sınav stresi' konulu panele, eğitimci-yazar Süleyman Beledioğlu konuşmacı olarak katıldı. Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen etkinlikte öğrenci ve velilerle 2 ayrı oturumda biraraya gelen Beledioğlu, dikkat eksikliği, sınav motivasyonu, sınav stresi, işlem hatası, unutma sorunu, okuma hatası, stres yönetimi, verimli çalışma, dikkat dağınıklığı, motivasyon, konsantrasyonla ilgili bilgiler

verdi.

Ders dinlerken öğrencinin aniden dersten kopmasının dikkat eksikliği olarak açıklanabileceğini belirten Beledioğlu, "Öğrencinin dikkat eksiği varsa; dersleri anlayamama değil, aksine dersi dinleyememe sorunu var demektir. Dersi dinleyemeyen öğrenci mutlaka evde çalışmak zorundadır. Yaptığım bütün araştırmalarda, sınavı kazanmak için kalem, silgi kadar gerekli bir şey varsa o da sınav heyecanıdır. Yaşanan heyecan sınav heyecanı mı yoksa stres mi bunu ayırt etmek gerekir" dedi.

Sınav heyecanının başarılı öğrencilerin yaşadığı bir duygu olduğunu savunan Beledioğlu, sınav günü başarma adına bir heyecan yaşanılıyorsa bundan korkulmaması gerektiğini, stresin ise başarısızlık duygusu olduğunu anlattı. Beledioğlu, "Sınav salonuna gittiğinizde sınavın ilk 10 dakikası heyecanın ayağınıza dolaşmaması için oldukça yavaş hareket etmelisiniz. En çok bildiğiniz testten başlayacaksınız ki, sınav heyecanı size bir problem yaratmasın" diye konuştu.

Sınav heyecanıyla stresi birbirine karıştıran öğrencilerin "Kötü bir şeyler oluyor bana. Galiba sınavı kazanamayacağım" şeklinde özetlenebilecek bir düşünceye kapıldığına dikkat çeken Beledioğlu, "Kıpır kıpırsanız, bir an önce sınava girmek istiyorsanız, korkmayın her şey yolundadır" dedi.

Sınav stresinin başarısız olma korkusu olduğunun altını çizen Beledioğlu, öğrenci eğer başarısız olacağını düşünüyor ve sınavdan korkuyorsa, bu durumun sınav stresinden başka bir şey olmadığının altını çizdi. Beledioğlu, "Siz eğer başarısız olacağınızı düşünüyorsanız, sınavdan korkuyorsanız, bu yaşadığınız da sınav stresinden başka bir şey değildir. Eğer çalışmıyorsanız başarısız olacağınızdan korkarsınız, stres yaşarsınız. Stresli olursanız o zaman da soruları yapabilecekken yapamayacak hale gelirsiniz.

Eğer sınavı kazanamayacağınızı düşünüyor ve başarısızlık korkusu yaşıyorsanız, o zaman yapabileceğiniz tek şey ders çalışmaktır" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından ÇYDD Mersin Şube Başkanı Hülya İnce ve Başarım Dershanesi Kurucu Müdürü Muhsin Yılmaz, etkinliğe katılım ve katkılarından dolayı eğitimci-yazar Süleyman Beledioğlu'na birer teşekkür plaketi takdim etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber