Danıştay, askerde olanların başvurularının alınmamasını hukuka uygun bulmadı

Danıştay Onikinci Dairesi, Eğitim Sen tarafından, 2008-2 öğretmenlik atama kılavuzunun iki maddesinin yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davada önemli bir karar verdi. MEB, bilindiği üzere online başvurularda adayların askerde olup olmadığını görebiliyor ve askerde olanların başvurularını kabul etmiyordu. Danıştay bu işlemin yürürlüğünü durdurmuştur. Diğer taraftan Danıştay sözleşmeli öğretmenlerin 1 yıl boyunca kadrolu öğretmenliğe başvuramaması uygulaması getiren kılavuz hükmünü ise iptal etmemiştir.

2008-2 Öğretmenlik İçin Başvuru ve Atama Kılavuzu
MEB uygulamayı değiştirdi,adayları mağdur etti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Ocak 2009 08:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
DANIŞTAY
ONIKINCI DAIRE
Esas No : 2008/5874

Davaci ve Yurutmenin Durdurulmasini Isteyen : Egitim ve Bilim Emekcileri Sendikasi, Cinnah Cad. Willy Brant Sok. No:13, cankaya/ANKARA
Vekilleri : Av. Zuhal colak, Av. Mahmut Nedim Eldem, ayni yerde

Davali : Milli Egitim Bakanligi/ANKARA
Davanin Ozeti Milli Egitim Bakanligi, Personel Genet Mudurlugunun 5.8.2005 tarihinde yayimladigi, Ogretmenlik İçin Başvuru ve Atama Kilavuzunun (2008-2) Genel Aciklamalar başligi altinda yer alan 2.6.maddesindeki; "... .kadrolu yada..." ve 2.7.maddesindeki ...halen silah altinda bulunanlar ile... ' ibarelerinin iptali ve oncelikle yurutulmesinin durdurulmasina karar verilmesi isteminden ibarettir.

Daniştay Tetkik Hakimi : Metin caglar

Duşuncesi :Yurutmenin durdurulmasi isteminin reddi gerektigi duşunulmektedir.

Daniştay Savcisi : Yaşar Ugurlu

Duşüncesi : Yurutmenin durdurulmasina karar verilebilmesi icin, 2577 sayili Idari Yargilama Usulü Kanununun 27 nci maddesinde ongorulen koşullarin gercekleşmedigi anlaşildigindan, istemin reddi gerekecegi düşünülmektedir.

TURK MILLETI ADINA

Hükum veren Daniştay Onikinci Dairesince, davali idarenin birinci savunmasinin geldigi gorulerek icin geregi düşünüldü:

Dava; Milli Egitim Bakanligi, Personel Genet Mudurlügunun 5.8.2005 tarihinde yayimladigi, 2008-2 Ogretmenlik İçin Başvuru ve Atama Kilavuzunun Genet Aciklamalar başligi altinda yer clan 2.6. maddesindeki; "..kadrolu ya da..." ve 2.7. maddesindeki;".. .halen silah altinda bulunanlar ile..." ibarelerinin iptali istemiyle acilmiştir.

Dava konusu Kilavuzu 2.6. maddesinde yer aian, "... ..kadrolu yada..." ibaresinin yurutülmesinin durdurulmasina karar verilebilmesi icin, 2577 sayih Idari Yargilama Usulu Kanununun 27. maddesinde ongorulen koşullarin gerceklemmedigi anlaşildigindan bu kisma yonelik olarak yurutmenin durdurulmasi isteminin reddine karar vermek gerekmektedir.

Kilavuzun 2.7. maddesinde yer alan, "... .halen silah altinda bulunanlar ile..." ibaresinin yurutülmesinin durdurulmasina karar verilmesi istemine gelince: 657 sayili Devlet Memurlari Kanununun 48/A-6 maddesinde; askerlik durumu itibariyle; askerlikle ilgisi bulunmamak, askerlik çagina gelmemiş bulunmak, askerlik çagina gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmiş yahut ertelenmiş veya yedek sinifa gecirilmiş olmak şartlarini taşıyanlarin memurluk gorevine atanabilecekleri hokum altina alinmiştir.

Milli Egitim Bakanligi Ögretmenlerinin Atama ve Yer Degiştirme Yonetmeliginin "Atama Sartlari" başlikli 6. maddesinde de; ogretmenlik gorevine atanacaklarda, 657 sayili Devlet Memurlari Kanununun 48. maddesinde belirtilen genet şartlar yaninda ozel şartlarin da aranacagi, "Başvuru ve tercihler" başlikli 12. maddesinde ise; ogretmenlik icin başvuracaklarda aranacak şartlar, kimlerin başvuruda bulunabilecegi, başvuru yeri, suresi ile başvuruda bulunacaklarda istenecek belgeler ve atamaya ilişkin diger hususlarin Bakanlikca hazirlanacak kilavuzda belirtilecegi, ogretmenlik icin bu Yonetmelikte belirtilien genel ve ozel
şartlari taşiyanlarin başvurularinin kabul edilecegi hukum altina alinmiş bulunmaktadir.

Dava konusu 2008-2 Ogretmenlik İçin Bapuru ve Atama Kilavuzunun "Genel Aciklamalar" başlikli 2.7 maddesinde; "Kadrolu ve sozleşmeli ogretmenlik icin yapilacak başvurularda; askerlik hizmetini tamamlamiş, en erken Aralik-2008 celbine kadar erteletmiş ya da bu hizmetten muaf olma şartı aranacaktir. Halen silah altinda bulunanlar ile bakaya kalmiş olanlarin başvurulari kabul edilmeyecektir." hukmune yer verilmek suretiyle halen silah altinda bulunanlarin, başka bir ifade ile askerlik gorevini ifa etmekte olanlarin kadrolu yada sozleşmeli ogretmen olarak atanmak istemiyle yapacaklari başvurularinin kabul edilmeyecegi kuralina yer verilmiş olup, gorulmekte olan dava da bu duzenlemenin iptali istemiyle acilmiş bulunmaktadir.

657 sayili Devlet Memurlari Kanununda memuriuga atanacaklar icin aranmasi gereken genel ve ozel şartlar duzenlenmiş, memurliaga atanmak icin yapilacak başvurularda ne gibi şartlarin aranmasi gerektigi yolunda herhangi bir duzenlemeye yer verilmemiş olmasi karşisinda, memurluga atanma aşamasinda aranilacak şartlarin daraltilmasi suretiyle Kanunda yer almayan şartlarin kilavuzla duzenlenmesinde hukuka uyarlik bulunmamaktadir.

Aciklanan nedenlerle, uyuşmazligin niteligine ve davanin durumuna gore, 2577 sayili Idari Yargilama Usulu Kanununun 27. maddesinde ongorulen koşullarin gerceklesmiş olmasi nedeniyle, 2008-2 Ogretmenlik İçin Başvuru ve Atama Kilavuzunun Genel Aciklamalar bölümünün 2.7 maddesinde yer alan, "... ...halen silah altinda bulunanlar ile... ibaresinin yurutulmesinin durdurulmasina, davanin, anilan Kilavuzun 2.6. maddesinde yer clan, "... .kadrolu yada... ." ibaresinin yurutulmesinin durdurulmasinin karar verilmesi istemine ilişkin kismi yonunden ise, sozkonusu Kanunun 27. maddesinde ongorulen koşullar gercekleşmemiş oldugundan bu kisma yonelik yurutmenin durdurulmasi isteminin reddine usulde ve esasta oycoklugu ile, 24.11.2008 tarihinde karar verildi.

Başkan Uye Uye Uye Uye
Yucel A. Cretin Efser Erkan Mevlut
IRMAK ZONGUR KOQAKOOLU CANTEKIN ÇETINKAYA
(X)

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber