Türkiye, çocuk haklarında model olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ocak 2009 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Afganistan Dışişleri, Milli Eğitim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Sağlık Bakanlığı yetkililerinden oluşan heyet, Türkiye'deki çocuk hakları ile ilgili faaliyetleri öğrenmek üzere Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'nda (SHÇEK) eğitim aldı.

Heyet Sorumlusu Afgan Şefik Ergin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni imzaladıklarını ve bu çerçevede ilk kez ülkedeki çocukların durumunu ortaya koyan bir rapor hazırlayacaklarını belirtti.

Afganistan'da yaşanan sıkıntılı sürecin ardından yaraların sarılmaya başlandığını anlatan Ergin, ülkelerinde hak ve özgürlükler konusunda da gelişmeler yaşandığını söyledi. Bu çerçevede çocuk haklarını da teminat altına almaya çalıştıklarına işaret eden Ergin, çocukların geleceği için özellikle eğitim alanında ciddi yatırımların yapıldığını söyledi.

Ülkelerinde yaklaşık 6 milyon çocuğun eğitim gördüğünü bildiren Ergin, kız çocuklarının eğitim almasına da büyük önem verdiklerini kaydetti. Ergin, ''Okula giden 6 milyon civarında çocuğun yüzde 35'i kız. Aileler kızlarını okula göndermek için adeta yarışıyor. Bu bilincin oluşması bizim için çok önemli çünkü çocuklarımızı eğiterek yolumuza devam edebiliriz diye düşünüyoruz'' dedi.

Afganistan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı kuruluşlarda, sokakta çalışan çocuklara bakım hizmeti verildiğini ifade eden Ergin, buralarda çocuklara mesleki eğitim verildiğini anlattı.

Türkiye'nin çocuk haklarıyla ilgili tecrübelerinden yararlanmak amacıyla SHÇEK'te eğitim aldıklarını kaydeden Ergin, ülkeleri için Türkiye'nin önemli bir yeri olduğunu ifade etti. İki ülke arasında kültür, din ve dil birlikteliği olduğunu söyleyen Ergin, ''Bu bağlamda Türkiye, Afganistan için bir modeldir. Demokratiklik ve laiklik konusunda Türkiye çok yol katetmiştir. Biz de demokrasi ülkelerinin kervanına katılmış bir ülke olarak Türkiye'nin engin tecrübe ve bilgilerine başvuruyoruz'' diye konuştu.

-''BİR ÇOK ÜLKEYE ÖRNEK TEŞKİL EDECEK ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ''-

SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış da yurt ve yuvalarda son yıllarda uygulanan yeni modellerle bir çok ülkeye örnek teşkil edecek çalışmalar gerçekleştirildiğini belirtti. Bu modelleri Türk Cumhuriyetleri ve Afganistan gibi ülkelerle paylaştıklarını kaydeden Barış, Afganistan heyetinin de çocuk hakları ile ilgili çalışmalar ve çocuklara verilen hizmetleri yerinde görmek için eğitim talep ettiğini anlattı. Barış, bu çerçevede Afgan heyeti için bir haftalık eğitim programı hazırladıklarını söyledi.

Son yıllarda aileye dönüş, aile yanında bakım, çocuk evleri, sevgi evleri, bakım personelinin nicelik ve niteliklerinin artırılması, eğitim öğretim kalitesinin geliştirilmesi, sokakta çalışan çocuklar için yapılan uygulamalar gibi gelişmelerin Batı ülkelerinin de dikkatini çektiğini ifade eden Barış, hizmetlerle ilgili bu ülkelerle de iletişim ve paylaşım içinde olduklarını sözlerine ekledi.

Hafta başında Türkiye'ye gelen Afgan heyete, çocuk hakları ile ilgili uzmanlar ve akademisyenlerce çocuk hakları raporunun hazırlanması, çocuk hakları sözleşmesi hükümleri ve hukuksal süreçte yapılması gerekenler gibi konularda bilgi verildi. Heyet ayrıca, Başkent'teki çeşitli yurt ve yuvalarla, rehabilitasyon merkezlerini de gezdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber