İstikrar için 'başkanlık sistemi' şart mı?

Haber Giriş : 06 Aralık 2004 16:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, ''toplum olarak tercihimiz siyasi istikrar ve buna bağlı olarak ekonomik istikrarın sağlanması ise tercih edilecek model başkanlık sistemidir'' dedi.

Çiçek, Parlamento'da düzenlediği basın toplantısında bu yönde hükümet ya da parti adına bir açıklama yapmadığını, gazetecilerin bu konudaki sorularına teorik açıklama getirdiğini belirtti.

Yüzde 10 seçim barajının, Türkiye'nin 12 Eylül öncesi yaşadığı istikrarsızlık nedeniyle gündeme geldiğini anımsatan Çiçek, ''Yüzde 10 barajının gelmesinin amacı Türkiye'de istikrarın sağlanmasıdır. İstikrar önemlidir. Özellikle 17 Aralık'tan sonra müzakere süreci başladığında bugünkünden çok daha zor dönemeçlerden geçeceğiz. Eğer gerçekten Türkiye AB üyeliği hedefini kısa sürede gerçekleştirmek istiyorsa Türkiye'nin istikrara kesinlikle ihtiyacı vardır'' dedi.

Türkiye'nin ekonomik istikrarı yeni yeni tesis etmeye başladığını bildiren Çiçek, ekonomik istikrarın siyasi istikrar kadar önemli olduğunu söyledi. Çiçek, bunun da kalıcı, kararlı, disiplinli bir ekonomi politikasını uygulamayı gerektirdiğini bildirerek, ''Birtakım reformların yapılması gerekiyor, bunun için siyasi istikrar şarttır. Yani istikrar bu ülkeye oksijen kadar ihtiyaçtır. İstikrar ya seçim kanunları ile temin edilir ya da demokratik sistemle. Demokratik sistem başkanlık olarak tercih edildiğinde orada siyasi istikrar vardır. Başkanlık sistemini tercih etmiyor da parlamenter sistemi tercih ediyorsanız, o zaman seçim kanunlarında değişiklik yapmanız gerekiyor. Toplum olarak tercihimiz siyasi istikrarın ve buna bağlı olarak ekonomik istikrarın sağlanması ise tercih edilecek model başkanlık sistemidir'' diye konuştu.

Çiçek, sözlerini yasal bir düzenlemenin başlangıcı anlamında söylemediğini kaydetti. Çiçek, bu sistemi savunduğunu, bir siyaset adamı olarak bu konuda konuştuğunu ve konuşmayı sürdüreceğini ifade etti.

Çiçek, Türkiye'nin 4-5 partili parlamentolarla AB hedefine ulaşamayacağını, bu durumda bu hedefin bir kenara bırakılması gerektiğini söyledi.

Çiçek, içindeki dengelerin iyi kurulması durumunda bu sistemin tek sesliliği getirmeyeceğini bildirdi. ''Başkanlık sistemi federatif sistemi getirmez mi?'' sorusuna Çiçek, 'Hayır, her yerde bunun tabi sonucu federatif sistem değil. Böyle olanlar var şüphesiz ama bu otomatik olarak böyle olacak diye bir husus kesinlikle yok'' dedi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber