İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Hastalara gönderilen çiçeklerle ilgili yeni düzenleme

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Ocak 2009 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı : B.10.0.THG.0.10.00.02.010.06/1147 12.01.2009
Konu : Yataklı tedavi kurumlarında çiçek bulundurma

GENELGE
2009 / 2

İlgi:26/09/2006 tarih ve B.10.0.İMİ.0.00.13- 7843 sayılı genelge.

Bakanlığımıza bağlı hastanelerde yatarak tedavi görmekte olan hastalara gönderilen çiçeklerle ilgili olarak hastane yönetimince uygulanması gereken hususlar ilgide kayıtlı genelge ile düzenlenmiş olup, hastanelerimizde yatarak tedavi gören hastalara gönderilen çiçeklerle alakalı olarak uygulamada bazı olumsuzluklar yaşandığı tespit edilmiştir.

Bu nedenle Bakanlığımıza ait yataklı tedavi kurumlarında enfeksiyon hastalıklarını önlenebilmesi bakımından ziyaretçilerin hastaneye getirdikleri veya yatan hastalara gönderilen çiçek ve bitkilerle ilgili aşağıdaki şekilde yeni bir düzenleme yapılmasına lüzum görülmüştür.

Bağışıklığı baskılanmış hastaların tıbbi bakım ve tedavilerinin yapıldığı onkoloji, organ nakli, kemik iliği nakli, yoğun bakım gibi üniteler ile bu tür enfeksiyon riski taşıyan hastaların bulunduğu riskli alanlarda çiğ sebze ve meyve gibi riskli gıdalar ile canlı, kurutulmuş veya saksıda çiçek ve bitki bulundurulmayacaktır. Hastalara tıbbi bakım hizmeti veren sağlık personeli veya hasta odalarını temizleyen personelin çiçek ve toprakla temas etmemesi için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Ancak söz konusu personelin aynı zamanda çiçeklerle de ilgilenmesi gerektiği durumlarda mutlaka eldiven ve önlük kullanması ve işi bittikten sonra standart hijyen kurallarının gerektirdiği şekilde temizlenmesi zorunludur.

Hastalara gönderilen veya ziyaretçiler tarafından getirilen çiçekler konusundaki uygulamaya ilişkin düzenlemelerin iş bu genelge hükümlerine uygun olarak 11.08.2005 tarih ve 25903 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği hükümleri uyarınca yataklı tedavi kurumları enfeksiyon kontrol komiteleri tarafından planlanması ve yürütülmesi esastır.

Yüksek enfeksiyon riski olan hastaların bulunduğu, yukarıda sayılan birim ve alanlar dışındaki birimler için; ziyaretçiler tarafından getirilen veya hastalara gönderilen çiçeklerle ilgili herhangi bir yasaklama söz konusu olmayıp ilgide kayıtlı Bakanlık genelgesi yürürlükten kaldırılmıştır. Ancak, uygulamanın güvenliği bakımından getiren veya gönderenin kimliği, hasta ismi, yattığı servis ve oda numarası gibi konularda hastane yönetimince sorgulamaya yönelik gerekli düzenlemelerin yapılması,

Hususlarının iliniz ve ilçelerindeki tüm yataklı tedavi kurumları baştabipliklerine imza karşılığında tebliğini önemle rica ederim.


Prof. Dr. Nihat TOSUN
Bakan a.
Müsteşar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber