TÜBİTAK'tan virüs uyarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ocak 2009 12:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

TÜBİTAK, bilgisayar kullanıcılarını yeni bir virüse karşı uyardı

ANKARACİHAN- TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü, bilgisayar sistemlerini etkileyen 'confickr' isimli solucana karşı bilgisayar kullanıcılarını uyardı.

TÜBİTAK'tan yapılan açıklamada, Microsoft 23 Ekim 2008 tarihine Windows 2000, Windows XP ve Windows 2003 işletim sistemlerini etkileyen, çok acil olduğunu bildirdiği MSO-67 nolu güncellemeyi yayınladığı belirtildi. Açıklamada, halen Dünya'da 15 milyon bilgisayara bulaştığı tahmin edilen "Confickr" isimli solucanın bu güncellemenin uygulanmamış olduğu sistemlerde etkin olduğu kaydedildi. Açıklamada, solucanın son sürümü, zayıf şifrelere sahip kullanıcı hesaplarını, ağ üzerindeki paylaşımları ve solucanın bulaştığı bilgisayara takılan harici taşınabilir belekleri kullanarak yayıldığı vurgulandı. Solucanın bulaştığı bilgisayarların Windows güncelleme sayfasında yama paketlerini alamadığı ifade edilen açıklamada, solucanın henüz bulaşmadığı sistemlerde işletim sistemi ve anti virüs güncellemelerinin acilen yapılması, solucanın bulaştığı sistemlerin temizlenmesi için www.bilgigüvenliği.gov.tr adresinden gerekli bilgileri almaları önerildi.

Musa Taşpınar-Türkiye


"Conficker" virüsü yayılıyor

AnkaraAA - İnternette hızla yayılan Conficker isimli virüsün şimdiden milyonlarca bilgisayara bulaştığı ve kendisini temizlemeye yönelik çabaları da boşa çıkardığı bildirildi.

TÜBİTAK'a bağlı Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Bilgisayar Olayları Müdahale Ekibi'nden (TR-BOME) yapılan açıklamaya göre, Microsoft, 23 Ekim 2008 tarihinde Windows 2000, Windows XP ve Windows 2003 işletim sistemlerini etkileyen, çok acil olduğunu bildirdiği "MS08-67" kodlu güncellemeyi yayımladı. 15 milyon bilgisayara bulaştığı tahmin edilen Conficker isimli solucan, bu güncellemenin uygulanmadığı sistemlerde etkin oluyor.

Solucanın son sürümü, zayıf şifrelere sahip kullanıcı hesaplarını, ağ üzerindeki paylaşımları ve bulaştığı bilgisayarlara takılan harici taşınabilir bellekleri kullanarak yayılıyor.

Bu solucan, sisteme bulaştıktan sonra bilgisayarın işletim sistemi ve anti virüs güncellemelerini almalarını önleyerek sistem üzerinde diğer virüs ve zararlı yazılımların da bulaşmasını sağlayacak 'açık kapı' oluşmasını sağlıyor. Solucandan etkilenen sistem üzerinde daha sonra bulaşan zararlı kodun yeteneklerine göre, bankacılık hesap bilgileri gibi kişisel bilgilerin çalınmasından başka bilgisayarlara saldırıda kullanılmaya kadar birçok faaliyet gerçekleşebiliyor.

Solucanın henüz bulaşmadığı sistemlerde işletim sistemi ve anti virüs güncellemelerinin acilen yapılması gerektiğini belirten TR-BOME uzmanları, açıklar, açıkların kapatılması ve solucanın bulaşmış olduğu sistemlerin temizlenmesiyle ilgili detaylı bilginin www.bilgiguvenligi.gov.tr internet adresinden alınabileceğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber