Lodoslu havalarda soba yakmayın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ocak 2009 15:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Burdur Belediyesi İtfaiye Müdürü Hasan Özban, lodosun etkisini gösterdiği zamanlarda mümkün olduğu sürece soba yakılmaması gerektiğini söyledi.

Bacaların, zehirlenme vakalarında büyük önem arz ettiğini ifade eden Özban, standartlara uygunluk ve yalıtımın gerekliliğine dikkat çekti.

Güneybatıdan esen bir rüzgâr olan lodos nedeniyle her yıl onlarca kişinin karbon monoksit gazından zehirlendiğini hatırlatan Özban, "Bu tür olayların meydana gelmemesi için lodoslu havalarda kömür yerine odun kullanılması gerekir. Eğer kömür kullanıldıysa tutuşmadan sobanın kapatılmaması gerekiyor. Ortam sıcaklığı normalin üzerine çıksa bile gerekirse pencere açılmalı ama sobanın altı kapatılmamalı. Karbonmonoksitten kaynaklanan zehirlenmeye karşı toplum yeterince bilgi sahibi değil. Bu nedenle, ısıtma cihazı alırken mutlaka kalite belgesi aranması gerekir." diye konuştu.

Özban, şunları söyledi: "Bu havalarda zehirlenme vakası olduysa vücutta kas gevşemeleri ve halsizlikler görülür. Zehirlenmeye maruz kalan kişiler bir an önce kendisini temiz havaya atmalıdır. Vücutta oksijen azalması olduğu için dışarıya çıkıp derin derin nefes alması gerekmektedir."

Zehirlenmelerin önüne geçilmesi için vatandaşlara tavsiyeler şunlar:

"Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olması sağlanmalı. Baca temizliği, sonbahar ve kış aylarına girerken yaptırılmalı. Kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullanıldığı takdirde 2 ayda bir, sıvı ve gaz gibi diğer yakıtlar kullanıldığı takdirde 3 ayda bir temizlettirilmeli. Baca gazlarının soğumasını azaltmak, baca tepmesini önlemek ve hava şartlarının etkisini azaltmak için bacalar mutlaka yalıtılmalı veya baca duvarı et kalınlığı en az 10 santimetre olmalı. Bacalara yağmur suları, kuşlar, ağaç yaprakları ve benzeri şeylerin girmesini engellemek için mutlaka baca başlığı kullanılmalı. Yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemeli.

Soba tutuşturulurken yakıt üstten yanması gerekiyor. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı. Yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmelidir. Sobada eksik yanma sonucu oluşan karbon monoksit gibi zararlı gazlar oda içine sızdığında zehirlenmelere neden olur. Gece uykuda olduğumuzdan hiçbir şekilde bunun farkına varamayız. Soba alımında da, sobaların TSE standartlarına uygunluğuna dikkat edilmeli."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber