Danıştay'dan İFP'lerin Fark Tazminatı Tarihine İlişkin Önemli Karar

Türkiye Kamu-Sen'in 19 Şubat 2004 tarihinde 22 Aralık 2003 tarihli ve 25324 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 156 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği'nin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay'da açtığı davaya Danıştay 5. Dairesi yürütmeye durdurma kararı verdi. Karar gereğince 156 sayılı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği'nin ortak hükümler bölümünün 4. maddesinin yürürlüğü durdurulmuştur.

Haber Giriş : 07 Aralık 2004 21:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, 156 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği'nin ortak açıklamalar kısmının 4. maddesinde yer alan; ?Fark tazminatına yönelik eski kadro ve pozisyonun aylık veya diğer mali hakların belirlenmesine esas teşkil edecek atanma tarihinden; ilişik kesme, tebligat veya göreve başlama tarihiyle ilgi kurulmaksızın 4046 sayılı kanunun 22. maddesinin 2. fıkrasında öngörülen süreç uyarınca ilgilerin yeni kurumlarına atanmalarına ilişkin onay tarihi anlaşılacaktır? ibaresinin yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi.

4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin konu ile ilgili hükümleri şu şekildedir:
"
Nakle tâbi personelin, geçici 9 uncu madde dikkate alınmak suretiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre kazanılmış hak aylık derecesinden aşağı olmamak kaydıyla, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların boş kadrolarından Devlet Personel Başkanlığınca tespit edilen kadroya, anılan Başkanlık tarafından kırkbeş gün içerisinde ataması teklif edilir. 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamı dışındaki kurum ve kuruluşların (özelleştirme kapsam ve/veya programındaki kuruluşlar hariç) mevcut boş kadro veya pozisyonlarına da ihtiyaçlar doğrultusunda atama teklifi yapılabilir. Bu personelden 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (1) sayılı cetveldeki kadrolarda istihdam edilmekte olanlar ile burada sayılan unvanlarla çalışan diğer statülerdeki personelin atama teklifleri araştırmacı unvanlı kadrolara yapılır. Devlet Personel Başkanlığı tarafından gönderilen atama teklif yazısının atamayı yapacak kamu kurum veya kuruluşuna intikalinden itibaren otuz gün içerisinde bu kurum veya kuruluş tarafından atama işlemlerinin yapılması zorunludur.

Bu madde hükümlerine göre kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilen personele, atamayı yapacak kurum ve kuruluş tarafından ikinci fıkra uyarınca atandıkları tarihteki eski kadro ve pozisyonlarına ilişkin olarak almakta oldukları aylık, ek gösterge, ikramiye, her türlü zam ve tazminatları (ek tazminat ve bankacılık tazminatı dahil), makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, sözleşme ücreti, ücret (fazla mesai ücreti hariç), ek ücret, ek ödeme, teşvik ödemesi, döner sermaye payı ve benzeri adlarla yapılan ödemelerin toplam net tutarı; nakledildiği kurum ve kuruluştaki kadro veya pozisyonlara ilişkin olarak yapılan her türlü ödemelerin ( fazla mesai ücreti, fiilen yapılan ders karşılığı ödenen ek ders ücreti hariç) toplam net tutarından fazla olması halinde, aradaki fark tutarı herhangi bir kesintiye tâbi tutulmaksızın ve fark kapanıncaya kadar ayrıca tazminat olarak ödenir. İsteğe bağlı olarak, atandıkları kurumdaki kadro unvanı veya pozisyonlarında herhangi bir değişiklik olanlarla, başka kurumlara geçenlere fark tazminatı ödenmesine son verilir. 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (1) sayılı cetvelde belirtilen personel hakkında da bu fıkra hükümleri uygulanır."

Kararın tam metni elimize geçmediği için tam bir yorum yapamıyoruz. Karar metninin tümü elimize geçtiğinde sitemizce gerekli açıklama yapılacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber