Makat kanserleri hemoroid hastalığı ile karıştırılıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Şubat 2009 18:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

MAHİR İNANÇ

ERZURUM- Erzurum Şifa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sehabattin Dalga, günümüzde toplumda yaygın olarak görünen hemoroid (basur) hastalığı hakkında yanlış inanışlar bulunduğunu, makat kanserlerinin hemoroid hastalığı ile de karıştırıldığını söyledi.

Makat bölgesindeki her rahatsızlığın hemoroid hastalığı olmayacağının bilinmesi gerektiğini ifade eden Op. Dr. Sebahattin Dalga, makatta yırtık, apse ve makat kanserlerinin sıklıkla hemoroid hastalığı ile karıştırıldığını savundu. Bunun için bu bölgeden rahatsızlığı olan insanların mutlaka bir genel cerrahi uzmanı ile görüşüp hastalığının ne olduğunu ortaya çıkarmaları gerektiğini belirten Dalga, bu durumun diğer hastalıkların tanısının konmasının gecikmesine ve tedavi şansının ciddi bir şekilde azalmasına yol açabildiğini vurguladı.

Net istatistiki bilgiler olmamakla birlikte Doğu Anadolu Bölgesi'nde hemoroid hastalığının çok olduğunu düşündüğünü ifade eden Op.Dr. Dalga, bunda da en büyük etkenin liften fakir diyetle beslenme olduğunun altını çizdi. Liften fakir diyetin kabızlığa, bunun da hemoroid hastalığına yol açtığını bildiren Op. Dr. Dalga, uzun süren ishaller, uzun süre tuvalette kalma, ailesel yatkınlık, karın içi basıncı artıran hamilelik, baharatlı gıdalar, uzun süre oturma, uzun süre ayakta kalma ve ağır işlerde çalışmanın da etkili olduğunu bildirdi.

Soğuğun direkt bir etkisinin olmadığı hemoroid hastalığının, kış aylarında daha fazla görüldüğü söylentileri bulunduğunu da aktaran Op. Dr. Dalga, bunun da üşümeye bağlı bağırsak alışkanlıklarının değişmesi ve soğuk su ile makat temizliğinin yapılmasına, özellikle kışın beslenme alışkanlıklarının değişmesine bağlı olmasından kaynaklanabileceğini vurguladı.

Hemoroid hastalığının insan konforunu ciddi bir şekilde etkilediği ve bu yüzden tedavinin ihmal edilmeden mutlaka yaptırılması gerektiğine dikkat çeken Genel Cerrah Uzmanı Op. Dr. Sebahattin Dalga, "En azından kanama, ağrı ve şişlik gibi şikayetlerin hemoroid hastalığına bağlı olup olmadığı bilinmeli, makat apsesi ve makat kanseri gibi hastalıkların tanısının gecikmemesi sağlanmalıdır. Bilindiğinin aksine hemoroid hastalığının en az yüzde 80'i ilaç veya ameliyat dışı yöntemlerle tedavi edilebilir. Bunun yanında beslenme ve tuvalet alışkanlıklarının da düzenlenmesi gerekir. Ancak yüzde 15-20 civarındaki hastaya ameliyat gerekir. Dolayısıyla bu tip rahatsızlıkları olan hastaların mutlaka bir genel cerrahi uzmanına müracaat edip, tedavilerini yaptırmaları gerekir. Ayrıca hiçbir tıbbi geçerliliği olmayan bir sürü kulaktan dolma tedavi yöntemlerinin de toplumda yaygın olduğu unutulmamalıdır. Bu durum hastaların sıhhatini tehlikeye atmakta ve ileride tedavisi mümkün olmayan problemlere yol açmaktadır." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber