ÖSYM'nin Tanımlaması Kafaları Karıştıracak

KPSS yönetmeliğinde yapılan değişiklik sonrasında, atansın veya atanmasın, bir adayın 2. defa ÖSYM tarafından yapılan KPSS tercih işlemlerine katılması mümkün değildir. Ancak bu sınırlama sadece memur ve 399'a tabi sözleşmeli personel alımlarını içeren KPSS tercih işlemleri için geçerlidir. Bu bağlamda ÖSYM'nin, Sağlık Bakanlığı için yapacağı yerleştirme işlemlerine "2009/1 KPSS tercih işlemleri" demesi yanlıştır. Bu tanımlama ileride çok sayıda adayın kafasına karışmasına neden olacaktır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Şubat 2009 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İki personel alımı süreci arasında şu şekilde bir farklılık bulunmamaktadır:

1- Kamu kurumları boş kadro ve 399'a tabi sözleşmeli pozisyonlarını Devlet Personel Başkanlığına bildirmekte, bu Başkanlık da düzenleme yaptıktan sonra, hazırladığı KPSS tercih kılavuzunu ÖSYM'ye göndermektedir. ÖSYM ise kendisine gönderilen kılavuzu bir yazılım aracılığı ile adayların başvurusuna açmaktadır. Bu işlemler KPSS Yönetmeliğine göre yürütülmekte olup, işlemlere KPSS tercih işlemi denmektedir.

2- 4/B'li personel alımlarında ise yukarıdaki süreç işlememektedir. Kamu kurumları 4/B'li personeli kendisi alabileceği gibi ÖSYM'ye de yaptırabilmektedir. 4/B'li personel alımında da sözlü sınav yoktur. Başvuranlar arasındaki en yüksek puanlı aday göreve başlamaktadır. Diyanet 4/B'li personel alım süreci kendisi yürütürken, Sağlık Bakanlığı 4/B'li personel alımını ÖSYM'ye yaptırmaktadır.

3- "İki defa yerleştirilmeme" kuralı sadece, Devlet Personel Başkanlığınca ÖSYM'ye gönderilen kılavuzda yer alan memur ve 399'a tabi sözleşmeli pozisyonlara yapılan işlemde uygulanmaktadır. Bu nedenle, 2008/4 ile yerleşen bir aday Sağlık Bakanlığının alacağı 4/B'li sözleşmeli sağlık personeli alımına da başvurabilecektir. Bu hususda bir tartışma bulunmamaktadır.

Yukarıdaki çerçevede, adaylarına konuyu net olarak anlayabilmesi için, ÖSYM'nin 4/B'li personel alımlarına "KPSS tercih işlemi" dememesi gerekmektedir. ÖSYM'nin geçmiş yıllarda yaptığı bu uygulamadan vazgeçmesi ve örneğin "Sağlık Bakanlığı 4/B'li personel alımı" şeklinde bir tanımlama kullanması gerekmektedir. Aksi halde, "iki defa yerleştirilmeme kuralı" neden uygulanmıyor sorularının muhatabı ÖSYM ve Sağlık Bakanlığı olacaktır.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber