Yüzlerce yıl yetecek ilaç için Sağlık Bakanlığı kolları sıvadı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Şubat 2009 12:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, Dicle Üniversitesi Hastanesi'ne alınan, yüzlerce yıl yetecek ilacı eritmek için kolları sıvadı. Bakanlık, miadı dolmamış ilaçları ayniyat karşılığı üniversiteden alarak, ihtiyacı olan hastanelere dağıtacak.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, sağlık muhabirleri ile yaptığı basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin soruları cevapladı. Tosun, Dicle Üniversitesi Hastanesi'ndeki ilaç yolsuzluğu ile ilgili bir soru üzerine, üniversitedeki söz konusu ilaçların başka hastanelere dağıtımının yapılacağını söyledi. "Nerelerde ne kadar ihtiyaç olduğuna bakıyoruz." diyen Tosun, "Biz miadları yakın olmayanları eriteceğiz. Oradaki hastanelerimiz, o konuda ilaç alımı yapmaz. Biz oradan (üniversiteden) alırız." diye konuştu.

İhtiyaç fazlası ilaçları ücret mukabili alamadıklarını kaydeden Tosun, "Hibe şeklinde de, ilaç takası şeklinde de alabiliriz. Bunu bir şekilde çözeceğiz. Miadı dolmayanların israf edilmemesi için biz de gayret ediyoruz. Sonuçta bunlar milli servet." ifadesini kullandı.

Üniversitenin miadı çok yakın ilaçlarla ilgili satan firma ile görüşmesi gerektiğini aktaran Tosun, "Miadı dolmuş ilaçları firma da kabul etmez. Bu durumda olay, kurumu zarara uğratmaktan adli bir olaya dönüyor. Bazen firmalar, şartnameye ilaçlar ile ilgili miadının dolmasına bir yıl kala değiştirilebilir diye ibare koyuyor. Şartnamede böyle bir ibare varsa zaten sorun olmuyor, ama böyle bir madde konmamışsa firma değiştirmek zorunda değil." şeklinde konuştu. Tosun, miadı dolmuş ilaçlarla ilgili yapılabilecek bir şeyin olmadığını söyledi.

Kamu hastanelerinde fazla alınan ilaçların ihtiyacı olan diğer hastanelere dağıtılarak eritilmesini sağlamaya yönelik kanuni düzenleme yaptıklarını anlatan Tosun, şunları dile getirdi: "A ilacını bir kurum daha ucuz aldıysa, diğer kurum da bu ucuzluktan faydalansın diye böyle bir düzenlemeye gidiyoruz. Biz devamlı olarak hastanelerimizin stoklarını takip ediyoruz. Hastanenin stokuna ne girdi ne çıktı bunlar kayıtlı. Bir hastanenin stoklarında ya da harcamalarında problem gördüğümüzde, dosya inceleniyor, hastane yönetimi çağrılıyor, onlarla konu tartışılıyor. Aksi bir durum olduğunda teftiş ile olayı değerlendiriyoruz. İyi niyetli olduğunu düşündüğümüzde, stoklarınız neden büyüdü, kapasiteniz bu kadar gerekmez diye takip oturup konuşuyoruz."

HELİKOPTER AMBULANS İLE İLGİLİ İHALE HALEN DEVAM EDİYOR

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, düşen helikopter ile ilgili, söz konusu firma ile ihalenin devam edip etmeyeceğinin sorulması üzerine ise olayın bir hizmet alımı olduğunu, ihalenin iptal edilmesi için bazı gerekçeler gerektiğini aktardı. Tosun, "Firmanın ihalesinin iptal olması ile ilgili bir mevzuat yok. Firma ile ihale şu anda devam ediyor." dedi.

Tosun, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın sağlık durumu ile ilgili, "Kişinin kendi kişisel hakkı diye bir hak var, bir de kamu hakkı var. Maliye Bakanı'mızın durumunun ne olduğu, ekonomiyi nasıl etkileyeceği ile ilgili bilgi alma hakkımız var. Burada bir denge gözetmek zorundayız. Sağlık Bakanımız, Maliye Bakanı'nı ziyaret ediyor. Bununla birlikte düzenli olarak doktoru ile görüşerek takip ediyor. Basına yansıyanın dışında bize gelen farklı bir bilgi yok." şeklinde konuştu.

Unakıtan'ın genel olarak sağlık durumunun iyi olduğunu söyleyen Tosun; "Ancak genel durumunun iyi olması her zaman mesaiye devam edebilmesi anlamına gelmiyor. Birkaç tetkik daha yapılıyor. Sonra taburcu mu olacak, başka bir şey mi olacak, bununla ilgili de kararı sonuçlandıracaklar." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber