Genel Kurulda mükerrer oy skandalı

Haber Giriş : 09 Aralık 2004 07:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan'ın uyarılarına rağmen, Genel Kurul'a katılmayan AKP'liler yüzünden Belediyeler Yasası kıl payı geçti. 7 AKP'li mükerrer oy kullandı.

HÜKÜMETİN büyük önem verdiği Belediyeler Yasası, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, uyarılarına rağmen Genel Kurul çalışmalarına katılmayan AKP'liler yüzünden az daha oylama kurbanı oluyordu. AKP'lilerden 7'si gerekli 330 oyu bulabilmek için mükerrer oy kullandı. Meclis tutanaklarına geçen mükerrer oy skandalı yüzünden AKP'li belediye başkanlarının yoğun kulis yaptığı af maddesi iptal edilen Belediye Yasası kıl payı geçti. Oturumun başında TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin daha önce yasa metninden çıkartılan af düzenlemesinin önerge ile yeniden eklendiğini belirterek, af niteliğinde olması nedeniyle 330 oy arayacağını açıkladı. Oylama sonrası 330 kabul oyu çıktı ama CHP'liler mükerrer oy kullanıldığı itirazında bulundu. Yapılan inceleme sonucunda 7 mükerer oy tespit edildi. Mükerer oy kullananan AKP'lilerin Faruk Koca, Orhan Yıldız, Tevfik Akbak, Mustafa Ataş, Orhan Erdem, Kerim Özkul ve Mehmet Ali Bulut olduğu tutanaklara geçti.

Böylece AKP'li belediye başkanlarının yoğun kulis yaptığı af maddesi de yasadan düşmüş oldu. CHP, reddedilen bu madde ile Başbakan Tayyip Erdoğan başta olmak üzere AKP'li belediye başkanlarının ?Çalışanlara yapılan ek ödemeler' nedeniyle haklarında açılan tüm davaların düşürülmek istendiğini öne sürdü. Mükerrer oy kullanımı, yasanın tümü üzerindeki görüşmelerde de yaşandı. Yasanın tümünün reddedilme ihtimali nedeniyle oturuma ara verilmek zorunda kalındı. Yapılan görüşmelerden sonra af maddesinin yasadan düşmesi nedeniyle 330 oy aranmasına gerek kalmadığına karar verildi ve yasa, basit çoğunlukla kabul edildi.

CHP: REZALET

CHP Grup Başkan Vekili Ali Topuz, ?7 AKP milletvekili oylamada hem otomatik cihaz hem de pusula ile oy kullanmaya teşebbüs etmişlerdir. Bu yaşanan rezalet tümü üzerinde yapılan oylamada ise 2 AKP'li milletvekili tarafından yeniden denenmiştir. CHP olarak bu tip ahlak dışı davranışta bulunan insanlarla birlikte oturmaktan eza duyuyoruz' dedi.

Sıkıntılı bekleyiş

Önce maddenin 330 oyla kıl payı kabul edildiği açıklandı. CHP'liler AKP'lilerin mükerrer oy kullandığı konusunda itirazda bulundular. Yapılan inceleme sonucunda 7 sahte oy kullanıldığı saptandı. Böylece af için gerekli 330'a ulaşılamadı. Sonuç böyle olunca da hükümeti temsilen oturan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu oylama sonucunu düşünceli bir şekilde bekledi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber