Karargâh Evleri'ne askeri savcıdan operasyon: 5'i subay 7 kişi gözaltında

Haber Giriş : 11 Şubat 2009 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergenekon terör örgütüne (ETÖ) yönelik operasyonlar sırasında varlığı ortaya çıkarılan Karargâh Evleri ile ilgili olarak askerî savcılık harekete geçti. Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde Karargâh Evleri yapılanması içerisinde yer alan aralarında teğmen, üsteğmen ve yüzbaşının bulunduğu 5 muvazzaf subay Ankara ve İstanbul'da gözaltına alındı.

Askeri Savcı'nın talimatıyla gözaltına alınanlar arasında İşçi Partisi Genel Başkan Vekili Mehmet Bedri Gültekin ve işadamı İbrahim Arslan da bulunuyor. Gözaltı sayısının artabileceği iddia edildi. İstanbul'da gözaltına alınan 3 subayın dün gece Ankara'ya gönderildiği öğrenildi.

Ankara'da Terörle Mücadele ekiplerince Batıkent'te gözaltına alınan Gültekin ise İl Jandarma Alay Komutanlığı'na teslim edildi. Muvazzaf subaylarla ilgili olarak 4 gün ek gözaltı süresi alındığı öğrenildi. Zanlıların, sorgularının ardından askerî mahkemeye çıkartılması bekleniyor. Dava Genelkurmay Askerî Mahkemesi'nde açılacak. Karargâh Evleri'nin Türk Silahlı Kuvvetleri içinde, İşçi Partisi'yle bağlantılı illegal bir yapılanma olduğu iddia ediliyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki Karargâh Evleri yapılanması ile ilgili olarak geçtiğimiz yıl temmuz ayında çeşitli iddialar gündeme gelmişti. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından Genelkurmay Başkanlığı'na iletildiği iddia edilen rapora göre Hava Kuvvetleri'nde 6'sı kurmay albay 20'den fazla subay, askeri öğrenci ve sivil memurun, bu yapılanmada yer aldığı öne sürülüyor.

MİT'in Genelkurmay Başkanlığı'na ilettiği belge daha sonra Ergenekon operasyonu kapsamında İşçi Partisi'ne düzenlenen baskında bulunmuştu. İşçi Partisi'nin genel merkezinin 4. katında yapılan arama sırasında 'Konu: İP/Karargâh Evleri' başlıklı beş sayfalık belgede, "İşçi Partisi ve Alevi kesimin yanı sıra bazı TSK mensupları ve memurların da katılımıyla, emperyalistlerle Cumhuriyet karşıtları, yıkıcıları ile mücadele amacıyla bir hareket başlatıldığı yönünde hassas kaynaktan bilgiler intikal etmiştir. Yürütülecek bu çalışmalarda hiçbir kurum ve oluşumun zarar görmemesi için 'Karargâh Evleri' adı altında, çekirdek kadroların oluşturulmasının öngörüldüğü alınan bilgilerdendir." deniliyor. Karargâh Evleri başlığı altında hazırlanan şemanın en üst kısmında İbrahim Arslan var. Buna bağlı isimler olarak da (İ.Yaşar Hacısalihoğlu-Türkiyem topluluğu), (Askeri kesim- Albay Cengiz Köylü), (Alevi kesim - Dede) yazılı. Şemada, askerî kesimin altında yerleştirilen iki oktan birisinin altında Harp Akademisi, diğerinde ise Hava Harp Okulu başlıkları ayrılmış. Harp Akademisi başlığı altında da Albay Cengiz Köylü, Albay Yavuz Göker, Albay Turan Toker, Fırat Kaymakçıoğlu, Hasan Günay Aktaş, Osman Şen, Mahmut Mehil Başdemir, Turan, Kemal, Y.Selim Özmen ve Rıza Okur isimleri yazılı. Hava Harp Okulu başlığı altında da, Binbaşı Bülent yazılı. Öğrenciler başlığı altında ise Ozan Nizam, Gökhan Gülşen, Cihan Akyol, Alper Özkan, Emre Yılmaz, Çağdaş Doğan, Onur Sönmez, İbrahim Polat gibi isimler var. Şemada ayrıca 'Destek sağlayan', 'Memur kesimi' gibi ek uzantılarda da bazı isimler yazılıydı. Bilgiler Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar tarafından askerî savcılığa iletilmişti. Sedat Güneç, Erkan Acar, Ufuk Köroğlu, Ankara, İstanbul

Perinçek duruşmada 'ilgimiz yok' demişti

Ergenekon terör örgütü (ETÖ) davasında geçtiğimiz haftalarda savunma yapan tutuklu sanık İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Savcı Nihat Taşkın'ın 'Karargâh Evleri'yle ilgili çalışmalarınızı değerlendirir misiniz?' sorusu üzerine Perinçek, 'böyle bir çalışmanın kesinlikle olmadığını' ifade etmişti. Bu belgenin nereden çıktığını tutuklu sanıklardan Nusret Senem'in açıklayacağını belirten Perinçek, 'Genelkurmay Başkanlığı'nın da bu belgenin İP ve Ergenekon ile ilgisinin olmadığını 2 kere açıkladığını' kaydetmişti. Perinçek, duruşmada şu görüşleri dile getirmişti: "Bizim ordunun içinde Karargâh Evleri diye bir çalışmamız yok. Askerî yargı da bunu soruşturuyor. 2 ay içinde açıklanacak. Bizim partinin böyle bir şey yapması mümkün değildir. İP böyle bir alçaklığı yapmaz. Ordu içinde ordu, ordu içinde Karargah Evleri örgütlemez."

ZAMAN

MİT raporundaki 1 numara gözaltında

TOLGA ŞARDAN Ankara

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı, MİT'in hazırladığı ?Karargâhevleri Raporu?yla ilgili soruşturma başlattı. İstanbul ve Ankara'daki operasyonda rapordaki isimler gözaltına alınmaya başlandı

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) Ergenekon soruşturması kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği 330 sayfalık raporda tüm detaylarına yer verilen ?Karargâhevleri? ile ilgili önemli gelişme... Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı, dün raporla ilgili soruşturma başlattı.

MİT'in hazırladığı Karargâhevleri Raporu, Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'e gönderilmişti. Savcılık, bu raporu Genelkurmay Başkanlığı'na iletti. Rapor, Hava Harp Okulu'nun da adının geçmesi nedeniyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı'na ulaştırıldı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı da, belgeler üzerinde yaptığı incelemeler sonrasında dün operasyonel çalışma başlattı. İstanbul ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyon kapsamında, her iki kentteki Merkez Komutanlığı timleri, jandarma ve polis ekipleriyle birlikte savcılık talimatında belirtilen isimleri gözaltına aldı.

İlk olarak, ?Karargâhevleri Raporu'nun 1 numarası? olarak kayıtlara giren İbrahim Arslan yakalandı.

Rapora ek olarak hazırlanan örgütsel şemada en üst konumda bulunan ve sivil olan İbrahim Aslan'ın, İstanbul Metrocity Alışveriş Merkezi'nde işyeri bulunuyor.

4 kişi daha alınacak

Ardından listede yer almayan, ancak Arslan'la bağlantısı olduğu öne sürülen B.Ç. ile O.E. adlı siviller de gözaltına alındı. CNN Türk dün geç saatlerde verdiği haberde, askeri savcılığın başlattığı soruşturma çerçevesinde 5 muvazzaf subayın gözaltına alındığını duyurdu. İstanbul'da 4 kişinin daha gözaltına alınacağı öğrenildi. Soruşturma kapsamındaki gözaltılar arasında, İP Genel Başkan Vekili Mehmet Bedri Gültekin'in de bulunduğu öğrenildi.

TSK'DAN KARARGÂHEVLERİ OPERASYONU

En kritik belgelerden

Ergenekon soruşturmasının en kritik belgelerinden birini MİT'in hazırladığı ve ?Karargâhevleri? adını taşıyan belge oluşturmuştu.

MİT Müsteşarı Emre Taner'in imzasıyla, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı ve İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilen rapor 2005'te hazırlandı.

MİT'in, bu tarihte yaptığı saptamaları rapor haline getirdiği ortaya çıkmıştı. Ergenekon davasında yargılanan İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'in bazı sivil ve askerlerle toplantılar yaptığı bilgisine ulaşan MİT'in, araştırmalarının ardından söz konusu raporu hazırladığı bilgisi kamuoyuna yansımıştı.

MİT'in belirlemelerine göre, İP'nin yanı sıra bazı TSK mensupları ve sivil memurların da katılımıyla toplantılar düzenlendiği, bu toplantılarda çekirdek kadroların oluşturulmasının öngörüldüğü, amacın özellikle Harp Akademileri ve Hava Harp Okulu?ndaki genç askerleri örgütlemek olduğu kaydedilmişti.

Belgede, bazı toplantılara askeri öğrencilerin katılımının gerçekleştiği bilgisine de yer verilmişti. Rapor ekindeki şemada ?askeri kesim? ve ?alevi kesim? başlıkları altında da bazı asker ve sivillerin isimlerine yer veriliyordu.

MİLLİYET

'Karargah' baskını

AKŞAM'ın aylardır yazdığı Karargah Evleri soruşturması için askeri savcılık harekete geçti. Polis ve jandarma MiT'in elde ettiği ve Genelkurmay'a gönderdiği şemadaki '1 numara'lı isim İbrahim Arslan'ın peşine düştü TSK'daki yapılanmaya yönelik İstanbul'daki operasyonda Arslan, babası ve ağabeyi gözaltına alındı

Neredeyse anında canlı yayına geçilen Ergenekon operasyonlarının tersine dün İstanbul'da sessiz, sedasız ama çok önemli bir operasyon gerçekleşti. MİT'in, Genelkurmay'a gönderdiği, ordu içindeki yasadışı yapılanmayı anlatan Karargah Evleri şeması üzerine askeri savcılık harekete geçti. Ankara'dan gelen askeri savcılar eşliğinde 3 ekip Levent'teki Metrocity Alışveriş Merkezi ile Kavacık ve İstinye'deki 2 ikamete eşzamanlı operasyon düzenledi. Operasyonun hedefi Karargah Evleri Şeması'nda bir numara olarak yer alan 'İbrahim Arslan'dı. Operasyonda imam İbrahim Arslan ile babası Hasan ve ağabeyi Engin Arslan gözaltına alındı.

İbrahim Arslan ismine ait gözüken başka bir adresteki şirketin sahibi Ozan Ezik'in ev ve işyerindeki aramalar da saatlerce sürdü.

ŞEMADA '1 NUMARA'LI İSİMDİ

Karargah Evleri Şeması'na yönelik yürütülen çalışmalar sırasında '1 numara kim?' sorusu gündeme gelmişti. Yapılan operasyonlar ile MİT belgesinde yer alan 6'sı kurmay albay 20'den fazla subay ve askeri okul öğrencisiyle sivil memurlar mercek altına alındı. İstanbul'daki operasyonların, askeri savcılık tarafından MİT'e ve Emniyet'e yöneltilen 'İbrahim Arslan kimdir?' sorusuna cevap olması bekleniyor. Operasyonlar Levent'teki Metrocity Alışveriş Merkezi ile Kavacık ve İstinye'de bulunan iki ayrı ikamete eşzamanlı olarak düzenlendi. Askerlerin ilk durağı Ergenekon soruşturmasında da gündeme gelen ve muvazzaf subayların tutuklandığı Karargah Evleri yapılanmasının '1 numarası' İbrahim Arslan'a ait olduğu öne sürülen Metrocity AVM 171/225'te bulunan GSM bayii oldu. Ancak bu adresteki GSM bayiinin Arslan değil, Ozan Ezik adına kayıtlı bulunduğu daha önce belirlenmişti.

Bayide yapılan arama aramalar saat 10.00'da başladı, 16.00'ya kadar sürdü. GSM bayiine, Terörle Mücadele polisleri, jandarma ekipleri ile birlikte geldi. Jandarma Kriminal ekiplerinin TEM Şube polisleri ile birlikte yaptıkları aramalarda telefon bayiindeki bilgisayarlar incelemeye alındı ve hard diskleri kopyalandı. Ekipler aramalar sonunda delil torbalarıyla bayiden ayrıldı.

Ekipler bir taraftan Ozan Ezik'in Metrocity'deki işyerinde çalışmalarını sürdürürken bir diğer ekip ise Ezik'in İstinye Darülşafaka Mahallesi'nde bulunan Elif Uğur Sitesi'ndeki konutuna baskın yaptı.

Jandarma ve bilişim polislerinden oluşan 10 kişilik ekip Ezik'in evini didik didik aradı. Arama sonunda, evdeki bilgisayarda bulunan bilgilere, kopyalanarak el konuldu. Ozan Ezik ile avukatı aramalar sırasında evinde hazır bulundu. Ezik'in evindeki arama gece geç saatlere dek sürdü. Jandarma, Metrocity ve İstinye'deki çalışmalarına devam ettiği sırada Beykoz Kavacık, Aydoğdu Çıkmazı'nda oturan imam İbrahim Arslan'ın evinde de arama yapıldı. Saat 09.00'dan 12.00'ye dek süren aramalara bir yarbay ve Ankara'dan geldiği öğrenilen askeri savcı da katıldı. Jandarma, Arslan'a ait bilgisayar hard diski ile bazı evraklarına el koydu. Arslan ile birlikte babası Hasan ve ağabeyi Engin Arslan da gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında İbrahim Arslan adına kayıtlı telefonun ilk sahibi olan Bekir Çakmak'ın da bulunduğu öğrenildi.

AKŞAM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber