Diyanet'ten yazışma kuralları kılavuzu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Şubat 2009 21:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanlığı, Resmi Yazışma Kuralları Kılavuzu hazırladı. Yazışmalarda kullanılacak yazı tipinden, sayıların yazılış biçimlerine kadar her ayrıntının anlatıldığı kılavuzda; metinde zorunlu olmadıkça yabancı kelimelere yer verilmemesi istendi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, personelini yazışma kuralları konusunda bilgilendiriyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Strateji Geliştirme Dairesi, bu kapsamda resmi yazışma kurallarını belirlemek, bilgi ve belge alışverişinin sağlıklı, hızlı ve güvenli bir biçimde yürütülmesini sağlamak üzere Resmi Yazışma Kuralları Kılavuzu hazırladı. Söz konusu kılavuzda, doğru yazışmanın nasıl yapılması gerektiği a'dan z'ye anlatıldı. Kılavuzda, yazışmalarda dikkat edilecek imla kuralları, sayıların nasıl yazılması, yazışmanın nasıl bitirilmesi gerektiği örnekleri ile açıklandı. Metinde zorunlu olmadıkça yabancı kelimelere yer verilmemesi ve gereksiz tekrarlardan kaçınılması gerektiği belirtildi.

Yazışma Kuralları Kılavuzu'nda yer alan bazı hususlar şöyle:

-Yazı, Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan İmla Kılavuzu ile Türkçe Sözlük esas alınarak dil bilgisi kurallarına göre yaşayan Türkçe ile yazılır.

-Metinde zorunlu olmadıkça yabancı kelimelere yer verilmez ve gereksiz tekrardan kaçınılır. Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan İmla Kılavuzu'nda bulunmayan kısaltmaların kullanılmasının zorunlu olduğu durumlarda, kısaltmanın ilk kullanıldığı yerde parantez içinde kısaltmanın açık biçimi gösterilir.

-Alt makama yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Arz ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Arz ve rica ederim." biçiminde bitirilir.

-Bilgisayarla yazılan yazılarda Times New Roman yazı tipi ve 12 karakter boyutunun kullanılması esastır.

-Başlık, kağıdın yazı alanının üst kısmına ortalanarak yazılır. İlk satıra "T.C." kısaltması, ikinci satıra kurum ve kuruluşun adı büyük harflerle üçüncü satıra ise ana kuruluşun ve birimin adı küçük harflerle ortalanarak yazılır. Başlıkta yer alan bilgiler üç satırı geçmez.

-Kişilere yazılan yazılarda "Sayın" kelimesinden sonra ad küçük, soyadı büyük, unvan ise küçük harflerle yazılır.

-Metin içinde geçen sayılar rakamla ve/veya yazı ile yazılabilir. Önemli sayılar rakam ile yazıldıktan sonra parantez içerisinde yazı ile de gösterilebilir.

-Metin içinde veya çizelgelerde üçlü gruplara ayrılarak yazılan büyük sayılarda gruplar arasına nokta (22.465.660), sayıların yazılışında kesirleri ayırmak için ise virgül (25,33 -yirmi beş tam yüzde otuz üç) kullanılır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber