Akdağ'dan, 'muadil ilaç kullanım seferberliği' çağrısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Şubat 2009 14:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, eş değer ilaçların orijinal ilaçlarla aynı değere sahip olduğunu belirterek, "Bir farkla ki cebimizi korur, sosyal güvenliğin kasasını korur" dedi ve "toplumca eş değer ilaç kullanılması için seferberlik başlatma" çağrısı yaptı.

Ankara'dan İstanbul'a gelişinde Atatürk Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Akdağ, "Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 28 Ocak 2009'da yayınlanan genelgesinde yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan ilaçların muadilinin kullanılmasının istendiği, bunun sağlık açısından sakıncalı olup olmadığı" sorusu üzerine şöyle dedi:

"Kesinlikle yok. Tam aksine muadil ilaçların kullanılması için toplumca seferber olmalıyız. Muadil ilaç nedir biliyor musunuz? Herhangi bir ilaç önce piyasaya çıkıyor. Aradan uzun bir zaman geçtikten sonra onun eş değerlerinin üretilmesine izin veriliyor. Başlangıçta bir koruma var. Yani o ilacı keşfeden firma için patent koruma süresi var. O süre bittikten sonra, o formülle başka firmalar da üretebiliyor. O zaman ilacın fiyatı düşüyor. Sonuç itibarıyla tamamen aynı olan bir ilacı daha ucuza mal etmiş oluyoruz. Onun için halkımız muadil, jenerik ya da eş deşer olarak ifade edilen ilaçları kullanma konusunda en ufak bir tereddüte dahi düşmemelidir. Bir eş değer ilaç ruhsatlı olarak Türkiye'de satılan eş değer ilaç, o ilacın birincil orijinalı ile tamamen aynı özelliklere sahiptir. Bir özelliği var, daha ucuzdur."

Akdağ, tansiyon hastaları için muadili ilaç kullanılmaması konusunda uyarılar yapıldığının hatırlatılması üzerine, "Herkes için, bütün ilaçlar için söylüyorum, eş değer ilaçlar orijinal ilaçlarla aynı değere sahiptir. Bir farkla ki cebimizi korur, sosyal güvenliğin kasasını korur. Daha iyi sağlık hizmeti alabilmek, sağlık hizmetinin finansmanını sürdürülebilir kılmak açısından çok hayırlı bir iş olur" diye konuştu.

Kemal Unakıtan'ın ABD'ye gitmesi

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın tedavi amacıyla ABD'ye gitmesiyle ilgili değerlendirmesi sorulan Akdağ, "Kendi şahsi tercihi başka ne olabilir?" yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber