Polisten dayak iddiasına çifte soruşturma

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Şubat 2009 12:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ali Rıza EREN/SİLİFKE (Mersin), (DHA)

MERSİN'in Silifke İlçesi'nde sokakta yaşayan bir kişiye yardım edilmesi için 155 Polis İmdat'ı arayan Erdoğan Ay ile yeğenleri Ercan ve Yalçın Ay hakkında, polise karşı koyma iddiasıyla dava açıldı. Amca ve 2 yeğenin polisten dayak yedikleri iddiasıyla şikayetçi olunca, adli ve idari soruşturma başlatıldı. Soruşturma sürerken, olayın meydana geldiği öne sürülen karakola da kamera sistemi kuruldu.

16 Kasım 2008'de meydana gelen olayda, emekli işçi Erdoğan Ay (47), yeğenleri elektrik ustası Ercan (25) ve kuaför Yalçın Ay (28), sokakta gördükleri Mahmut Coşkun'a (83) yardım için 155'i aradı. İddiaya göre, gelen polisler, ?Bu bizim işimiz değil? dedi. Ercan Ay, yardım yapılmadığı takdirde şikayette bulunacağı sözü üzerine dövülüp, gözaltına alındı. Ay, yolda ve götürüldüğü Silifke Merkez Karakolu'nda da dayak yediğini de öne sürdü. Yakınlarının bırakılması için karakola giden, dayağa tanık olunca, tepki gösteren Yalçın Ay da gözaltına alınıp, karakolda dayak yedi. Son olarak yeğenlerinin bırakılmaması üzerine karakola giden Erdoğan Ay da gözaltına alındı. Polisler, kendilerine küfür ve hakaret edildiğini, görevlerini yapmaya engel çıkarıldığını söyleyince savcılık soruşturma başlattı. 3 zanlı hakkında, polise küfür etme, karşı koyma iddiaları ile ilgili olarak ?Görevi yaptırmamak için direnme' suçundan TCK'nın 265/1 maddesi uyarınca, 6'şar aydan 3'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Silifke Asliye Ceza Mahkemesi'nde 25 Şubat'ta hakim karşısına çıkacak olan amca ve 2 yeğeni, gözaltı öncesi ve sonrası alınan sağlık raporlarında dayağa maruz kaldığı iddialarını kamuoyuna açıkladı. Amca yeğenlerinin dayak iddialarının gazetelerde yer alması üzerine, bu konuda çifte soruşturma başlatıldı.

ÜSKÜL DEVREYE GİRDİ

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyon Başkanı ve AKP Mersin Milletvekili Zafer Üskül'ün imzasıyla Mersin Valiliği'ne gönderilen ve olay hakkında bilgi ve araştırma yapılması istenen yazı üzerine, Mersin Emniyet Müdür Yardımcısı Orhan Seven, idari soruşturma için görevlendirildi. Silifke'ye giden Seven, dayak yediklerini öne süren Ercan, Yalçın ve Erdoğan Ay ile suçlanan polis memurları Mehmet Uç, Halit Yıldırım ve İsmail Yılmaz'ı dinledi.

Cumhuriyet Savcılığı da, soruşturma başlatıp, polislerden şikayetçi olan amca ve 2 yeğeninin ifadesine başvurdu. Erdoğan Ay ve yeğenleri, savcılık ifadelerinde, 3 polis dışında, karakolda uzun boylu sivil bir kişinin de kendilerine vurduğunu, daha sonra yaptıkları araştırmada karakolda amir olduğunu öğrendikleri, adını bilmedikleri bu kişiden de şikayetçi olduklarını söyledi.

Bu arada, dayak ve kötü muamelenin yaşandığı iddia edilen Silifke Merkez Karakolu'nda bir süre önce kamera sistemi kuruldu. İçine ve dışına kameralar yerleştirilen karakolda, 24 saat kayıt tutulmaya başlandı.

Ercan, Yalçın ve Erdoğan Ay'ın vekili avukat Tuncay Gökten ise, çifte soruşturmadan memnun olduklarını belirterek, şöyle dedi: ?Müvekkillerim sokaktaki bir vatandaşa yardım amacıyla polise haber vermiş, ancak, kötü muameleyle karşılaşmışlardır. Geç de olsa savcılığın harekete geçmesi önemli bir gelişmedir. Sonuçta adaletin yerini bulacağını düşünüyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber