MEB yönetici atamada iptal mağduriyeti devam ediyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Şubat 2009 04:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4.3.2006 TARİHLİ YÖNETİCİ ATAMA YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA ATAMA VE YER DEĞİŞTİRMESİ YAPILAN ANCAK BAKANLIĞIN 2007/84 NO'LU GENELGESİ KAPSAMINDA ATAMALARI İPTAL EDİLEN İDARECİLERİN MAĞDURİYETİ DEVAM EDİYOR

04/03/2006 tarih ve 26098 sayılı resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme yönetmeliğinin ?Müdür baş yardımcılığına Atama' başlıklı 21. maddesi, ?Yeniden Atama ? başlıklı 25. maddesi ve ?İsteğe bağlı yer değiştirmeler' başlıklı 26 .maddesi kapsamında atamaları yapılan fakat 200/84 nolu genelge ve ekindeki Danıştay 2. dairesinin 2007/2022 sayılı kararlarının MEB'in yerel birimlerince hatalı uygulaması sonucu atamaları iptal edilen idarecilerin çoğu bakanlığın yazılarına rağmen hale görevlerine iade edilmemişlerdir.

Ancak, yönetmeliğin bazı maddelerinin iptali için açılan davalar sonucunda Yönetmeliğin bazı hükümlerinin durdurulmasına karar verilmiş, bu karar dayanak alınarak açılan bir başka davada ise Danıştay 2. Dairesi 12.09.2007 gün ve 2007/2022 sayılı kararıyla Yönetmeliğin Yürütmesi Durdurulan maddelerine göre gerçekleştirilen atamaların geri alınması şeklinde bir karara varmıştır. Bu kararın Bakanlığa tebliği sonrasında MEB Personel Genel Müdürlüğünce yayımlanan 12.11.2007 tarih ve 2007/84 no'lu genelgede yönetmeliğin yürütmesi durdurulan maddelerine göre yapılmış atama işlemlerinin geri alınmış gerektiği açıkça belirtilmiş olmasına rağmen Bakanlık Merkez Teşkilatının ilgili birimleri ve Valiliklerce atama işleminin yönetmeliğin yürütmesi durdurulan maddeleri kapsamında yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın Yönetmeliğin yayımlandığı 4.3.2006 tarihinden sonra gerçekleştirilen atama işlemlerinin tümünün iptal edilmesi(geri alınması) şeklinde uygulama yapılmıştır.

Valilerce 2007/84 no'lu genelge kapsamında yapılan işlemlerin oluşturduğu mağduriyet ve uygulamada düşülen tereddütlere bağlı olarak MEB Personel Genel Müdürlüğünce; Yönetmeliğin yürütmesi durdurulmayan maddeleri çerçevesinde gerçekleştirilen atamaların genelge kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceğine ilişkin Hukuk Müşavirliğinden görüş isteminde bulunulmuş ve Hukuk Müşavirliğinin ??yürürlüğü durdurulmayan maddeler kapsamında tesis edilen bireysel işlemlerin hukuki varlıklarının devam ettirdikleri değerlendirmiştir.' şeklindeki görüşünü 03/01/2008 tarih ve 1044 sayılı yazısıyla duyurmuş, bu yazının uygulamadaki tereddütlerin giderilmesi için yetersiz kalması sonrası ise ?Yönetmeliğin münhasıran yürürlüğü durdurulmayan ?Müdür Baş Yardımcılığına Atama' başlıklı 21. maddesi ?Yeniden Atama' başlıklı 25. maddesi ve ?İsteğe Bağlı Yer Değiştirmeler' başlıklı 26. maddeleri çerçevesinde gerçekleştirilen atamaların Danıştay 2. dairesinin 12.09.2007 tarih ve 2007/2022 Esas sayılı kararı kapsamında bulunmadığı mütalaa edilmektedir.' İfadelerine yer verildiği 23.01.2008 tarih ve 178/4755 sayılı yazıyı yayımlayarak Bakanlığın ilgili birimlerini ve 81 il Valiliğe göndermiştir. Bakanlığın bu yazısından sonra bir çok il 4.3.2006 tarihli yönetici atama ve yer değiştirme yönetmeliği kapsamındaki dosyaları yeniden değerlendirmiş; yönetmeliğin yürütmesi durdurulmayan 21, 25, 26. maddelerine göre ataması yapılan Takdir Puanı ve sözlü puanından yararlanmamış idarecileri tekrar görevlerine iade etti.

Ancak Batman, Gaziantep, Erzurum, Aydın, Diyarbakır, Adana v.b gibi illerde il milli eğitim müdürlükleri 2007/84 nolu genelgeden sonra yürütmesi durdurulmayan maddeler kapsamında atamaları ve yer değiştirme işlemleri iptal edilen sözlü puanı ve takdir puanından yararlanmamış olmalarına rağmen görevlerine iade edemedikleri onlarca idareciyi mağdur etmeye devam etmektedirler. Bakanlığın talimatlarına rağmen bir çok il valisi neden bu mağduriyete sebep olmaktadır. Bu idarecilerden boşalan yerlere kimlerin görevlendirildiği araştırılmalıdır ve personel genel müdürlüğü en kısa sürede talimatların gereğini yerine getirmeyen illeri uyarmalıdır. Bu illerden yargıya giden, Adana, Ordu, Aydın, Antalya gibi illerde idare mahkemelerinin kararlarıyla göreve dönen idareciler var. Ancak bir çok ilde de asaletlerini iptalinden sonra aynı idareciler yerlerinde vekaleten görevlendirildikleri için, bunların idari yargıya başvurmaları durumunda vekaletlerinin iptal edileceği korkusuyla başvurmadılar. 2008 tarihli yönetici yönetmeliği kapsamında yapılan atamalar yargıdayken, hala 2006 tarihli yönetmeliğin mağduriyetini yaşayan idarecilerle ilgili Personel Genel Müdürlüğünün ivedilikle bir yazı yayımlayıp sorunlarına çözüm bulması tüm eğitim camiasının temennisidir.

Konu Yalova Milletvekili Muharrem İnce tarafından da TBMM'ye taşındığı halde sorun devam etmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber