Organları bağışlanan öğretmenin ailesinden hastaneye dava

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Şubat 2009 14:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KONYA'da, resim öğretmeni 30 yaşındaki Fatma Tuzla, mide rahatsızlığı için kontrol amaçlı gittiği özel bir hastanede endoskopi tetkiki yaptırdıktan sonra kalbi durdu. Yapılan müdahale ile tekrar kalbi çalışan Tuzla, 9 günlük yaşam mücadelesinin ardından hayatını kaybetti. Organları bağışlanan genç öğretmenin ailesi, endoskopi yapılan hastane ve doktor hakkında ?görevi ihmal' suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu.

İzmir'de öğretmenlik yapan ve yarı yıl tatilinde memleketi Konya'ya gelen Fatma Tuzla, 6 Şubat Cuma günü, midesindeki rahatsızlık nedeniyle kontrol amaçlı Özel Nakipoğlu Hastanesi'ne gitti. Tuzla, tedavi sırasında endoskopi yapılmasını istedi. Endoskopi için ?Propofol' adında ilaç verilen Tuzla'nın operasyondan 10 dakika sonra kalbi durdu. Yapılan müdahalelerle tekrar kalbi çalıştırılan Tuzla, Konya'daki Başkent Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Burada Yoğun Bakım Ünitesi'nde tutulan ve solunum cihazına bağlı olarak yaşayan Fatma Tuzla'nın, 14 Şubat Cumartesi günü saat 16.30 sıralarında beyin ölümü gerçekleşti.

Fatma öğretmenin ailesi, organların bağışlanmasını kabul etti. Organları 3 kişiye hayat veren Fatma Tuzla'nın ablası Handan Tuzla, kardeşinin endoskopi yaptırdığı hastane ve operasyonu gerçekleştiren Opr. Dr. Mehmet İnceköy hakkında ?görevi İhmal' suçundan suç duyurusunda bulundu.

Handan Tuzla, hastanenin yeterli donanıma sahip olmadığı halde böyle bir tetkik yaptığı ve anestezi sırasında anestezi uzmanın olmadığını iddia etti. Handan Tuzla, ?Kardeşim sadece midesine bağlı olarak kontrol amaçlı bir endoskopi tetkiki yaptırdığı sırada kalbi durdu ve yoğun bakıma girdi. Ardından da 9 günlük yaşam savaşının ardından hayatını kaybetti. Kardeşim endoskopi sırasında uyutmak için verilen ilacın ardından bir daha uyanamadı. Kardeşime genel anestezi yapıldığı halde anestezi uzmanı yoktu. Belki zamanında müdahale edilse kardeşim kurtulurdu. Ben ve yeğenim endoskopi sıranda hastanedeydik ve kardeşimin yanından hiç ayrılmadık. Anestezi uzmanı müdahale sırasında kardeşimin solunum ve kalbi durduktan sonra müdehale etti. Hastane yetkilileri ile daha sonra görüştüğümüzde bunları doğruladılar? dedi.

Özel Nakipoğlu Bilgi Hastanesi Hastanesi Başhekimi Dr. Kudsi Öncü, iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Başhekim Öncü, ?Biz hastaya genel değil kısmi bir anestezi uyguladık. Bu tür anestezilerde, anestezi uzmanının, direktifleri ile anestezi teknisyenleri hastaya norkoz verebilir. Hasta yakınları, hastanemizin yeterli donanıma sahip olmadığını beyan etmişler. Bu konuda da kendilerine katılmıyorum. Hastanemiz yeterli donanıma sahiptir. Ben bu olayın ardından doktorlarımuzun savunmalarını aldım ve inceledim. Bir ihmal olmadığını düşünüyorum. Sağlık Müdürlüğü'ne de konuyla ilgili raporları sunduk. Onlarda gerekli incelemeyi yapacak? dedi.

Endoskopi

UCU ışıklı, kıvrılabilme yeteneği olan (fleksibl), endoskop adı verilen bir cihazla özellikle sindirim sisteminin içi boş organlarının iç yüzeylerinin gözle incelenmesi işlemidir. Bu şekilde özellikle yemek borusu, mide, 12 parmak barsağı (duodenum) ve kalın barsağın (kolon) tetkikleri yapılır. İncelenen organa göre de endoskopik işleme isim verilir (Gastroskopi, kolonoskopi gibi). Endoskopi sindirim sistemi organları dışında hava yolları (bronkoskopi), idrar yolları (sistoskopi) gibi diğer sistemlerin içi boş organlarına da uygulanabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber